Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. н, нн , написання прикметнків.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать

7. Коментоване письмо

- Запишіть групи складні прикметники, поясніть як вони утворилися і як пишуться.

Вагоноремонтний, дзвінкоголосий, чорнобровий, шестирічний, всесвітній.

  • Як утворилися ці слова? Як потрібно їх писати? (Ці всі слова пишуться разом, вони утворені від іменникових основ, основи прислівника і прикметника, двох прикметників, числівника й іменника, займенника та іменника).

Мовно-літературний, інженерно-технічний, хіміко-технологічний.

  • Чи можна поставити між частинами цих прикметників сполучник і? як пишуться ці складні прикметники? (Ці складні прикметники пишуться через дефіс і між ними можна поставити сполучник і).

Темно-коричневий, біло-рожевий, світло-зелений, ніжно-бузковий.

  • Що означають ці прикметники? (Ці прикметники означають відтінки кольорів).

  • Як пишуться такі складні прикметники? (Такі складні прикметники пишуться через дефіс).

VІ. Закріплення вивченого

  1. Запитання до учнів.

  • Коли в прикметниках пишеться одна, а коли дві букви н? (Одна буква н пишеться За відсутності збігу: риба – рибний, залізо – залізний, хліб – хлібний, вечір – вечірній У прикметниках, утворених від основ іменників за допомогою суфіксів –ан- (-ян-), -ин – (-їн-): гречка – гречаний, скло – скляний, дерево – дерев’яний.. Дві букви пишуться У прикметниках із суфіксом – н- , утворених від іменників з основою на –н- (при збігові двох н): сонний; У прикметниках з ненаголошеним суфіксом – енн- (ий), що вживається для підкреслення збільшеності ознаки (здоровенний), з ненаголошеними суфіксами – анн-, -янн-, які часто вказують на неможливість дії (нездоланний, незрівнянний) ).

  • Сформулювати правила написання складних прикметників разом і через дефіс.

(Якщо прикметник, утворений від слів, що залежать одне від одного і між ними не можна поставити сполучник і, то такий складний прикметник пишеться разом.. Якщо прикметник, утворений від слів, що залежать одне від одного і між ними можна поставити сполучник і, такий складний прикметник пишеться через дефіс? Якщо прикметник позначає відтінки кольорів, то як такі складні прикметники пишуться через дефіс? )

  1. Словниковий диктант

  • Проведемо словниковий диктант і перевіримо, як ви орієнтуєтесь у вивченому матеріалі.

  • Записали посередині словниковий диктант.

Верхньодніпрянський, білопільський, івано-франківський, сан-франциський, землеробський, п’ятизначний, всебічний, фізико-математичний, світло-сірий, темно-зелений.

  • Перевіримо, як ви впоралися з завданням.(Читає учень і говорить як пишеться прикметник : разом чи через дефіс і чому).

VІІ. Підбиття підсумків уроку

  • От і добігає кінця наш урок.

  • Пригадайте, на початку уроку ми ставили ціль стати освіченими і грамотними людьми. Чи вдалося нам досягти цього?

  • Пам’ятайте, що прикметники ми вживаємо кожного дня у своєму мовленні. Знати правила написання однієї та двох літер н, написання складних прикметників разом, окремо чи через дефіс значить бути освіченими, грамотними.

VІІІ. Підготовка учнів до виконання домашнього завдання

  • Домашнім завдання буде вправа 432, де вам потрібно застосувати вивчені правила написання складних прикметників. Прочитаємо зараз і пояснимо як будемо писати складні прикметники.(Читаємо прикметники і пояснюємо як напишемо їх).

  • Урок завершено. До побаченя.

Погоджено ____________________

підпис

____________________

оцінка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]