Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція відкрита.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
11.9 Mб
Скачать

1.Завдання та функції сеп нбу

Нормальне функціонування економіки важко уявити без системи розрахунків між суб'єктами господарської діяльності, забезпечення надійності та своєчасності платежів. У розрахунках і платежах, які здійснюються установами банків, відображаються практично всі види економічних відносин у суспільстві І все це неможливо без розрахунків між банками. Для забезпечення міжбанківських розрахунків створюються спеціальні платіжні системи. Платіжні системи міжбанківських розрахунків різних країн організовані по-різному, і у світі не існує єдиної платіжної моделі, однак є загальні принципи і характеристики, які визначають функціонування національних платіжних систем.

Р озлад у платіжній системі тієї чи іншої країни часто є одним із найперших і безпосередніх проявів зародження фінансової кризи. В Україні у 1992-1993 рр. розрахунки між банківськими установами проводилися за допомогою паперових платіжних документів протягом трьох тижнів, а в деяких випадках - місяця і більше. Кожний день відстрочки створення системи обертався значними збитками для підприємців внаслідок зростання темпів інфляції та фінансових втрат від розкрадань за підробленими платіжними документами. Розуміючи важливість цієї проблеми, НБУ в 1992 р. розробив Концепцію електронного грошового обігу в Україні, яка була розглянута банками і затверджена Правлінням НБУ.

Програмне забезпечення і засоби захисту інформації були розроблені фахівцями НБУ і вперше передані учасникам системи міжбанківських розрахунків в липні - вересні 1993 року. 5 серпня 1993 року розпочалася пробна експлуатація системи, учасниками якої були три комерційні банки Києва, а з жовтня 1993 року в усіх регіонах України розпочалося впровадження СЕП у промислову експлуатацію.

Впровадження СЕП дозволило з 1 січня 1994 року повністю відмовитися від використання поштових і телеграфних авізо і значно підвищити швидкість, якість і надійність проведення платежів, безпеку і конфіденційність банківської інформації. Система електронних платежів дозволила значно підвищити швидкість обігу грошей.

Систему високо оцінили її користувачі, а також зарубіжні фахівці, провідні міжнародні інститути. Аналогів СЕП немає не тільки в жодній країні колишнього СРСР, але і в більшості країн світу.

Рис. 1. Маршрутизація проходження платежів в СЕТІ.

1. Комерційний банк в регіоні А підготував початкові електронні документи для розрахунку з клієнтом банку в регіоні Б та з допомогою АРМ-НБУ формує и передає в РРП НБУ файл типу $А.

2. РРП НБУ, з допомогою АРМ-2, приймає отриманий файл типу $А, виконує його обробку та надсилає комерційному банку файл типу $Т про негативний або позитивний результат обробки. У випадку негативного результату обробки транзакція не приймається, а у випадку позитивного процес продовжується далі.

3.Після позитивного результату обробки АРМом-2 файлу типу $А в РРП корегується технічний кореспондентський рахунок КБ та файлом типу $К надається інформація в банк про поточний стан коррахунку. В даному випадку коррахунок буде зменшуватись тобто дебетуватись.

4. РРП регіону А передає пакети платіжних документів, що адресовані в комерційні банки регіону Б, РРП регіону Б, як вхідні документи для АРМ-2 файлом типу $С.

5. РРП регіону Б, черговим сеансом обміну, передає на АРМ-2 РРП регіону А повідомлення про результат прийняття пакетів електронних платіжних документів файлом типу SR.

6. АРМ-2 РРП регіону Б у випадку отримання файлу типу $В для свого комерційного банку, кредитує його коррахунок на суму платежу та пересилає електронний документ у банк для обробки на АРМ-НБУ.

7. АРМ-НБУ комерційного банку після оброблення отриманого файлу типу $В надає РРП регіону Б файлом типу $S результат прийняття платіжного документа.

8. АРМ-2 РРП регіону Б після отримання файлу типу SS, про результат прийому файлу типу $В комерційним банком, передає файл типу $К про зміну стану технічного коррахунку КБ Саме ця процедура призведе до кінцевого квітування файлу типу $В.

9. АРМ-2 РРП регіону А передає на АРМ-1 ЦРП інформаційні повідомлення (технологічні та службові) щодо функціонування АРМ-2 регіону А.

 10. АРМ-1 постійно контролює правильність та коректність роботи РРП регіону А щодо здійснення міжбанківських розрахунків.

11. АРМ-1 постійно виконує захист системи від несанкціонованого доступу в цілому та на регіональному рівні АРМ-2 регіону А.

12. АРМ-1 постійно контролює правильність та коректність роботи РРП регіону Б щодо здійснення міжбанківських розрахунків.

13. АРМ-1 постійно виконує захист системи від несанкціонованого доступу в цілому та на регіональному рівні АРМ-2 регіону Б.

14. АРМ-2 РРП регіону Б передає на АРМ-1 ЦРП інформаційні повідомлення (технологічні та службові) щодо функціонування АРМ-2 в регіоні Б.