Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Власні функції та обробники подій.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
33.21 Кб
Скачать

Обробка натиснення клавіш

Текст можна ввести в текстове поле або елемент textarea за допомогою клавіатури, іноді виникає необхідність зафіксувати натискання однієї клавіші, наприклад клавіші, що дозволяє запустити певну функцію. Натискання клавіші на клавіатурі можна зафіксувати за допомогою події onkeypress. Код конкретної натиснутою клавіші може бути ідентифікований за допомогою об'єкта window.event.keyCode. Використовуючи обробник події onkeypress, можна встановити, яка з клавіш була натиснута, і відповідним чином відреагувати.

Подія onkeypress відноситься до вбудованих подій, тому його можна використовувати з більшістю Web-елементів. За допомогою обробника події onkeypress можна призначити всіх елементів інтерфейсу "гарячі клавіші". За рахунок цього користувачі можуть переміщатися по інтерфейсу, застосовуючи тільки клавіатуру. Це також дозволяє працювати з вашим Web-вузлом людям з фізичними недоліками.

<html>

<body>

<form name="Form1">

<input type="text" name="text1" value="Helo"

onkeypress="if(window.event.keyCode=='100')

document.Form1.text1.value='ви натиснули клавышу'"/>

</body>

</html>

Фіксація зміни елементів форм

Найбільш поширеним способом забезпечення можливості вибору користувачем одного з варіантів параметрів програми є надання йому списку елементів. Список для вибору можна створити у формі за допомогою дескриптора <select>. Кожен окремий елемент створюється з використанням дескрипторів <option> всередині дескрипторів <select>. За допомогою події onchange можна визначити момент вибору елемента списку. Обробник події onchange може зафіксувати момент зміни елемента форми. Подія onchange можна використовувати в дескрипторах <select>, <input/> і <textarea>.

Обробник події onchange, застосовуваний з текстовими полями й елементами textarea, фіксує зміни тексту в полях. За допомогою цієї події можна визначити, оновлювався чи текст. При необхідності можна також перевірити, чи заповнені відповідні поля перед відправкою форми серверу.