Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЗП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 4 Правове регулювання приватизації земель

  1. Земельна реформа в Україні: поняття, мета і завдання.

  2. Поняття та форми приватизації земель.

  3. Суб’єктний та об’єктний склад приватизації земель.

  4. Порядок приватизації земельних ділянок громадянами.

  5. Особливості приватизації окремих категорій земель.

У правовій доктрині існує багато визначень земельної реформи та поглядів на її сутність. Відповідно, студенти при підготовці до семінару повинні систематизувати існуючі наукові погляди щодо визначення змісту земельної реформи, виділити та охарактеризувати етапи її проведення та проаналізувати систему нормативно-правових актів, що забезпечували хід земельної реформи. Приватизація земель займає надзвичайно важливе місце у реформуванні земельних правовідносин, тому студентам слід детально проаналізувати законодавче забезпечення приватизаційного процесу, визначити суб’єктний та об’єктний склад приватизації земель, а також вміти характеризувати різні правові моделі приватизації окремих категорій земель.

Контрольні питання (виконуються у письмовому вигляді):

  1. Відобразіть схематично порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами (т.зв. повну та спрощену модель приватизації).

  2. Чи можливе збільшення площі земельних ділянок, що безоплатно передаються громадянину для ведення особистого селянського господарства?

  3. Як змінилося в Україні використання земель с/г призначення за умов проведення земельної реформи?

  4. Назвіть права та обов’язки власників земельних ділянок.

  5. Що нового в паюванні земель с/г призначення вніс Земельний кодекс 2001р?

  6. Назвіть спільні та відмінні риси земельної та аграрної реформи.

Практичні завдання:

1. У складі приватизованої громадянином К. земельної ділянки с/г призначення є земельна ділянка лісогосподарського призначення у розмірі 6 га. Чи вправі гр-н К приватизувати дану земельну ділянку лісогосподарського призначення?

2. Гр. А. звернулася із заявою до сільської ради про безоплатну передачу їй у власність із земель комунальної власності земельної ділянки у розмірі 0,3 га для будівництва і обслуговування жилого будинку. Визначте коло суспільних відносин. Яке рішення повинна прийняти сільська рада в даній ситуації?

3. Громадянин Російської Федерації Сидоров М. отримав у спадщину за заповітом будинок у хуторі Покровський і звернувся до сільської ради із заявою про приватизацію присадибної земельної ділянки, оскільки спадкодавцем у свій час вона не була приватизована. Рішенням ради йому було відмовлено у задоволені заяви у зв'язку із тим, що він, як іноземний громадянин, не може набувати право власності на землю в Україні. Рада запропонувала надати дану земельну ділянку на умовах оренди. Розкрити особливості даних правовідносин. Які суб’єкти права приватної власності визначені земельним законодавством? Чи передбачає Земельний кодекс України можливість набуття іноземцями права власності на земельні ділянки в Україні? Чи могла б земельна ділянка перейти у спадщину до іноземного громадянина, якщо б вона належала спадкодавцеві на праві приватної власності?

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Земельний кодекс України від 25 жовтня 2001р.

  2. Закон України від 5 червня 2003р. «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».

  3. Постанова КМУ 5 серпня 2009 р. N 844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України».

  4. Земельне право України: Підручник / За ред. О.О. Погрібного та І.І. Каракаша. – Вид. 2, перероб. і доп. – К.: Істина, 2009. – 600 с.

  5. Мірошниченко А.М. Земельне право України: Підручник. – К.: Алерта; КНТ; ЦУЛ, 2009. – 712 с.

  6. Земельне право України: Підручник / М. В. Шульга (кер. авт. кол.), Г. В. Анісімова, Н. О. Багай, А. П. Гетьман та ін.; За ред. М. В. Шульги. — К.: Юрінком Інтер, 2004.

  7. Андрейцев В.И. Земельная реформа: Приватизация. Экология. Право. – Киев: УЭАН, 1997.

  8. Андрейцев В.І. Правові засади земельної реформи і приватизації земель в Україні : Навч.-практ. посібник. – К.: Істина, 1999. – 320 с.

  9. Будзилович І., Юрченко А. Фактори негативного впливу на правове забезпечення земельної реформи в Україні // Право України. – 1998. - № 7.

  10. Носік В.В. Право власності на землю Українського народу: Монографія. – Юрінком Інтер, 2006.

  11. Святоцький О., Семчик В. Концептуальні основи аграрної та земельної реформи в Україні // Право України. – 1997. - №11.

  12. Берлач А. Правове забезпечення земельної та аграрної реформи в Україні// Право України. – 1998. - №11.

  13. Корнієнко В., Самчук З. Проблеми приватизації землі // Предпринимательство, хозяйство и право. – 1998. - № 6.

  14. Заєць О.І. Правові аспекти земельної реформи в Україні: Дис. … канд.. юрид. наук. 12.00.06 / Київський нац. ун-т імені Тараса Шевченка. – К., 1999.

  15. Арнаут А.Г. Земельна реформа в Україні та Румунії: порівняльний аналіз законодавства. – Автореф. дис. … 12.00.06. – К., 2007. – 16 с.