Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tема 20іф_гг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
209.41 Кб
Скачать

2. Організація і ведення розвідки в частині в обороні.

Організація і ведення розвідки залежить від умов, у яких здійснюється перехід до оборони (в умовах безпосереднього зіткнення із противником або поза зіткненням із ним, в ході наступу або завчасно).

При переході до оборони в ході наступу варто враховувати ті обставини, що велика частина сил і засобів розвідки, як правило, буде виконувати раніше поставлені їм задачі. Так у тилу противника розвідку можуть вести розвідувальні групи (РГ); у смузі і на флангах з'єднань і частин першого ешелону - розвідувальний загін (РЗ) і окремі розвідувальні дозори (ОРД). Організація і ведення розвідки в цих умовах ускладнюються тим, що розвідувальні частини (підрозділи) можуть понести значні втрати в живій силі і бойовій техниці. Крім того ж розвідку прийдеться організовувати і вести під активним впливом противника і, як правило, із переносом її основних зусиль на інший напрямок.

Розвідка противника, що готується до наступу, особливо зходу, починається ще на далеких підступах його до оборони. Перші дані про підхід військ противника з глибини, напрямках їхнього руху і про бойовий склад колон штаб звичайно одержує від вищестоячого штабу, а також по радіо від екіпажів літаків і вертольотів, що виконують задачі повітряної розвідки. З метою своєчасного одержання необхідних даних штаб може розробляти заявку на розвідку.

Частина даних про підхід противника і його підготування до наступу добуває своїми засобами, і насамперед радио- і радіотехнічною розвідкою, розвідувальними групами, а іноді й окремими розвідувальними дозорами, що у ході попередніх дій виявилися в розташуванні противника.

Засоби радио- і радіотехнічної розвідки (РТР) із переходом до оборони займають позиції як найближче до переднього краю, звичайно за першою позицією у важкодоступних для танків місцях так, щоб забезпечувався радиоперехват і пеленгування радіоелектронних засобів основного угруповання противника в період його висування, розгортання й атаки.

На випадок можливого вклинення противника в смугу оборони, необхідно заздалегідь вибрати запасні позиції (як правило за природними перешкодами з таким розрахунком щоб забезпечити ведення розвідки в інтересах контратак другим ешелоном (резервом).

Розвідувальні групи (РГ), що діють у тилу противника, здатні розкрити підхід і зосередження резервів противника, прибуття нових частин (підрозділів), засобів ЗМУ, а також добувати інші дані.

Саме тут, у тилу противника розвідувальні групи, захоплюючи офіцерів штабів, документи, підслуховуючи переговори противника по технічних засобах зв'язку, спостерігаючи за найважливішими об'єктами, і насамперед за засобами ЗМУ, здатні добути дані, що допомагають командиру і штабу розкрити задум противника, угруповання його сил і засобів і багато інших зведень, що забезпечують успіх оборони.

Окремі розвідувальні дозори (ОРД) в обороні висилаються на відкриті фланги із задачею вчасно виявити висування і розгортання підхожих частин і підрозділів противника, виявити його сили, склад, вогневі позиції артилерії і мінометів, а також для рішення інших задач.

Для ведення розвідкина на передньому краї звичайно розгортаються пости спостереження. Для виявлення противника в районах, що не переглядаються з наземних спостережних пунктів і постів організується спостереження з вертольотів. Вночі й в умовах обмеженої видимості - спостереження з застосуванням приладів нічного бачення доповнюється підслуховуванням і розгортанням радіолокаційних постів виявлення наземних рухомих цілей (у кожному батальйоні, що знаходиться в безпосередньому зіткненні із противником, звичайно виставляються один-два поста підслуховування).

Пошуки і засідки в обороні - є найбільше ефективними і поширеними засобом розвідки по захопленню полонених, документів і зразків озброєння. У обороні для проведення пошуків і устрія засідок більш сприятливі умови, тому що часу на їхню організацію може бути відведене більше. Пошуки і засідки в обороні проводяться на передньому краї й у глибині розташування противника.

При переході до оборони в умовах безпосереднього зіткнення з противником підрозділи артилерійської звукової і радіотехнічної розвідки будуть розгортати пости на більш широкому фронті. Для того, щоб забезпечити безперервність ведення артилерійської розвідки і скоротити час розгортання її сил і засобів при підготуванні й у ході ведення оборони на випадок вклинення противника, крім основних позицій, вибираються й обладнаються запасні.

Підрозділи артилерійської розвідки повинні вчасно виявити висування і райони розгортання засобів ЗМУ, артилерії, радіоелектронних засобів і інших об'єктів, а також для визначення їхніх координат із метою своєчасного вогневого наліту.

Підрозділи (органи) інженерної розвідки при підготуванні оборони виявляють заходи щодо інженерного забезпечення наступу противника, захисни і маскуючі властивості місцевості , природні перешкоди, джерела води, будівельни матеріали і конструкції для використання частинами(підрозділами), що обороняються , визначення прохідності місцевості на напрямках контратак і маршрутів висування другого ешелону (резервів), можливи ділянки руйнацій, затоплень і напрямків їхнього обходу і подолання. Для виконання цих задач можуть виставлятися ІСП, ПСФ і ІРГ.

Радіаційна, хімічна і неспецифична бактеріологічна (біологічна) розвідка ведеться на пунктах управління, у районах оборони підрозділів, вогневих позицій артилерії, тилових підрозділів; на маршрутах висування і рубежах розгортання других ешелонів (резервів), а також на шляхах підвозу й евакуації.

