Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА № 8 МАРШ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
987.65 Кб
Скачать

2. Побудова похідного порядку. Нормативи маршу.

Похідний порядок - це побудова підрозділів, частин з їх засобами підсилення для здійснення маршу.

Похідна колона - побудова частини (підрозділу) для пересування маршем по одному маршруту.

Похідний порядок залежить від отриманої задачі, замислу дій на марш та при вступі в бій, а також від характеру та умов маршу. Він шикується з врахуванням швидкого розгортання військ в бойовий порядок.

Бойовий порядок - побудова підрозділів, частин, з’єднань з їх засобами для ведення бою.

Похідний порядок бригади, що здійснює марш, передбачаючи вступ в бій, включає в себе:

  1. передовий загін (якщо він висилається)

  2. похідну охорону

  3. загони забезпечення руху

  4. колони головних сил

  5. колони частин (підрозділів) технічного забезпечення та тилу.

Передовий загін - висилається від бригади для випередження противника в захваті вигідних рубежів та утримання їх до підходу головних сил. На передовий загін також покладається задача ведення розвідки.

Його віддалення від головних сил може складати:

  1. у складі батальйону - до 30 км.

Загін забезпечення руху - призначається на кожен маршрут і як правило, слідує при передбаченні вступу в бій за похідною охороною. При відсутності загрози зіткнення з противником загін забезпечення може висуватися завчасно.

Колони головних сил бригади розчленовуються по глибині на колони батальйонів. Дистанції між батальйонами (дивізіонами) 2-3 км, між машинами 25-50 м.

При русі по відкритій місцевості, в умовах загрози застосування противником розвідувально-ударних комплексів, дистанції між машинами збільшуються до 100-150 м.

Штатна та придана артилерія розподіляється між підрозділами головних сил, передовим загоном та авангардом, враховуючи утворення необхідного угрупування для бою та слідує за авангардом або в голові колони в готовності до своєчасного розгортання та відкриття вогню.

Підрозділи протитанкової артилерії та інженерні підрозділи, що призначені для укладення мінно-вибухових загороджень, слідують між авангардом та головними силами в готовності до відбиття атак танків противника.

Підрозділи ППО бригади можуть завчасно висуватись вперед для прикриття головних сил при проходженні ними переправ, тіснин та інших вузьких місць на маршрутах. Зенітні підрозділи слідують, як правило, повзводно у складі колон авангарду та головних сил в готовності до ведення вогню в русі або з коротких зупинок.

Більша частина групи інженерного забезпечення слідує, як правило, з авангардами та головними батальйонами для забезпечення їх розгортання та вступу в бій з маршу.

Підрозділи хімічних військ слідують за одним із головних батальйонів в готовності до виконання даних їм бойових задач.

Підрозділ радіоелектронної боротьби бригади слідує за авангардом одного із головних батальйонів або в колоні головних сил бригади в готовності до негайного розгортання або здійснення радіоелектронного заглушення.

У передбаченні вступу колони в бій підрозділів технічного забезпечення та тилу на марші рухаються самостійно за головними силами на віддаленні: 1. в бригаді - 2-3 км, а в батальйоні - у складі колони батальйону в бій окремий батальйон медичного забезпечення (медичний пункт полку) або окремий медичний загін, а також частина окремого ремонтного батальйону (ремонтної роти) та автомобільні підрозділи з пальним та боєприпасами слідують безпосередньо за одним із головних батальйонів.

Похідний порядок бригади для маршу поза загрози зіткнення з противником - будується з урахуванням зручності руху, досягнення великої швидкості, найменшого напруження сил особового складу та збереження бойової техніки.

Іноді для гусеничної техніки може позначатись окремий маршрут руху. Склад похідної охорони та його віддалення від головних сил можуть бути меншими ніж на марші при передбаченні вступу в бій.

Маршеві можливості військ

Це здатність до пересування своїм ходом із одного району в інший у встановлені строки при збереженні боєздатності.

Показники маршових можливостей:

  1. середня швидкість руху колони;

  2. величина добового переходу.

Середня швидкість руху - визначається шляхом розділення всього шляху, що заплановано (було пройдено) на запланований (витрачений) час руху без врахування часу на привали.

Вона може бути: - для змішаних та танкових колон 20-25 км/г; для автомобільних колон - 25-30 км/г.

У горах, пустелі, північних районах, лісно-болотистій місцевості та інших несприятливих умовах, середня швидкість руху, залежно від характеру місцевості та стану доріг, може зменшуватись до 15-20 км/г.

При здійсненні маршу механізованими підрозділами в пішому порядку, середня швидкість руху може бути 4-5 км/г, а зимою на лижах 5-7 км/г.

У всіх випадках марш повинен здійснюватися з максимально можливою в даних умовах швидкістю.

Величина добового порядку визначається середніми швидкостями руху, часом, витраченим безпосередньо на рух протягом однієї доби, та фізичними можливостями особового складу.

Встановлено, що механік-водій може керувати машиною в ході маршу протягом 10-12 годин на добу, а час, що залишається, розподіляється так: до 5 годин на відпочинок; до 3 годин на обслуговування техніки в районі відпочинку; 3-4 години на привали та 1-2 години на витягування машини до вихідного рубежу та зосередження в новому районі. При такому розподілу часу, механік-водій зберігає свої фізичні можливості на наступну добу.

Величина добового переходу може складати:

  1. для змішаних та танкових колон - до 250 км;

  2. для автомобільних колон - до 300 км.

В горах, пустелі, північних районах та в інших несприятливих умовах, вона може складати - до 200 км, а іноді й мене. Пересування військ своїм ходом на відстань більше одного добового переходу є маршем на велику відстань.

Крім того, маршеві можливості залежать у великій мірі від запасу ходу та експлуатаційних якостей всіх видів машин. Розрахунковим шляхом встановлено, що механізований (танковий) полк має запас ходу за паливом

на 1,5-2 добових переходи. Якщо враховувати, що 0,2 заправки є незнижувальним запасом, то в ході маршу прийдеться здійснювати заправку танків, БМП на привалах, тривалістю до 2-х годин, а при здійсненні маршу на велику відстань в районі денного (нічного) відпочинку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]