Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
144rob_progr_TNK.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
534.02 Кб
Скачать

Рекомендації до написання рефератів та доповідей.

Після вибору теми і вивчення літератури складається план реферату чи доповіді. При цьому студент уважно вивчає відповідний розділ програми з "Транснаціональних корпорацій" і відповідні глави підручників, законодавчі та нормативні акти із заданої проблеми. Після цього намічає перелік вузлових питань, які будуть висвітлені в його роботі, тобто складає план. В плані повинні бути вступ, від 3 до 5 основних питань, висновок, список літератури. У вступі дається постановка проблеми і коротка характеристика основних понять, потрібних для розкриття.

Після складання плану починається детальна робота з необхідною літературою. Основну літературу студент може взяти із списку до відповідної теми. Додаткову літературу він підбирає самостійно. Підбір літератури – робота, яка потребує багато праці. Велику допомогу студентам можуть надати працівники бібліотеки, викладачі. Обов'язковою вимогою є глибоке вивчення законів і нормативних урядових документів. Більшість статей з основних проблем публікується в журналах "Економіка України", "Політика і час" "Российский зкономический журнал", "Мировая зкономика и международные отношения" та інші, а також у періодичній пресі. Вивчення літе­ратури потрібно починати з детального ознайомлення законів, з відповідними законодавчими та нормативними актами, підручників, книжок, монографій, статей в журналах і газетах.

Працюючи з літературою, потрібно не тільки пам'ятати її зміст, але й обов'язково робити виписки найбільш важливих означень та доказів, фактів та статистичних даних, теоретичних і практичних висновків. Такі виписки допомагають студентам краще засвоїти та закріпити в пам'яті прочитаний матеріал, полегшити його систематизацію, дозволять при написанні тексту роботи не повертатися до вже прочитаної літератури. Дуже важливо в роботі не допускати бездумного переписування статей і правильно користуватися науковим апаратом. При цьому необхідно пам'ятати основні правила цитування і звернення до авторів. Кожну цитату потрібно взяти в лапки "", зняти нумерацію (посторінкову).

При використанні витягів із законів та постанов у зносці вказується їх повна назва, дата прийняття, місце публікації та номер сторінки.

При використанні матеріалу з книги, монографії вказується: автор, назва, видавництво, рік видання.

Оглянувши літературу, потрібно паралельно робити записи своїх думок, які виникають при вивченні літератури. Це може бути розуміння по зав'язці зібраних даних в струнку систему, висновки з аналізованих фактів і т. д. Ці записи потрібно робити на окремих аркушах до кожного розділу роботи.

Наступним етапом є уважний перегляд зібраного матеріалу і осмислення плану викладу. На цьому етапі виникають деякі уточнення плану і його деталізація. Пункти плану розбивати на підпункти і т.д.

Виклад кожного пункту роботи починається з суті справи, з постановки запитання, з вияснення змісту який аналізує економічне явище чи процес. Потім необхідно перейти до характеристики притаманних цьому процесу рис та особ­ливостей, показати всю різноманітність форм його проявів, відобразити його становлення і розвиток. Кожну з них потрібно підкріплювати науковою аргументацією; системою доказів і роз'яснень, досвідом з практики. Важливо підкреслити різні точки зору з даної проблеми і висловити свою точку зору.

Під час написання роботи необхідно уникати нагромадження пропозицій і фраз. Після написання тексту реферату студент повинен ще раз прочитати і детально відредагувати, ліквідувавши повторення, покращивши окремі формулювання, в рефераті не допускаються нелітературні скорочення.

На другій сторінці подається план з вказівкою відповідних пунктів. На наступних сторінках дається виклад теми по пунктах згідно з планом.

В кінці реферату наводиться список літератури в наступному порядку:

  1. Законодавчі і нормативні акти.

  2. Доповіді та матеріали Верховної Ради, уряду країни.

  3. Книги, монографії.

  4. Статті.

  5. Звіти підприємств і організацій.

  6. Інші матеріали та матеріали періодичних видань

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]