Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все 7 ответов.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
151.55 Кб
Скачать

6) Живопис як вид образотворчого мистецтва: види і жанри живопису; техніки живопису; художньо-образна мова (виражальні засоби) живопису.

Живопис – один з основних видів образотворчого мистецтва, який художньо передає навколишню дійсність на площині за допомогою фарб. Твори, в яких правдиво передано фарбами все багатство навколишнього світу, називаються живописними.

Живопис – стародавній вид образотворчого мистецтва, історія якого пов’язана з появою в печерах зображень звірів і сцен полювання за багато тисячоліть до нашої ери. Він виник і розвивався в тісному зв’язку з малюнком. Основою живописної грамоти, як і малюнка, в усі часи було правдиве зображення реальної дійсності. Історичний процес розвитку живопису йшов від двовимірного площинного зображення до тривимірного, об’ємного, матеріального, дедалі більш реалістичного.

Всебічного розвитку живопис набув в епоху Відродження (15-16 ст.), коли він розподілився на жанри (портретний, історично-батальний, побутовий, пейзаж, натюрморт) і дав величезний поштовх для розвитку різноманітних його напрямків.

На межі 19-20 ст. набувають дедалі більшого впливу різні течії: символізм, експресіонізм, кубізм тощо. Їм протистоїть реалістична творчість живописців, пов’язаних з народом, з його прогресивними силами.

За характером використання фарб розпізнають: олійний, темперний, акварельний, гуашевий живопис. Його виконують звичайно на площині полотна, картону, паперу або стіни.

На полотні і картоні, які покривають спеціальним грунтом, щоб фарба добре зберігалася, пишуть олійними фарбами. Художник спочатку виконує на заґрунтованому полотні малюнок, а потім уже пише пензлем олійними фарбами, розводячи їх спеціальним розчинником.

Живописні роботи, виконані на папері, полотні, дереві темперою – мало прозорою густою фарбою, яку розводять водою, - приваблюють своїм „бархатистим”, насиченим тоном. Складність у роботі темперою полягає у швидкому висиханні її, в незмивності, що ускладнює внесення правок.

На стіні (по свіжій штукатурці) живописні твори виконують спеціальними водяними фарбами; ці твори називаються фресками.

На папері пишуть аквареллю і гуашшю. Ця техніка найдоступніша і використовується у навчальному процесі в дитсадках і школах. Тому педагоги й оволодіватимуть аквареллю та гуашшю, якими будуть вчити малювати своїх вихованців.

Акварель (франц. – вода) – живопис фарбами, які розводять водою. Характерна особливість цих фарб – прозорість, що дає кольоровий ефект при просвічуванні паперу крізь шар фарби. Білу фарбу в акварелі не використовують, білий колір дає папір, на якому виконується малюнок. Розчинену у воді фарбу накладають на папір тонким шаром, що дає змогу освітлювати чи затемнювати фарбу без додавання білої, яка знижує яскравість кольору. Шкала темних і світлих відтінків в акварелі обмежена, тому акварельні картини порівняно бліді, передати в них матеріальність форм навколишньої дійсності важче, ніж іншими техніками. Акварель не стійка до вологі і світла, втрачає з часом свій первісний колір, якщо її не зберігати в особливих умовах. Тому акварель не використовують для виконання станкових тематичних картин.

Гуаш – живопис непрозорими покривними фарбами. На відміну від акварелі гуаш має домішку білила і клею, від чого втрачає прозорість, легко перекриває будь-який колір і дає відразу насичений тон. Отже, гуашшю можна працювати і на кольоровому папері, добиватися цікавих живописних вирішень.

За призначенням живопис поділяють на монументальний, станковий, декоративний, декораційний і мініатюру.

Монументальний живопис тісно пов’язаний з архітектурою. Живописці-монументалісти прагнули до тем, які б завжди хвилювали людей. Призначення архітектурних споруд визначало тематику, жанри монументальних розписів. Живописець-монументаліст прагнув, щоб кожен образ твору і навіть деталі обстановки в цьому живописі мали особливу значущість, сприймалися велично, монументально, як символ чогось піднесеного, вічного. До монументального живопису належить настінний розпис громадських приміщень (фреска) і мозаїка (живописний твір, виконаний набором дрібних кольорових камінчиків або непрозорого скла – смальти).

Станковий живопис – живописні картини, які кріпляться під час роботи на спеціальному станку – мольберті. Виник станковий живопис ще в античні часи. На русі художники малювали на дошках, а з 17 ст. – на полотні.

Декоративний живопис покликаний прикрашати приміщення палаців, соборів, будинків культури, театрів орнаментальними зображеннями, побутовими сценами, мотивами казок тощо.

До декораційного живопису належать театральні декорації, оформлення вулиць, площ. Він звичайно виконується гуашшю і має тимчасовий характер.

Мініатюра відрізняється малими розмірами і тонким виконанням в гуаші, акварелі, олії тощо.

За тематикою і предметом зображення живопис поділяється на жанри, з яких головні: портретний – зображення в живописі конкретної людини або групи людей; історичний – змістом живопису є історія суспільства; батальний – відображає події, пов’язані з воєнними процесами; побутовий – відображає щоденне життя людей; анімалістичний – зображення тварин; пейзаж – зображення природи, її явищ; натюрморт – зображення мертвої природи, її явищ.