Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вимоги до контрольної роботи_денне.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
7.69 Mб
Скачать

3. Структура контрольної роботи

При виконанні контрольної роботи рекомендується наступна структура:

Титульний аркуш

Зміст

Вступ

Теоретична частина

Практична частина

Список використаної літератури

Додатки

Титульний аркуш є першою сторінкою контрольної роботи, однак не нумерується. Зразок оформлення титульного аркуша наведений на рис. 1.

Рис. 1. Приклад оформлення титульного аркуша контрольної роботи

У змісті приводяться всі заголовки структурних частин роботи (крім підзаголовків, що даються в добір з текстом) із вказівкою сторінок, з яких вони починаються. Заголовки змісту повинні точно повторювати заголовки в тексті. Останнє слово кожного заголовка з’єднують крапками з відповідним йому номером сторінки в правому стовпці змісту.

Вступ до контрольної роботи повинний містити загальні відомості про теоретичну й практичну частину контрольної роботи:

  • коротке обґрунтування актуальності теми теоретичної частини контрольної роботи;

  • перелік питань, які розкривають тему;

  • найменування завдань, які будуть вирішені з використанням пакета (пакетів) прикладних програм на ПК і описані в практичній частині контрольної роботи;

  • короткі характеристики ПК і програмного забезпечення, використаних для виконання й оформлення контрольної роботи.

Теоретична частина має на меті поглибити знання окремих розділів курсу й показати вміння курсанта працювати з літературою й текстовими редакторами на ПК.

План викладення теоретичної частини повинен бути продуманий і складений курсантом після пророблення літературних джерел і погоджений з керівником.

Рекомендується наступний план теоретичної частини.

Вступ

У вступі формулюється об’єкт вивчення. Об’єктом вивчення може бути процес, явище або якась система. В об’єкті виділяється та його частина, яка служить предметом вивчення. На нього й повинна бути спрямована основна увага.

1. Основні поняття, використовувані при вивченні об’єкта

Розкриваються основні поняття, використовувані в обраній темі. Наприклад, у темі “Призначення та особливості побудови Автоматизованої системи фінансових розрахунків” дається загальний огляд про призначення та особливості побудови системи. Коротко характеризуються основні функції системи.

За обсягом розділ не повинен перевищувати однієї сторінки машинописного тексту.

2. Класифікація елементів об’єкта

Дається загальна схема класифікації й коротка характеристика елементів об’єкта.

За обсягом розділ не повинен перевищувати однієї сторінки машинописного тексту.

3. Докладна характеристика елементів об’єкта

На кожний пункт слід відвести не менш двох сторінок машинописного тексту.

При цьому бажане по кожному пункту привести аналітичну таблицю розвитку описуваних елементів об’єкта вивчення. У таблицях такого роду найменування рядків повинні містити назви властивостей даного елемента об’єкта, а назви стовпців – найменування розглянутого елемента в його розвитку.

Висновок

У цій частині роботи коротко й логічно викладаються підсумки вивчення об’єкта. Воно завершується оглядом перспектив досліджуваної проблеми.

При оформленні теоретичної частини бажано привести ілюстративний матеріал (блок-схеми, аналітичні таблиці застосовуваних елементів об’єкта вивчення, рисунки).

При виконанні практичної частини контрольної роботи, що полягає з розв’язку економічних завдань на ПК, курсант може використовувати декілька доступних йому пакетів прикладних програм: табличний процесор, систему програмування й ін.

При використанні систем програмування (наприклад, Visual Basic, Delphi і ін.) за узгодженням з керівником можливий вибір теми теоретичної частини, пов’язаної з даним програмним засобом.

У практичній частині контрольної роботи при оформленні звіту слід керуватися наведеним нижче планом, а також прикладом та методичними вказівками по оформленню практичної частини контрольної роботи (див. п. 4).

1. Умова завдання

Розділ “Умова завдання” містить найменування економічного завдання, умови, ціль і засіб її розв’язку.

2. Опис алгоритму розв’язку завдання

У цьому розділі необхідно перелічити етапи розв’язку завдання і в якості ілюстрацій надати наступне:

  • опис та пояснення до математичної моделі задачі;

  • таблиці з початковими даними;

  • структуру результуючого документа (у режимі відображення формул), показавши його розташування на робочому аркуші табличного процесора;

  • результати розрахунків;

  • аналіз результатів.

Якщо курсант не має можливості виконати практичну частину контрольної роботи на ПК удома, то він може виконати її в комп’ютерній лабораторії кафедри ВМІ в денний час за узгодженням із працівниками лабораторії.

Після викладення практичної частини курсант наводить список літератури, використаної ним при написанні контрольної роботи. У список включаються тільки ті джерела, які використовувалися при підготовці контрольної роботи й на які є посилання в роботі.

При описі літературного джерела необхідно вказати:

прізвища й ініціали авторів,

назва книги, статті,

місце видання,

видавництво,

рік видання,

обсяг (кількість сторінок).

Для матеріалів з Інтернету вказують:

прізвища й ініціали авторів,

повна назва матеріалу,

Інтернет-Адреса,

Нижче наведені приклади опису деяких видів літературних джерел.

Книга одного й більш авторів

Василенко М. В. Теорія коливань : навч. посібник / М. В. Василенко. – К. : Вища школа, 1992. – 430 с.

Меликов А. З. Математические модели многопотоковых систем обслуживания / А. З.  Меликов, Л. А. Пономаренко, П. А. Рюмшин. – К. : Техніка, 1991. – 265 с.

Стаття з журналу

Коржанський М. Й. Про принципи кримінального права України / Коржанський М. Й. // Право України. – 1995. – № 11. – С. 69.

Публікації в мережі Інтернет

Гpaбинcький I. M. Miжнapoднi eкoнoмiчнi відносини [Електронний ресурс] : плaни пpaктичниx зaнять для cтyдeнтiв l-гo кypcy / І. М. Грабинський ; Львівський університет. – Львiв, 2000. – [Цит. 2001, 5 ciчня]. – Режим доступу : http://www.geocities.com/ihoг hrabynskyi/ier/plan seminar.htm.

У додатках розміщують матеріали, які доповнюють текст основної частини роботи. За формою вони можуть являти собою текст, таблиці, графіки, діаграми, схеми, рисунки. Кожний додаток повинний починатися з нової сторінки із вказівкою в правому верхньому куті слова “Додаток” і мати тематичний заголовок. При наявності в роботі більш одного додатка вони нумеруються арабськими цифрами. Зв’язок основного тексту з додатками здійснюється через посилання.