Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Діловий етикет і протокол.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
787.97 Кб
Скачать

Тема 4. Невербальні засоби спілкування.

4.1. Дистанція.

4.2. Значення жестів і поз.

4.3. Міміка.

4.1. Дистанція

Невербальні засоби спілкування, тобто інтонація, міміка, жести, пози і т.п., мають у діловій розмові часом більше значення, чим слова. Один з найвідоміших фахівців у цій області, австралієць А. Піз, затверджує, що за допомогою слів передається всього 7% інформації, тоді як звуковими .засобами (включаючи тон голосу, інтонацію і т.п.) - 38%, а за допомогою міміки, жестів, поз - 55%.

У тих випадках, коли інформація, передана словами (вербальними засобами), не відповідає тому, про що говорять жести, міміка і т.п. (невербальні джерела інформації), те більшої довіри заслуговує інформація невербальна, тому що жести і пози підлеглі підсвідомості.

Тому для бізнесмена винятково важливо, з одного боку, уміти контролювати свої рухи і міміку, а з іншого боку - розуміти мову жестів і міміки співрозмовника, правильно інтерпретувати їх. Знаючи мову жестів і міміки, ви легко зможете розпізнати, схвалює співрозмовник ваші чи слова ігнорує, захоплений він бесідою або ж нудьгує, щирий у своїх словах чи намагається обдурити вас.

Недарма в навчальні програми факультетів бізнесу найвідомійших університетів світу включений курс невербального спілкування, і ведучі західні політики і бізнесмени прекрасно володіють невербальними методами.

Одним з важливих компонентів невербального спілкування є дистанція, тобто відстань, між співрозмовниками. Теоретики розрізняють інтимну, особисту, соціальну й офіційну дистанції, але на практиці виділяється близька і далека. Перша поєднує інтимну й особисту, друга - соціальну й офіційну.

Дистанція може залежати від статусу чи співрозмовників скажемо їх місця проживання. Дистанція, що городянин вважає соціальної, може бути особистої для сільського жителя; дистанція, що українець розглядає як соціальну, збігається з особистою дистанцією американця.

Рукостискання - одна із самих древніх і розповсюджених форм вітання. Їм традиційно починається і закінчується будь-яка ділова розмова. Рукостискання використовується не тільки при вітанні і прощанні, але й у знак висновку угоди, констатації взаємної поваги і довіри.

Коротке і мляве рукостискання дуже сухих рук може свідчити про байдужність. Тривале рукостискання і вологі руки - ознака сильного хвилювання; правда, є люди, у яких долоні майже завжди вологі. Трохи затягнуте рукостискання в сполученні з посмішкою, привітним поглядом і т.п. демонструє дружелюбність; але довго затримувати руку співрозмовника не рекомендується: це викликає неприємну аналогію з капканом і дратує співрозмовника.

Якщо партнер протягає руку, трохи розгорнувши її долонею нагору, - він віддає вам ініціативу, виражає готовність до підпорядкування. Якщо долоня повернена вниз, - це говорить про прагнення до переваги, бажанні очолювати.

Якщо ж оба партнера в однаковій мірі випробують друг до друга почуття поваги і взаєморозуміння, то їхньої долоні при рукостисканні знаходяться в рівному положенні (вертикальному). Таке рукостискання називається рівносильним.

Вас не влаштовує підлегла роль, що вам нав'язують, протягаючи руку долонею вниз? Тоді скористайтеся радами, поміщеними з книги М.В. Романова. Автор пропонує два способи «обеззброювання» надто владного співрозмовника. Перший рекомендується в офіційній обстановці і з малознайомими людьми. Приймаючи руку, протягнену долонею вниз, ступите на півкроку вперед лівою ногою і потім зробіть крок правої. Таким чином, ви виявитеся в інтимній зоні партнера, здійсните так сказати, невербальне «напад». При спілкуванні з друзями згодиться і другий спосіб: руку, протягнену долонею вниз, візьміть за зап'ястя.

Ті чия рука знаходитися зверху при першому рукостисканні, як правило беруть верх і в результаті переговорів. Про неповагу, прагнення зберегти офіційну дистанцію і нагадати про нерівність свідчить потиск прямої, незігнутою рукою.

Про бажання тримати співрозмовника на відстані свідчить і рукостискання, при якому в долоню партнера полягають лише пальці. Існує ще і «перчаточне» рукостискання: потискуючи руку співрозмовника правою рукою, ліву руку кладуть на неї з іншої сторони. Таке рукостискання служить для вираження глибоких почуттів і доречно тільки при спілкуванні з добре знайомими людьми. Тому використовувати його при першій зустрічі з діловим партнером не рекомендується.

Чим більше ступінь довіри і глибина почуттів, тим вище те місце на руці співрозмовника, якого стосується ініціатор цього рукостискання. Рука на лікті - виражає велику глибину почуттів, чим рука на зап'ясті. Про самі теплі почуття свідчить ліва рука, що охоплює плече співрозмовника.