Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 4 Ухилення вд податкв.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

3. Узаконені способи зменшення сум податкових платежів

Проблема мінімізації податкових платежів в значній мірі вирішується за допомогою формування ефективної податкової політики суб'єкта господарювання. Податкова політика представляє собою вибір найбільш ефективного варіанту сплати податкових платежів при альтернативних напрямках діяльності. В окремих випадках розроблена податкова політика сама може бути критерієм напрямків діяльності суб'єкта господарювання.

Принципи формування ефективної податкової політики:

- дотримання діючого законодавства

- пошук та використання найбільш ефективних рішень для мінімізації платежів

- цілеспрямована діяльність на різні елементи бази оподаткування в залежності від груп податків по джерелах їх виплати

- оперативний облік змін в діючому податковому законодавств

- планування податкових платежів

Дотримання першого принципу виключає можливість ухилення від оподаткування, а це значить, що ні одна із форм або схем уникнення оподаткування не може бути використана та застосована, якщо суб'єкт господарювання вболіває за свій фіскальний авторитет.

В процесі реалізації загальної стратегії розвитку підприємства та мінімізації платежів необхідно використовувати мінімальну базу для оподаткування, в першу чергу через систему встановлених прямих та непрямих пільг, які передбачені системою оподаткування.

Цілеспрямований вплив на різні складові бази оподаткування в залежності від груп податків по джерелах їх виплати означає створення умов для диференційованого підходу в адмініструванні податків і зборів при таких об'єктах оподаткування, як *ціна, *собівартість і *прибуток.

Зрозуміло, що розроблена податкова політика суб'єкта господарювання не є вічною і вона повинна коректуватись і вдосконалюватись в залежності від змін в системі оподаткування, бухгалтерського обліку, взаєморозрахунків з кредитними установами та іншими господарюючими суб'єктами. Разом із податковою політикою повинні видозмінюватись і види господарських операцій, які впливають на формування цієї політики,

Для того щоб спланувати суму майбутніх відрахувань платнику податку необхідно спланувати майбутню суму своїх доходів. Саме з цього і починається планування податкових та неподаткових платежів. Для виконання цих завдань необхідно користуватися послугами висококваліфікованого персоналу. Причому не тільки у фінансовій сфері, а й у плановому, юридичному, обліковому відділах.

Для забезпечення ефективної податкової політики суб'єкт господарювання повинен засвоїти основні чинники мінімізації податкових та неподаткових платежів:

*вибір виду та роду діяльності, що дозволяє мінімізувати податкові платежі;

*винайдення можливостей зменшення бази оподаткування за рахунок прямих податкових пільг;

*винайдення можливостей застосування непрямих податкових пільг;

*бізнес-планування майбутніх доходів і платежів;

*оцінка ефективності стратегічної податкової політики;

*врахування регіональної специфіки оподаткування.

З метою зменшення платежів платник податку може вибирати відповідний вид діяльності, який відповідає його уподобанням. Разом з цим він має можливість перед тим, як стати платником податку, ознайомитись із майбутніми ставками податків, які необхідно буде застосовувати до своїх доходів чи оборотів, співставити їх із ставками по інших видах діяльності. Таким чином, платник має вільний вибір щодо сфери діяльності у межах діючого законодавства, а значить і самостійно може за рахунок цього зменшити суму майбутніх платежів.

Податкові пільги - невід'ємна частина будь-якого податкового законодавства. Пільги можуть носити прямий і непрямий характер. Характеризуючи прямі види пільг, необхідно відзначити той факт, що вони носять цільовий характер. До них відносять  пільги організаціям інвалідів, пільги відносно оподаткування прибутку у вільних економічних зонах з іноземним капіталом та пільги, які передбачаються для окремих видів товарів (наприклад щодо ПДВ на дитяче харчування вітчизняного виробництва).

Отже, внаслідок чітко визначених прямих податкових пільг платники можуть і повинні формувати свою податкову стратегію.

Щодо непрямих податкових пільг, то їх суть полягає у наступному. Платник податку може зменшувати фонд оплати праці, пришвидшувати амортизацію основних засобів, змінювати цінову політику. Таким чином, він самостійно впливає на процес собівартості власної продукції, робіт чи послуг, збільшуючи або зменшуючи її, і тим самим керує процесом формування сум податкових платежів.

Складання бізнес-плану на наступний фінансовий рік дозволить суб'єкту господарювання чітко спланувати свої витрати, в тому числі і щодо відрахувань по обов'язкових платежах. Реальне фінансове планування можливе тільки на підставі глибокого та детального аналізу фінансових показників за попередні роки діяльності з урахуванням майбутніх витрат та специфіки ринку. Також не слід забувати і за індекс інфляції, який також постійно змінюється.

Правильно спланувавши свою фінансову діяльність, платник позбавить себе фінансового ризику щодо відсутності вільних грошових коштів та бюджетної заборгованості по платежах до бюджетів та фондів.

Як і будь-яка фінансова діяльність, дана сфера потребує визначення оцінки її ефективності. Така оцінка може бути проведена за допомогою визначення основних показників при оподаткуванні.

Коефіцієнт ефективності оподаткування відображає співвідношення чистого прибутку до суми податкових платежів.

ЧП

Е = ---------

Пп

де Е коефіцієнт ефективності оподаткування, ЧП — розрахунковий чистий прибуток, Пп - сума планових податкових платежів.

Коефіцієнт пільгового оподаткування відображає наскільки ефективно суб'єкт господарювання користується наданими йому пільгами у процесі фінансово-господарської діяльності.

ЕППі

КПО = ----------

ЕППл

де КПО - коефіцієнт пільгового оподаткування, ЕППі - сума податкових пільг, ЕППл - сума податкових платежів.

За допомогою показників розраховується ефективність застосованої податкової політики, що дає змогу виявити доцільність застосування тієї чи іншої моделі податкових взаємовідносин.

Формування податкової політики прямо залежить від місця розташування суб'єкта господарювання. Законодавством передбачені території, де застосовується пільгове оподаткування або де воно взагалі відсутнє. На території України це вільні економічні зони. На їх території діє пільговий режим оподаткування (наприклад, 50% від діючої ставки податку на прибуток), відмінний від загальноприйнятого. За кордоном це можуть бути країни із низьким фіскальним рівнем (наприклад, Монако) та офшорні зони, які функціонують якраз за рахунок капіталовкладень. Суб'єкти господарювання також можуть скористатись цим і планувати свою діяльність у тих зонах, які мають найнижчий податковий тягар.

Резюме

Недосконалість діючого податкового законодавства та бажання отримати максимальні доходи або прибутки створюють для платників податків величезну спокусу недоплатити або взагалі ухилитися від сплати податків і зборів та інших неподаткових платежів.

Суспільна небезпечність ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів полягає в умисному невиконанні обов'язку кожної юридичної і фізичної особи сплачувати податки та збори в порядку і розмірах, установлених законом.

Проблема мінімізації податкових платежів в значній мірі вирішується за допомогою формування ефективної податкової політики суб'єкта господарювання.