У частинах(підрогзділах), як правило, створюється резерв сил і засобів розвідки до складу якого виділяється до 30% сил і засобів військової, інженерної, хімічної і радіаційної розвідки .

У ході оборонного бою розвідувальні дані про противника добуваються боєм частин і підрозділів, особистим спостереженням командирів усіх ступенів, із спостережних постів і пунктів і іншими силами і засобами. При цьому варто враховувати, що боєм і спостереженням із наземних СП добуваються дані лише на незначну глибину, в основному, про частини першого ешелону наступаючого противника. Крім того, дані, добуті боєм, відображают бойові дії, що відбуваються, а не ті, що можуть відбутися. Дані, що дозволяють із найбільшою повнотою передбачати ймовірний характер наступних дій противника, а також дані про його об'єкти, розташовани у глибині, добуваються насамперед засобами повітряної розвідки, ротою РРТР, а також органами військової розвідки (РГ і ОРД).

При вклиненні противника в оборону, виявлені проміжки в бойових порядках наступаючого противника перед фронтом і на флангах використовуються для проникнення ОРД (БРД) до об'єктів розвідки.

У період проведення контратак серйозна увага приділяється веденню безупинної розвідки на флангах військ , що контратакують. На ці напрямки можуть висилатися РЗ (ОРД), підсилюється спостереження з використанням вертольотів, літаків-розвідників.

Перед перехідом до оборони поза зіткненням із противником частини(підрозділи)будуть знаходитися в глибині розташування своїх військ, не ведучи, як правило, активних бойових дій безпосередньо перед переходом до оборони. У цих умовах усі або обмежена частина сил і засобів розвідки не задіяні і знаходяться в готовності до виконання задач.

Перед смугою оборони при відсутності зіткнення із противником може підготовлятися смуга забезпечення.

Штаб, організуючи розвідку в даних умовах, повинний передбачити її ведення перед смугою забезпечення , у смузі забезпечення і на відкритих флангах, а також у смузі оборони головних сил.

Для ведення розвідки перед смугою забезпечення плануються пуски безпілотних літаків-розвідників (БЛР), організується спостереження з вертольотів, висилаються розвідувальні групи для дій у тилу противника, а також встановлюються датчики розвідувально-сигналізаційної апаратури. Від першого ешелону висилаються розвідувальні загони (окремі розвідувальні дозори), а від передових загонів, що обороняють смугу забезпечення, - окремі (бойові) розвідувальні дозори.

Видалення розвідувальних загонів і окремих розвідувальних дозорів від підрозділів охорони своїх військ залежить від обстановки і може досягати для РЗ 80 - 50 км, а окремого розвідувального дозору – до 30 км.

У смузі забезпечення на напрямках можливого вклинення противника в оборону завчасно вибираються і обладнаються місця для розвідувальних груп, що залишаються з метою розвідки (знищення) важливих об'єктів противника в захоплених їм районах.

Перед смугою забезпечення РГ варто використовувати для спостереження за вузлами доріг і переправами з метою визначення складу противника, що висувається, і часу проходження їм визначених пунктів (рубежів). Крім того, РГ можуть діяти безпосередньо в смузі забезпечення, ведучи розвідку в районах ймовірного розгортання тактичной ЗМУ, пунктів управління й інших важливих об'єктів. Глибина засилання РГ може досягати 100 км, але доцільно засилати (залишати) їх на дальність, що не перевищує дальність досяжності засобів поразк.

Спостереження в смузі забезпечення ведеться спостережними пунктами і постами першого ешелону, а також підрозділів (частин), виділених для її оборони, встановлюються датчики розвідувально-сигналізаційної апаратури. Розвідувально-сигналізаційна апаратура при підготуванні оборони використовується для виявлення районів зосередження (вихідних районів), напрямки висування і рубежів розгортання основних сил противника, а також для виявлення його груп і загонів,.що просочуються й обходять

Пости спостереження в ході бою, не припиняючи спостереження за противником, послідовно переміщаються від одного рубежу до іншого. Пости спостереження (пункти) повинні переглядати всі загрозливі напрямки, при цьому особлива увага звертається на відкриті фланги і проміжки в бойових порядках військ.

Кількість і склад підрозділів, що висилаються в розвідку, залежать від ширини смуги оборони, наявності доріг, рельєфу місцевості і характеру дій противника.

Всі розвідувальні органи повинні висилатися не на один рубіж, а ешелонуватися в глибині.

З виходом на зазначені рубежі РЗ й ОРД (БРД) організують спостереження. З підходом противника, в залежності від обставин, вони ведуть розвідку з місця або ж потай від противника здійснюють проведення його колон, починаючи з далеких підступів до оборони. Крім спостереження можуть застосовуватися засідки і нальоти.

При підготуванні оборони в смузі забезпечення під прикриттям механізованих і танкових підрозділів на тимчасових позиціях можуть бути розгорнуті підрозділи радио- і радіотехнічної розвідки, частина сил і засобів артилерійської, радіолокаційної й інженерної розвідки.

З виходом противника до переднього краю смуги оборони розвідка ведеться також, як і при обороні в умовах безпосереднього зіткнення із противником.

III. Висновки – 5 хвилин

- Відповісти на запитання тих хто навчається;

- Перевірити ступінь засвоєння матеріалу лекції шляхом контрольного опитування;

- Дати завдання на самопідготовку вивчити матеріали лекції, підготувати кольорові олівці, лінійки, карти номенклатури: ____________________;

- Вивчити умовні тактичні позначення (БССВ ч. III стор. ___)

Старший викладач кафедри тактики та оперативного мистецтва

підполковник М.М.МИХАЙЛОВ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]