Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

5.5. Страхування на випадок хвороби

Даний вид страхування передбачає страхування особи на випадок захворювання хворобою, або групою хвороб вказаних в договорі страхування. Не підлягають страхуванню на випадок хвороби, як правило особи, які мають інвалідність 1 або 2 групи, та особи, яким до 3 або більше 60 років, або недієздатні особи.

При цьому наявність факту захворювання повинна бути підтверджена відповідною довідкою з медичного закладу. Страхова сума встановлюється за домовленістю, але не може бути нижчою за еквівалент 100 американських доларів. Страхова виплата здійснюється у відсотках до страхової суми в залежності від того до якої групи належить виявлена хвороба. Якщо від визначеної в договорі хвороби застрахована особа помирає виплачується 100% страхової суми. Середні тарифи також встановлюються в залежності від хвороби (табл.5.2).

Таблиця 5.2

Страхові тарифи в залежності від хвороби

Хвороби

Розмір страхової виплати у відсотках до страхової суми

Страховий тариф, %

Інфекційні і паразитарні хвороби

2-15

0,55

Хвороби ендокринної системи

15-30

1,436

Психічні розлади

10

0,1

Хвороби нервової системи

3-40

1,21

Хвороби системи кровообігу

8-50

1,224

Хвороби органів дихання

2-20

1,278

Хвороби органів травлення

10-25

1,093

Шкіряні хвороби

5-10

0,593

Хвороби кісток

8-50

0,796

Всього

Х

8,28

Страхова допомога не здійснюється у випадках:

  • випадках самолікування або лікування особою, яка не має медичного посвідчення;

  • захворювання на паразитарні, інфекційні і вірусні хвороби, якщо вони зареєстровані на протязі першого місяця дії договору;

  • новоутворення, хвороби ендокринної системи виявлені на протязі перших трьох місяців дії договору;

  • пороки від народження;

  • захворювання пов’язані з вагітністю і родами;

  • захворювання, які є наслідками зловживання алкоголю, наркотиків, інших токсичних речовин або лікарняних засобів, які приймалися без показань лікаря;

  • захворювання, які пов’язані з масовими епідеміями і потребують введення карантинних заходів [18].

Документи, які надаються для отримання допомоги або відшкодування медичних витрат є такими ж як і в попередньому виді медичного страхування.

Приклади страхування на випадок хвороби.

Страхування на випадок захворювання грипом: вартість полісу від 30 до 40 грн.; страхова сума від 500 до 1000 грн.; укладення договору передбачає проведення обов’язкового щеплення від грипу (вартість щеплення входить до вартості полісу).

Страхування на випадок захворювання туберкульозом: вартість полісу від 30 до 50 грн.; страхова сума від 1000 до 5000 грн.; при укладенні договору обов’язковою умовою є проходження флюорографії в медичному закладі з яким у страхової компанії укладений договір страхування. Слід вказати на те, що переважна більшість операторів ринку не здійснює страхування від туберкульозу. Загальним винятком також є СНІД і супутні йому захворювання.