Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВОЙСТВА ВЗРЫВЧАТЫХ ВЕЩЕСТВ, ИЗДЕЛИЙ И ПРОДУКТО...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
45.06 Кб
Скачать

Виходячи з вище викладеного існує ряд вимог санітарних норм до приміщень та обладнання, які використовуються при роботі з вибуховими речовинами та виробами.

1. Обладнання приміщень та санітарно-гігієнічні заходи.

1.1. Приміщення, що призначені для дослідження вибухових речовин і виробів, повинні мати загальну припливно-витяжну вентиляцію.

1.2. Робочі місця для дослідження вибухових речовин повинні обладнюватися шафами з примусовою витяжною вентиляцією.

1.3. Приміщення для зберігання вибухових речовин та виробів повинні забезпечуватися припливно-витяжним природним провітрюванням.

1.4. Приміщення для стаціонарної вибухової камери та вибухова камера обладнюються примусовою витяжною вентиляцією. Примусова витяжна вентиляція стаціонарної вибухової камери обладнюється фільтром чищення від отруйних газів.

1.5. Площа кожного з приміщень вибухотехнічних лабораторій повинна складати не менше 18 м2.

1.6. Максимальна температура повітря в таких приміщеннях не повинна перевищувати +25 ОС.

1.7. Відносна вологість у приміщеннях повинна складати від 40 - 75 %.

1.8. Будівельні матеріали приміщень вибухотехнічних лабораторій, вибухових камер, зберігання вибухових речовин і виробів застосовуються такі, що за своїми якостями не адсорбують речовини та гази.

2. Правила санітарних норм та особистої гігієни, які повинні виконуватись експертами при роботі з вибуховими речовинами та виробами.

2.1. Перед початком робіт ввімкнути примусову витяжну вентиляцію.

2.2. При дослідженні вибухових речовин і виробів використовується одяг, який передбачає захист від попадання пилу. Одяг (верхній та нижній) повинен бути виготовлений з бавовняних або льняних тканин, які містять не більше 15 % синтетичних волокон. Допускається використання спеціального одягу із інших тканин за умови просочення його не менше 1 разу у квартал антисептичними препаратами. Для усунення адсорбції пилу та газів волоссям голови використовуються головні убори.

2.3. З метою запобігання шкідливого впливу на органи травлення, дихання, відкритий шкіряний покрив, слизову оболонку ока вибухових матеріалів (парів, газів), повинні застосовуватись: гумові рукавичкі, респіратори, захисні окуляри.

2.4. По закінченню робіт необхідно:

- інструмент та прилади, які були в контакті з вибуховими речовинами, вимити спочатку ацетоном, потім водою, витерти насухо та протерти змоченою в етиловому спирті ганчіркою;

- робочі місця прибрати та протерти вологою, а потім сухою ганчіркою;

- вату, ганчірку, гумові рукавички та інший витратний матеріал, що був в контакті з вибуховими речовинами, винести з приміщень та спалити у спеціально обладнаному місці.

2.5. Одяг, респіратори, захисні окуляри та приміщення після виконання робіт обслуговуються та приводяться у робочий стан:

- одяг витрусити на подвір’ї;

- респіратори, захисні окуляри та взуття протерти вологою, а потім сухою ганчіркою.

2.6. Не менше одного разу на місяць проводити:

- генеральне прибирання в приміщеннях із застосуванням вологої протирки стін, підлоги та обладнання;

- вологу протирку внутрішніх поверхонь сейфів, в яких зберігаються вибухові речовини та вироби;

- протирку ацетоном і етиловим спиртом внутрішніх поверхонь вибухових камер та спеціальних вибухозахисних контейнерів.

2.7. При огляді місць подій пов’язаних з вибухами:

- в будинках, приміщеннях, у залізничному та автомобільному транспорті додатково приймати заходи щодо повільного або примусового їх провітрювання. До місць вибухів підходити не раніше 15 хвилин після провітрювання;

- контроль за гранично допустимими концентраціями парів вибухових речовин та газів здійснювати за допомогою спеціальних аналітичних приладів (портативних газоаналізаторів типу ”ГХ”);

- всі роботи проводити у спеціальному одягу та перелічених у п.3 засобах індивідуального захисту.

2.8. По закінченню робіт з дослідження вибухових речовин і виробів ретельно вимити руки та обличчя з милом.

2.9. По закінченню робіт з огляду місць подій, пов’язаних з вибухом, прийняти душ.

Крім зазначених заходів з метою профілактики захворювань на підставі ст.9 Закону України ”Про охорону праці” № 2695-ХІІ від 14.10.1992 року та вказівки № 9 МВС України від 15.02.1988 року рекомендується вживання молока чи інших рівноцінних харчових продуктів. Перелік хімічних речовин, з якими працюють експерти-вибухотехніки:

1. Ароматичні вуглеводні одно- та багатоядерні: бензол, ксилол, толуол, дифеніли та їх похідні.

2. Феноли: фенол, гідрохінон.

3. Альдегіди та кетони заміщені та незаміщені: формальдегід, ацетон.

4. Нітро- та аміносполучення жирного поліметиленового ряду та інші похідні: диметиламін, етаноламін.

5. Галогени та галогенопохідні: фтор, хлор, йод, хлористий водень.

6. Жовтий (білий) фосфор та його сполуки: фосфорний ангідрид, фосфорна кислота та її солі.

7. Сполуки металів та їх пари: свинцю, сурми, миш’яку, ртуті, марганцю, берилію, талію, титану, ванадію, молібдену, нікелю, літію, цезію, рубідію, кадмію та рідкоземельних елементів.

Виконання вимог санітарних норм та дотримання правил особистої гігієни дає підставу для повного запобігання захворювань спеціалістів, які працюють у контакті з вибуховими речовинами та виробами, відповідають за їх зберігання, залучаються для оглядів місць подій.