Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект ПС.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
529.41 Кб
Скачать

3.3.6Принципова електрична схема системи автоматичного управління живлення

Принципова електрична схема системи автоматичного регулювання живлення подана на рис. 3.9 (схема з'єднання приладів і регуляторів) і на рис. 3.10 (схема управління умонтованим електроприводом регулюючого живильного клапанна РЖК).

У системі автоматичного регулювання живлення застосована така апаратура:

  • дифманометр мембранний типу ДМЗ для вимірювання рівня води в барабані (позиція В1),

  • дифманометри мембранні типу ДМЗР для вимірювання витрати живильної води і пари (позиції В2 і ВЗ),

  • апаратура комплексу «Каскад», блок вимірювальний, типу И04 (позиція А1), блок регулювальний, типу Р21 (позиція А2), пристрій, що задає ЗУ11 (позиція В4), блок управління, типу БУ21 (позиція A3), підсилювач тиристорний, типу У22 (позиція А4),

  • вмонтований електропривод потужністю 1,3 кВт регулювального живильного клапана РЖК (позиція М),

  • міліамперметр типу М4202 6 (позиція Р1) для контролю положення регулюючого живильного клапана.

Блок управління типу БУ21 вмикаає ключ (позиція SA1 1) вибору режиму роботи системи, ручне управління Р вимкнене, В автоматичному регулюванні А кнопки (позиції SB1 і SB2) для подачі команд «більше» і «менше» у режимі ручного управління. Електропривід оснащений кінцевими вимикачами (позиції SQ1—SQ4) і реостатним датчиком (позиція RP1) положення клапана, Лампи (позиції HL3 і HL4) розміщені на мнемосхемі блока і служать для сигналізації обраного режиму роботи системи,

Якщо система знаходиться в режимі ручного (дистанційного) управління Р, контакти КР1 1 і КР1 2 двопозиційного реле типу РП9 (позиція КР1) розімкнуті і вихідні ланцюги регулятора (позиції 22 і 24) відключені від входу тиристорного підсилювача У22. На мнемосхемі через контакт КР1 5 включена лампа HL4. Команди на вмикання електропривода клапана можна подавати кнопками SB1 або SB2, напруга на які подається через замкнутий контакт КР1 3 від джерела живлення (клема 10 тиристорного підсилювача).

При переведенні ключа SA1 2 у режим автоматичного управління А через контакти 14—18 ключа, контакт К2 2 і замкнутий розмикаючий контакт двохпозиційного реле КР1 6 заживлюється одна з обмоток реле КР1, якір реле переключається в другий стійкий стан. При цьому розмикаються контакти КР1 3 і КР1 5 і замикаються контакти КР1 1 і КР1 2, з єднуючи вихід регулятора з входом тиристорного підсилювача, і контакт КР1 4, через який на мнемосхемі включається лампа HL3, що сигналізує про обраний режим роботи системи.

Наведена на рис. 3.10 система автоматичного регулювання пов'язана із системою технологічного захисту котла. При аварійному відхиленні рівня води в барабані система захисту видає команду на зупинку котла. При цьому замикається контакт К10 проміжного реле системи захисту. При замиканні контакту К10 спрацьовує проміжне реле К2, причому живлення на ньому блокується через замикаючий контакт К2 4. При цьому через контакт К2 3 і замкнутий замикаючий контакт КР1 7 живлення подається на обмотку поляризованого реле КР1, якір реле переключається в перший стійкий стан і система переходить у режим ручного управління, тому що контакти КР1 1 і КР1 2 розмикаються, а замикається контакт КР1 3. Через замкнуті контакти КР1 З К2 1 і SQ4 від джерела живлення подається на тиристорний підсилювач сигнал й електропривід працює на закриття регулюючого живильного клапанна доти, поки не розімкнеться контакт SQ4 кінцевого вимикача. Після усунення причини аварійного відхилення рівня і поверненні рівня в задані межі система знову може нормально функціонувати.