Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 5 Справка в VFP Обработка ошибок Отла...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Малюнок 18 Діалогове вікно Breakpoints

Другий варіант аналогічний першому, але враховується не кількість проходів через оператор, а значення в цей момент деякого вираження.

Одна з кнопок у групі, розташованої в правому нижньому куті діалогового вікна, — Remove — дозволяє видалити встановлену раніше точку зупинки. Для цього потрібно виділити вже не потрібну більш точку зупинки в списку Breakpoints і клацнути на цій кнопці. Нова функція в Visual FoxPro 6 — можливість деактивувати точку зупинки, але не видаляти її остаточно. Для цього знову ж потрібно виділити тимчасово точку зупинки що блокується в списку Breakpoints і клацнути на кнопці Dіsable. Повторний щиглик на цій же кнопці стосовно раніше блокованої точку зупинки знову приведе її в активний стан. При зміні статусу активності точки зупинки змінюється стан прапорця у відповідному рядку списку Breakpoints. Призначення кнопки Clear All видалити усе раніше встановлені точки зупинки.

Потрібно мати на увазі що скасування виконання програми в режимі налагодження, по-перше, залишить відкритими файли і вікна, по-друге, не дозволить завершитися початим операціям відновлення даних, а файли і записи залишить у стані блокування, якщо раніше вони в цей стан були переведені програмою. Крім того, ті перемінні стану, що були змінені командами SET у програмі, не будуть відновлені.

2.9.2.Використання вікна Locals

Діалогове вікно Locals залишається порожнім доти, поки програма виконується, як тільки відбудеться зупинка виконання (через вихід на точку зупинки чи з іншої причини) у вікні з'являться усі визначені на поточний момент перемінні, а також їхні значення і типи. Цей список відноситься тільки до поточної підпрограми (процедури чи функції), тобто до тієї підпрограми, у якій зупинилася програма. Таким чином, “локальність” відноситься до області видимості перемінних — це ті перемінні, котрі сприймаються поточною підпрограмою. На Малюнок 19 показано діалогове вікно Locals.

Малюнок 19. Діалогове вікно Locals

Значок “плюс” перед ім'ям перемінної означає, що можна розгорнути цей об'єкт і переглянути значення його властивостей. Якщо ж об'єкт є контейнером, можна продовжити “проникнення” всередину і розгорнути об'єкти, що контейнер містить. Таким чином, дослідження об'єктів може продовжуватися доти, поки не вийде на рівень базових.

Список, що розкривається, у верхній частині діалогового вікна Locals дозволяє проаналізувати не тільки поточну, але й інші підпрограми, тобто можна переглянути, які з перемінних видимі в цих підпрограмах. Потрібно вибрати зі списку ту, що вас цікавить, і на екрані з'явиться список усіх перемінних, котрі цій підпрограмі доступні. Очевидно, що в нього будуть включені всі глобальні і приватні перемінні, визначені в даній підпрограмі й у тіх, що се викликали. Локальні ж перемінні видимі тільки в підпрограмі, у якій вони були визначені.

Значення перемінних можна також побачити і у вікні Trace – для цього достатньо встановити курсор на змінну і нижче курсору буде виведено контекстне вікно підказки у якому буде відображено значення перемінної.

2.9.3.Використання вікна Watch

У процесі налагодження програміст досить часто зіштовхується із ситуацією, коли потрібно простежити зміну значення деяких перемінних по ходу виконання програми. Користатися в цьому випадку вікном Locals досить незручно, оскільки в ньому виводиться і безліч інших, не цікавлячих вас перемінних. Іноді вас цікавить не стільки значення окремих перемінних, скільки значення вираження, у яке ці перемінні входять. У кожнім з перерахованих випадків дуже до речі буде діалогове вікно Watch. У поле Watch цього вікна потрібно ввести ім'я перемінної вас цікавить чи вираження що необхідно аналізувати, причому під “увести” розуміється не тільки безпосереднє введення з клавіатури, але і перенос (буксирування) відповідного тексту з вікон Trace чи Locals. Після введення перемінна чи вираження з'являються в списку нижче поля Watch. Якщо Visual FoxPro має всі необхідні дані для обчислення значення вираження чи перемінна виявляється в зоні видимості, то відповідні значення виводяться в другому стовпчику, а тип — у третій. У противному випадку в колонку Value проти вираження чи імені перемінної виводиться повідомлення Expression could not be evaluated (Значення вираження неможливо підрахувати).

На Малюнок 20 показане діалогове вікно Watch. Зверніть увагу — якщо у вікні Locals можна було переглянути перемінні з будь-якої підпрограми, то у вікні Watch виводяться значення тільки тих перемінних і виражень, що виявилися в зоні видимості в поточному стані програми.