Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Украинский вариантЕПМВ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
722.94 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Поняття виробничої програми, її показники та методика розрахунку.

  2. Поняття виробничої потужності.

  3. Методика розрахунку виробничої потужності, показники її використання.

Тема 5. Собівартість, прибуток і рентабельність

Задача. Виробнича задача по плануванню собівартості, прибутку і рентабельності.

Вихідні дані

Завод виробляє два типи виробів – А і Б. Основні витрати на виробництво цих виробів наведені в табл. 5.1, по цехах та заводу в цілому – в табл. 5.2.

Завдання на рішення виробничої задачі

За планом заходів механізації і автоматизації виробництва намічено покращити технологію виготовлення виробів.

Проаналізувати зміну собівартості та ціни виробів А і Б у зв'язку з підвищенням організаційно-технічного рівня їхнього виробництва, для чого:

  1. Скласти кошториси непрямих витрат на утримання і експлуатацію обладнання, цехових та загальнозаводських витрат.

  2. Визначити відсоток непрямих витрат за старою та новою технологією виготовлення виробів.

  3. Визначити цехову, заводську, повну собівартість та ціну виробів А і Б, склавши калькуляцію собівартості виробів за старою та новою технологією. Позавиробничі витрати складають 2% заводської собівартості, рентабельність виробу – 10% повної собівартості.

  4. Скласти кошторис витрат на виробництво, визначити та проаналізувати структуру витрат, обгрунтувати рішення про перехід (або неперехід) на нову технологію.

Методичні вказівки до рішення

  1. Кошториси витрат на утримання і експлуатацію обладнання, цехових і загальнозаводських витрат визначають за типовою номенклатурою статей, використовуючи дані табл. 5.1.

  2. Норму витрат (у відсотках) на утримання і експлуатацію обладнання, цехових і загальнозаводських витрат визначають розподілом суми цих видатків за кошторисом пропорційно заробітній платі (прямий тариф) основних виробничих робітників.

  3. Собівартість виробів А і Б визначають за номенклатурою статей (складають калькуляцію), використовуючи типову методику розрахунку витрат за статтями.

  4. Оптова ціна виробів

де Сп – повна собівартість виробу, грн.; Зм – матеріальні витрати, грн.; Рн – норма рентабельності виробу,%.

  1. Кошторис витрат на виробництво складають за економічними елементами і визначають структуру витрат. Використовуючи по елементну структуру витрат, потрібно проаналізувати можливі резерви їх зниження і оцінити вплив техніко-економічних факторів.

Задачі та питання для контрольованої самостійної роботи

Задача 1. Визначити виробничу собівартість виробу. Норма витрати сировини на виріб – 25 кг. Ціна 1 т сировини – 70 грн.; відходи складають 2.5 кг і реалізуються за ціною 12 грн. за 1 т. Вартість покупних комплектуючих – 110 грн. Основна заробітна плата основних робітників в розрахунку на виготовлення деталі – 7 грн. 42 коп. Додаткова заробітна плата – 10% основної заробітної плати основних робітників, а відрахування на соціальне страхування – 14% основної та додаткової заробітної плати. Витрати, пов'язані з утриманням і експлуатацією обладнання, – 24 грн. на деталь. Цехові і загальнозаводські витрати складають 60 і 100% основної заробітної плати основних робітників. Транспортно-заготівельні витрати на матеріали – 2%.

Задача 2. Визначити виробничу і повну собівартість деталей А і Б. Загальногосподарські витрати складають 80% основної заробітної плати основних робітників. Позавиробничі витрати – 3% виробничої собівартості.

Інші дані наведені у таблиці:

Деталь

Випуск на рік, шт.

Цехова собівартість річного випуску, грн.

Річний фонд основної заробітної плати основних робітників, грн.

А

100000

90000

36000

Б

80000

220000

55000

Задача 3. В результаті вдосконалення технологічного процесу заплановано знизити нормативну трудомісткість виробу на 20% і збільшити вихід придатних з 74 до 78%. Визначити відсоток зниження цехової собівартості виробу на рік, що планується.

Вихідні дані:

– прямі матеріальні затрати на виріб, грн. – 19.2;

– нормативна трудомісткість виготовлення виробу, нормо-г – 4.0;

– середній розряд робітників (умови праці шкідливі) – 3;

– середній відсоток премії – 20.0;

– додаткова заробітна плата,% – 10.0;

– відрахування на соціальне страхування,% – 14.0;

– цехові витрати на виріб, грн. – 1.2.

Задача 4. Визначити собівартість товарної продукції планового року.

У звітному році собівартість товарної продукції склала 450.2 тис. грн., що визначило витрати на 1 грн. товарної продукції – 0.89 грн.

У плановому році витрати на 1 грн. товарної продукції встановлені в 0.85 грн. Обсяг виробництва продукції буде збільшений на 8%.

Задача 5. Визначити, як зміна цін на сировину вплинула на критичний випуск продукції – обсяг беззбитковості.

У першому кварталі питомі змінні витрати на виріб склали 95 грн., ціна одиниці продукції – 125 грн., загальні постійні витрати – 10000 грн. В другому кварталі ціни на сировину зросли на 10%, що призвело до зростання змінних витрат також на 10%.

Задача 6. Розрахувати, як зміна ціни на продукцію вплине на критичний обсяг випуску продукції – обсяг беззбитковості.

Ціна виробу, що складала в першому кварталі 200 грн., в другому кварталі підвищилася на 10%. Постійні витрати складають 20 тис. грн. Питомі змінні витрати складають 60 грн.