Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
246.78 Кб
Скачать

Змінні та оператор присвоєння

Для того щоб присвоїти деякій змінній (наприклад, змінній х) визначене значення, необхідно ввести вираження типу х:=1. Цей приклад приведений в першому рядку Приклад 3, а в його другому рядку здійснюється обчислення значення змінної х за допомогою оператора чисельного виведення (знака рівності).

Як ви бачите, присвоювання позначається не знаком рівності, а спеціальним символом, щоб підкреслити його відмінність від операції чисельного висновку. Оператор присвоювання вводиться натисканням клавіші-двокрапки <:> або за допомогою панелі Calculator (Калькулятор). Символ рівності "=" говорить про обчислення значення ліворуч праворуч, а символ ":=" — про присвоювання значення праворуч ліворуч.

Приклад 3. Присвоювання значення змінної і його використання в розрахунках

х:=1

х = 1

(х + 5) 2 = 36

Функції користувача

Подібно присвоюванню числових значень перемінним, можна визначити функції користувача одного чи декількох аргументів (Приклади 4 і 5). В Прикладі 4 визначається функція f (х), а в Приклад 5— функція трьох змінних g (а, у, ф).

Приклад 4

f (x) := х2 – З*х-2

f (0) = -2

f (10) = 68

Приклад 5

g(a, у, ф):=а*sin(у + ф)

g(l , 0 , π) = 0

Типи чисел

Перелічимо основні типи змінних, які використовуються в Mathcad.

Дійсні числа

Будь-яке вираження, що починається з цифри, Mathcad інтерпретує як число. Тому для введення числа просто почніть його набирати на клавіатурі .

Комплексні числа

Більшість операцій у середовищі Mathcad за замовчуванням здійснюються над комплексними числами. Комплексне число є сумою дійсного й уявного числа, що виходить шляхом множення будь-якого дійсного числа на мниму одиницю (imaginary unit) i. По визначенню покладається, що i = чи i2=-1.

Щоб ввести уявне число, наприклад 3i:

  • Введіть дійсний співмножник (3).

  • Введіть символ "i" чи "j" безпосередньо після нього.

примітка

Для введення уявної одиниці треба натиснути клавіші <1>, <i>. Якщо просто ввести символ "i", то Mathcad інтерпретує його як змінну i. Крім того, уявна одиниця має вид 1i, тільки коли відповідна формула виділена. У іншому випадку уявна одиниця відображається просто як i.

Комплексне число можна ввести у виді звичайної суми дійсної і уявної частин чи у вигляді будь-якого вираження, що містить уявне число. приклади введення і виведення комплексних чисел ілюструються Прикладі 6. Для роботи з комплексними числами мається декілька простих функції й операторів, дію яких показано в Прикладі 7.

примітка

Можна виводити мниму одиницю в результатах обчислень не як i, а як j. Для зміни представлення виберіть потрібне в списку Imaginary Value (Мниме значення) діалогового вікна Result Format (Формат результату), доступного по команді Format/ Result/ Display Options (Формат/ Результат/ Опції відображення).

Приклад 6. Введення і виведення комплексних чисел

a:=2i + 0.5 a = 0.5 + 2i

b:=1.77*e2i b =-0.737 + 1.609i

c:=25j + 12 с = 12 + 25i

Приклад 7. Приклади простих обчислень з комплексними числами

lm(a) = 2 Re(a) = 0.5

|a| = 2.062 arg(a) = 1.326

arg(b) = 2 |b| = 1.77