Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzii.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать

Обточування

Деталі, які мають форму тіл обертання можна розділити на: Вали, втулки і диски.

Обточування буває чорнове і чистове.

Внаслідок чорнового обточування досягається точність обробки 12 квалітету і шорхність поверхні Rz-40 мкм.

Чистове обточування забезпечує точність обробки по 9-му квалітету і точніше, а шорхність поверхні Rz-l,25 мкм при використання точних верстатів, великих швидкостей різання та малих подач.

Зовнішні циліндричні поверхні обточують на таких верстатах:

  • токарно - гвинторізних;

  • гідрокопіровальних;

    • токарно - револьверних;

    • багаторізцевих;

    • токарно - карусельних;

    • одношпиндельних і багатошпиндельних автоматах і напівавтоматах.

Заготівки, які обробляють на верстатах токарної групи, встановлюють в патронах, центрах, цангових патронах в залежності від форми і розмірів заготовки.

При чорновому обточуванні знімають більшу частину припуску, обробку здійснюють з великою глибиною різання і великою подачею.

В серійному виробництві чорнове обточування здійснюють на окремих верстатах.

Ступінчастий вал обточують за схемами, показаними на рисунку 3(а, б, в)

а) Кожну ступінь валу починають обточувати із торця і т.ч. всю обробку вала здійснюють за три переходи;

б) Кожну ступінь вала обточують окремо. Ступінь А обточують за два переходи через великий припуск.

в) Обточування ступені В - за перший; А - за другий, ступіні Б - за третій проходи.

Рисунок 3 - Схеми обточування ступінчастого вала.

На вибір тієї чи іншої схеми впливає величина припуску на окремий ступіні вала При обточуванні вала. Який має ступені різних діаметрів, слід виходити із міркувань найменшого ослаблення вала при обробці, тобто розпочинати обточування з більшого діаметра, а діаметр найменший обточувати останнім.

При чистовому обточуванні порядок обробки залежить від заданої вимірювальної бази, допусків на довжину окремих ступенів.

Обточування на токарних верстатах довгих, нежорстких валів здійснюють із застосуванням рухомих і нерухомих люнетів. Нерухомий люнет здійснює допоміжну опору і для нього необхідно попередньо обточить шейку.

Різці, які застосовують при обточуванні: прохідний, підрізний, відрізний, фасонний.

Техніка безпеки

  • Місце закріплення заготовки в патроні і різця;

  • Необхідне загородження зони різання і всіх частин верстата, що обертаються;

  • При вимірюваннях зупиняти обертання патрона;

  • Необхідно мати стружколоми і правильно прибирати стружку за допомогою допоміжного інструменту.

У конструкціях машин і механізмів основними деталями для передачі обертального руху і моменту, є вали. В процесі обробки матеріал валів випробовує складні деформації – кручення, вигин, розтягування і стиснення. Тому щоб забезпечити нормальну роботу деталей, які передають рух на вал, і складальної одиниці в цілому, вали повинні бути жорсткими.

Вали дуже різноманітні як формою, так і за розмірами, проте за технологічними ознаками їх можна привести до двох початкових форм: гладкому і ступіньчатому валам.

Технологічною базою при чорновій обробці зовнішньої поверхні заготівки тіла обертання (валу) є поверхні центрових отворів. Чорнову обробку зовнішніх поверхонь виконують як на звичайних, так і на багаторізцевих верстатах.

На багаторізцевому токарному верстаті, забезпеченому відповідною багаторізцевою державкою і декількома різцями, можна провести обробку зовнішньої поверхні трьохступіньчатого валу із зменшенням довжини робочого ходу приблизно в три рази оскільки кожен різець при цьому оброблятиме тільки свій ступінь Це відповідно дозволяє зменшити приблизно в три рази основний час. Цей метод обробки дозволяє скоротити і час допоміжних прийомів, оскільки відпадає необхідність настройки різця на обробку кожного із ступенів валу (різці встановлюють в багаторізцевій державці верстата з перепадами, рівними різниці радіусів циліндрових поверхонь обточуваних ступенів ).Заготівку ступінчастого валу можна обробляти по зовнішній поверхні з великим припуском за умовами, визначуваними стійкістю різця і потужністю універсального токарного верстата за декілька робочих ходів.

При обробці на тому ж верстаті із застосуванням декількох різців число робочих ходів може бути скорочено до одного.

У чому полягає перевага обробки валів на верстатах з ЧПУ?

Відповідь

У конструкціях машин і механізмів основними деталями для передачі обертального руху і моменту, що крутить, є вали . В процесі роботи матеріал валів випробовує складні деформації - кручене, вигин, розтягування і стиснення. Тому, щоб забезпечити нормальну роботу деталей, передавальних рух на вал, і складальної одиниці в цілому, вали повинні бути жорсткими. Вали дуже різноманітні як формою, так і за розмірами, проте за технологічними ознаками їх можна привести до двох початкових форм: гладкому і ступіньчатому валам.

Жорсткість конструкції валу визначається геометричною формою (відношенням довжини валу до діаметру); збільшення жорсткості валу за рахунок зменшення довжини не завжди можливо.

Конструкція валу повинна допускати обробку ступенів на прохід і забезпечити зручний підхід і вихід ріжучого інструменту.

Вали з невеликим числом ступенів і незначними перепадами діаметрів виготовляють з штучних заготовок, відрізаних від гарячекатаного або холоднотянутого прутка, а ті, які мають складнішу конфігурацію і з великим числом ступенів або із ступенями, що значно відрізняються по діаметрах, - із заготовок, отримуються штампуванням, поперечним прокатом або ротаційним обтисканням. Вибір заготівки повинен бути обґрунтований техніко-економічними розрахунками.

Механічній обробці поверхонь валу передує утворення єдиної бази для установки оброблюваної заготівки валу на всіх операціях. Цією базою валу є торцеві поверхні і центрові отвори, від точності виконання яких залежить і точність виконання подальших операцій.

Всі ці обробки краще виконувати на верстатах з ЧПУ. При програмному управлінні послідовність, швидкість і розміри переміщення робочих органів верстата встановлюють наперед спеціальним пристроєм (задаючою ланкою ) або фіксують на якому-небудь пристрої ( перфокарті, магнітній стрічці, магнітному барабані), що запам'ятовує, а потім вводиться в командоапарат, що забезпечує виконання верстатом заданої програми. Також обробка на верстатах з ЧПУ ефективна тим, що задається напрям і швидкість заданих робочих і допоміжних переміщень, порядок роботи виконавських органів і інші елементи. Верстати з ЧПУ доцільно застосовувати у виробництві при обробці точних і складних деталей, виготовлення яких вимагає комплексу операцій, обробка з однієї установки декількох сторін корпусних деталей з використанням багатьох інструментів, при обробці деталей типу тіл обертання з великим числом переходів, що виконуються різними інструментами

ТЕМА:

Оздоблювальні види робіт

Література: В.В.Данилевський, "Технология машиностроения" §§…61

Тема

Оздоблювальна обробка зовнішніх поверхонь деталей тіл обертання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]