Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
467.67 Кб
Скачать

1. Облік витрат операційної діяльності

Для узагальнення інформації про витрати операційної діяльності призначений синтетичний рахунок 23 “Виробництво”. По д-ту рах. 23 та його аналітичним рах. протягом одного звітного періода відображають прямі матеріальні, трудові та інші прямі витрати, кореспондуючись з кредитом рахунків: 20 ”Виробничі запаси”, 22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети”, 66 “Розрахунки по оплаті праці”, 65 “Розрахунки по страхуванню”, 685 “Розрах. з різними кредиторами” та ін. У кінці місяця на д-т рах. 23 з к-та рах. 91 “Загальновиробничі витрати” списуються загальновиробничі витрати, що включаються у собівартість. Таким чином на д-ті рах. 23 в кінці місяця відображаються всі виробничі витрати - як основні, так і накладні. З кредита рах. 23 списують вартість возвратних відходів (на д-т рах. 209 “Інші матеріали”,виробничого невиправного браку ( на д-т рах. 24 “Брак у виробництві”) і вироблену собівартість готової продукції (на д-т рах. 26 “Готова продукція”), вироблену собівартість виконаних робіт, послуг ( на д-т рах. 90 “Собівартість реалізації”). Витрати з к-тів рахунків 26, 90 списують на д-т рах. 79 “Фінансові результати”. Для обліку операційних витрат, що не включаються до собівартості продукції (робіт, послуг) використовують рахунки 92 «Адмін. витрати», 93 « Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності».Зараховані протягом місяця витрати на д-тах рахунків 92, 93, 94 у кінці місяця списуються з к-тів цих рахунків на д-т рахунка 79. Також в процесі розширеного обліку можуть бути використані рахунки 8-го класу. Тоді спочатку витрати відображають на рахунках 8-го класу, а потім списують на рахунки 9-го класу для обліку витрат за функціональним признаком. З іншого боку, з д-ту рахунків доходів (7 клас) доходи спиуються на кредит рах-ку 79. З суми різниці між доходами та витратами (якщо вона позитивна) сплачується податок на прибуток, а решта з кредиту 79 списується на д-т 44 “нерозподілений прибуток”.

2. Зміст та порядок подання Декларації по податку на прибуток Порядок складання декларації з податку на прибуток підприємства

 

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок (далі - Порядок) розроблено на підставі норм Закону України від 28 грудня 1994 року № 334/94 "Про оподаткування прибутку підприємств" із змінами і доповненнями (далі - Закон № 334) та Закону України від 21 грудня 2000 року № 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" із змінами і доповненнями (далі - Закон № 2181).

1.2. Порядок застосовується всіма платниками податку на прибуток підприємств (далі -платники податку), крім страховиків та банків, для яких установлюються окремі порядки складання декларацій.

1.3. Декларація з податку на прибуток підприємства (далі - декларація) та додатки до неї подаються платником незалежно від того, чи виникло у звітному періоді у платника податкове зобов'язання, чи ні.

1.4. Декларація заповнюється у гривнях, без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

1.5. Податок на прибуток за квартал, півріччя, три квартали та рік розраховується за правилами, установленими п. 11.1 ст. 11 і п. 16.4 ст. 16 Закону № 334, наростаючим підсумком з початку звітного календарного року.

1.6. У декларації зазначаються усі передбачені показники. Якщо рядок декларації не заповнюється через відсутність операції (суми), то такий рядок прокреслюється, крім випадків, визначених у декларації.

Наведені в декларації дані повинні підтверджуватися первинними документами обліку та відповідати податковому обліку (звітності).

Достовірність даних підтверджується підписами керівника і головного бухгалтера та засвідчується печаткою підприємства.

Оригінал декларації з відповідними додатками подається платником до податкового органу за місцезнаходженням платника на одному двосторонньому аркуші з відповідними додатками на двосторонніх аркушах. При цьому, кожний окремий додаток подається на окремому(их) аркуші(ах).

Подання копій декларації та додатків не дозволяється. Декларація та додатки не підлягають обов'язковому скріпленню між собою (прошнуровуванню).

Платники, що належать до великих та середніх підприємств (згідно з Господарським Кодексом України), обов’язково подають до податкового органу декларацію з відповідними додатками в електронному вигляді.

1.7. Декларація заповнюється таким чином, що забезпечує вільне читання тексту (цифр) та збереження цих записів протягом установленого терміну зберігання звітності (друкованим способом, чорнильними або кульковими ручками синього або чорного кольору). Заповнення олівцем не дозволяється.

У декларації не повинно бути підчисток, помарок, виправлень та дописок і закреслень (крім передбачених формою декларації). У декларації не повинні міститися текст або цифри, які неможливо прочитати внаслідок пошкодження аркушів, потертості, залиття чорнилом чи іншою рідиною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]