Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП_Лаб1_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
266.75 Кб
Скачать

3. Розробка програми в середовищі Delphi

Розробка проекту в Delphi складається з кількох етапів:

  • розробка інтерфейсу програми;

  • написання функціонального коду програми та прив'язка інтерфейсних елементів з цим кодом (надання елементам функціональності).

Розробка інтерфейсу програми

Мал.6

Цей етап створення програми полягає в розміщені на формі компонентів та встановлені їх властивостей. Для того щоб розмістити компонент на формі необхідно клацнути мишкою на закладці потрібної сторінки палітри компонентів, вибрати необхідний компонент шляхом натиснення лівої кнопки миші і клацнути на формі — компонент розміщений і зв'язаний з цією формою. В кожен момент часу на палітрі компонентів можна вибрати лише один компонент. Якщо ж ви вибрали який-небудь компонент і хочете відмінити свій вибір, то потрібно клацнути або на піктограмі іншого компоненту, або на піктограмі. На формі звичайно знаходиться більше ніж один компонент. Активний компонент на формі виділяється рамкою (див. мал. 7). Дизайнер форм підтримує роботу з групою компонентів.

Кілька компонентів можна вибрати такими способами:

  1. Утримуючи натисненою ліву кнопку миші, відкреслити на формі прямокутник, таким чином щоб необхідні елементи знаходилися всередині цього прямокутника (див. мал. 8).

  2. Утримуючи натисненою клавішу Shift на клавіатурі, клацанням мишки вибрати необхідні компоненти.

Після виконання цих дій вибрані компоненти будуть виділені рамкою (див. мал. 9). Крім того компоненти можна копіювати в стандартний буфер обміну Windows (Clipboard) та вставляти з нього стандартними методами, наприклад, комбінаціями клавіш Ctrl+C, Ctrl+V. При цьому у вставленому компоненті зберігаються всі настройки, що й у елемента, який копіюється, крім властивості Name.

Зміна властивостей компонента відбувається таким чином: спочатку на формі вибирається необхідний компонент, потім в Інспекторові об'єктів на сторінці із закладкою Properties мишкою вибирається ім'я властивості в стовпчику зліва, а потім надається потрібне значення в стовпчику справа.

Створити обробник певної події для компонента можна таким чином:

на формі вибирається необхідний компонент, потім в Інспекторові об'єктів на сторінці із закладкою Events мишкою вибирається ім'я обробника події необхідного типу в стовпчику зліва, а потім в стовпчику справа, що відповідає цьому обробникові робиться подвійне клацання лівою кнопкою миші. Середовище автоматично згенерує каркас коду для процедури в Редакторі коду.

Мал.7 Мал.8 Мал.9

Спробуємо проілюструвати процес створення програми в середовищі за допомогою пробного проекту — задачі перетворення температури, заданої по Цельсію в температуру по шкалі Фаренгейта. Для цього виконаємо наступну послідовність дій:

  1. Відкриємо меню File і виберемо пункт New Application.

  2. Розмістимо на формі компонент TLabel і змінимо його властивість Caption на Температура.

  3. Розмістимо справа від TLabel компонент TEdit і встановимо властивість Name в CTemperatureEdit, і очистимо властивість Text. Розмістимо на формі ще один компонент TLabel і змінимо властивість Caption на Результат.

  4. Поряд з попереднім компонентом розмістимо TLabel, але властивість Caption очистимо а властивість Name встановимо FTemperatureLabel.

  5. Після цього довільно встановимо розміри форми.

  6. Збережемо проект. Для цього виконаємо слідуючу послідовність дій:

  • відкриємо меню File і виберемо команду Save Project As. Перед збереженням проекту Delphi зробить запит на збереження модулів та форм, що входять до проекту.

  • виберемо каталог для збереження проекту і запишемо файл для модулю Unit1 з ім'ям MainForm, a для файлу проекту виберемо ім'я TempConvert.

Таким чином ми створили інтерфейсну частину програми. Наповнимо її функціональністю.

  1. Виберемо поле вводу CTemperatureEdit і клацнемо на закладці Events в Інспекторові об'єктів.

  2. Двічі клацнемо на значенні для події OnChange. З'явиться Редактор коду в якому Delphi автоматично згенерує каркас для обробника події з іменем CTemperatureEditChange.

  3. Між заголовком процедури та словом begin введемо наступні рядки коду

var

intCelsius: Integer;

Таким чином ми оголосили змінну intCelsius цілого типу.

4. В тілі процедури запишемо такий рядок коду:

intCelsius := StrToIntDef(CTemperatureEdit.Text, 0);

Ця команда присвоює значення змінній intCelsius, причому в правій частині використовується функція function StrToIntDef(const S: string; Default: Integer): Integer; приведення рядкового типу до цілого і задання значення змінної по замовчуванню — 0.

5. Далі під цим рядком запишемо ще один

FTemperatureLabel.Caption := FloatToStr(intCelsius * 1.8 + 32};

В цьому рядку значення, що зберігається в змінній intCelsius перетворюється в значення температури по Фаренгейту, причому результат переводиться в рядковий із числового з плаваючою комою. Після всіх попередніх дій можна запустити проект на виконання. В ході виконання програми можна вводити значення температури по Цельсію в рядку вводу і відразу автоматично отримувати результат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]