Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Adm_9474_n_9474_strativne_pravo_lekts_9474__948...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
4.43 Mб
Скачать

3. Рівноправність громадян в державному управлінні

Організація і діяльність органів виконавчої влади держави ба­зується на рівноправності усіх без винятку громадян України неза­лежно від їх раси чи національності. Цей принцип закріплений в ст. ст. 21, 24, 36, 38 Конституції України.

Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Громадяни України мають рівні конституційні права і свободи та є рівними пе­ред законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця про­живання, за мовними або іншими ознаками (ст. ст. 21, 24 КУ).

Принцип рівноправності громадян в державному управлінні проявляється у рівному праві всіх громадян України, незалежно від національності і раси на державну службу, займати будь-яку посаду в апараті органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, у праві автономних формувань (Автономна Республіка Крим) мати свої органи державного управління.

Будь-яке пряме чи непряме обмеження прав, встановлення пря­мих чи непрямих переваг громадян за расовими і національними ознаками, так само, як і будь-яка проповідь расової або національної винятковості, ворожнечі або зневаги - караються за законом.

Рівноправність громадян України забезпечується в усіх галузях економічного, політичного, соціального і культурного життя. При цьому не допускається ні ігнорування, ні роздування національних особливостей.

4. Законність в державному управлінні

Суть цього принципу полягає в тому, що держава, її органи та по­садові особи діють на основі дотримання законності, забезпечують охорону правопорядку, інтересів суспільства, прав і свобод громадян. Державні органи і громадські організації, їх посадові особи зобов'язані дотримуватись Конституції і законів України. Органи державної вла­ди та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передба­чені Конституцією та законами України (ст. 19 КУ).

Принцип дотримання законності в державному управлінні по­лягає в тому, що організація і діяльність апарату управління і по­садових осіб регулюється нормами права. В Україні визнається і діє принцип верховенства права (ст. 8 КУ). Дотримання законності - невід'ємна риса державного управління.

Суть дотримання законності полягає в однаковому розумінні і точному дотриманні законів усіма державними органами і громад­ськими організаціями, посадовими особами і громадянами.

Законність в державному управлінні передбачає:

а) наявність ефективної системи законодавства, що регулює вико­навчо-розпорядчу діяльність;

б) свідоме, точне, творче і однакове виконання законів усіма суб'єктами державного управління;

в) вчинення державними органами, їх посадовими особами дій, які відповідають волі держави, вираженій в законах та інших підзаконних актах;

г) прийняття управлінських рішень в межах компетенції, у вста­новленому порядку і в належній формі;

д) побудова взаємовідносин органів виконавчої влади держави з гро­мадськими організаціями і громадянами на підставі і в межах закону;

е) обов'язок громадян, інших суб'єктів держави дотримуватися Конституції і законів України;

є) невіддільність реалізації громадянами прав і свобод від вико­нання ними своїх обов'язків;

ж) ефективне функціонування системи контролю і нагляду за до­триманням законів держави.

Чинне законодавство України не протиставляє законність і до­цільність. Доцільність завжди повинна бути законною. Вона, напри­клад, допустима при виборі тією чи іншою стороною управлінських відносин, передбачених законом варіантів належної поведінки (реа­лізація громадянином права оскарження, вибір уповноваженою по­садовою особою одного із заходів впливу щодо правопорушника і т.п.). Проте, ніякими посиланнями на доцільність, місцеві умови не можна виправдати порушення вимог закону.

Принцип дотримання законності відіграє важливу роль у забез­печенні державної дисципліни в сфері управління. Точне і неухиль­не виконання закону усіма і скрізь - умова його життєвості.

Законність у державному управлінні забезпечується системою організаційно-правових способів, а також встановленням суворої відповідальності за порушення законності.

Значення законності в державному управлінні зростає в умовах розбудови правової держави. Нормальний хід суспільного розвитку неможливий без суворого дотримання законів, що стоять на варті інтересів суспільства і прав громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]