Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
476.75 Кб
Скачать

52. Що таке система команд процесора? Із чого вона складається? Детально охарактеризуйте команди переходів.

=====================

См Вопрос 49 начало

----------------------------------------

Тепер розглянемо докладніше команди переходів

Команди переходів призначені для організації різноманітних циклів, розгалужень, викликів підпрограм і т.д., тобто вони порушують послідовний хід виконання програми. Ці команди записують в регістр-лічильник команд нове значення і тим самим викликають перехід процесора не до наступної по порядку команді, а до будь-якої іншої команді в пам'яті програм. Деякі команди переходів передбачають надалі повернення назад, в точку, з якої був зроблений перехід, інші не передбачають цього. Якщо повернення передбачений, то поточні параметри процесора зберігаються в стеку. Якщо повернення не передбачений, то поточні параметри процесора не зберігаються. Команди переходів без повернення діляться на дві групи:      * команди безумовних переходів;      * команди умовних переходів.

якщо умова переходу виконується, то виконується завантаження в регістр-лічильник команд нового значення. Якщо ж умова переходу не виконується, лічильник команд просто нарощується, і процесор вибирає і виконує наступну по порядку команду. Спеціально для перевірки умов переходу застосовується команда порівняння (CMP), попередня команді умовного переходу (або навіть кільком командам умовних переходів). Але прапори можуть встановлюватися і будь-який інший командою, наприклад командою пересилання даних, будь-який арифметичної або логічної командою. Відзначимо, що самі команди переходів прапори не міняють, що як раз і дозволяє ставити кілька команд переходів одну за одною.

Сумісне використання декількох команд умовних і безумовних переходів дозволяє процесору виконувати розгалужені алгоритми будь-якої складності.

Команди переходів з подальшим поверненням в точку, з якої був зроблений перехід, застосовуються для виконання підпрограм, тобто допоміжних програм. Ці команди називаються також командами виклику підпрограм (поширена назва - CALL).

Усі команди переходів з поверненням припускають безумовний перехід (вони не перевіряють ніяких прапорів). При цьому вони вимагають одного вхідного операнда, який може вказувати як абсолютне значення нової адреси, так і зміщення, складається з поточним значенням адреси. Поточне значення лічильника команд (поточний адреса) зберігається перед виконанням переходу в стеку. Для зворотного повернення в точку виклику підпрограми (точку переходу) використовується спеціальна команда повернення (RET або RTS). Ця команда витягує із стека значення адреси команди переходу і записує його в регістр-лічильник команд. Особливе місце серед команд переходу з поверненням займають команди переривань (поширена назва - INT). Ці команди в якості вхідного операнда вимагають номер переривання (адреса вектора).

53. Які класи мікроконтролерів ви знаєте? Які ознаки притаманні сучасним 8-розрядним мікроконтролерам?

Виділяють 3 класи мікроконтролерів:

  • 8-розрядні мікроконтролери

  • 16-32-розрядні міроконтролери

  • цифрові сигнальні процесори

Перший тип мікроконтролерів найбільш поширений. Їх використовують для складних алгоритмів керування у режимі реального часу. Для керування реальними пристроями зазвичай їх достатньо. 8-розрядні мікроконтролери мають ряд характерних ознак:

-мають модульну організацію. На базі одного ядра процесора формується цілий ряд мікроконтролерів, які відрізняються між собою.

-використання закритої архітектури – відсутність ліній системної магістралі на виході корпуса.

-використання функціональних модулів – таймер, ЦАП, АЦП тощо.

-розширення кількості режимів модулів.

Всі мікроконтролери одного сімейства мають однакове ядро і варійований функціональний блок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]