Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гоовая курсовая по аналізу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
824.32 Кб
Скачать

3.7 Доходні показники рентабельності

За даними таблиці 3.5 зробимо факторний аналіз за два періоди основних показників рентабельності. Позначимо рентабельність продукції попереднього та звітного періодів Rq0 та Rq1. Загальна зміна рентабельності:

, (2.6)

Рентабельність реалізованої продукції %

, (2.7)

де Р0, Р1- прибуток від реалізації продукції за період відповідно по­передній та звітний,

(2.8)

S0, S1 – собівартість реалізованої продукції за період відповідно попередній та звітний; V0, V1- чиста виручка від реалізації продукції за період відповідно попередній та звітний.

Тоді:

, (2.9)

В плив на зміну рентабельності цінового чинника Rр розраховують за методом ланцюгових підстановок. При цьому поки що припустимо, що собівартість не змінюється, тобто залишається на рівні попереднього року:

, (2.10)

Припускаючи, що виручка від реалізації не змінюється, а береться на рівні звітного року, вплив фактора змін собівартості розраховується:

, (2.11)

Сума впливу двох наведених чинників відповідає загальній зміні рентабельності за період:

(2.12)

Отже, за даними формулами розрахуємо показники для станції Кременчук:

, або 2,3 коп. (на 1 грн.);

, або 8,2 коп. (на 1 грн.);

, або 5,9 коп. (на 1 грн.);

, або 20,2 коп. (на 1 грн.);

, або – 14,3 коп. (на 1 грн.);

, або 5,9 коп. (на 1 грн.).

Отже, рентабельність реалізованої продукції збільшилась завдяки підвищенню цін. Водночас збільшення собівартості зменшило рентабельність. Якщо зміни рентабельності (0,059) узяти за 100%, то вплив ціни дорівнюватиме +342,4%, а собівартості -242,4. Інакше кажучи, завдяки підвищенню цін (при стабільній собівартості) рентабельність могла збільшитись майже в 3,5 разів (0,202/0,059=3,42). Але збільшення собівартості (за умов стабільних цін реалізації) призвело до зменшення рентабельності майже в 2,5 рази (0,143/0,059=2,42).

Рентабельність капіталу (активів), або економічна рентабельність, визначається за формулою 2.13.

, (2.13)

де Pq – прибуток від реалізації продукції; А – активи (валюта балансу).

Якщо чисельник і знаменник помножити на чисту виручку від реалізації продукції V, то рентабельність активів можна вважати добутком двох показників-співмножників, а саме: рентабельності реалізованої продукції Rq та ресурсовіддачі, або оборотності активів ОА, або коефіцієнта трансформації Кт. Економічний зміст коефіцієнта Кт полягає в тому, що він показує, скільки виручки підприємство отримає від реалізації з кожної грошової одиниці, вкладеної в активи підприємства, тобто:

. (2.14)

Отже, рентабельність капіталу за звітний період становить:

,

або

.

Регулювання рентабельності капіталу зводиться до впливу на рентабельність продукції та оборотність активів. Якщо рентабельність продукції збільшити неможливо , то, збільшуючи оборотність залучених ресурсів, збільшують рентабельність капіталу.