Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 НОРМАТИВНІ ВИМОГИ ДО.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
50.35 Кб
Скачать

Перетини газопроводами водних перешкод

Переходи газопроводів через ріки можуть бути підводни­ми (дюкерами) або надводними (по мостах, на окремо розмі­щених опорах, вантовими, балочними тощо).

Підводні переходи газопроводів при ширині водних пе­решкод 75 м і більше слід передбачати в дві нитки з пропуск­ною здатністю кожної по 0,75 розрахункової витрати газу.

Допускається не прокладати другу (резервну) нитку газо­проводу при прокладанні:

закільцьованих газопроводів, якщо при відключенні під­водного переходу забезпечується безперебійне постачання га­зом споживачів;

тупикових газопроводів до промислових підприємств, якщо ці споживачі можуть перейти на інший вид палива на період ремонту підводного переходу.

При перетині водних перешкод шириною менше 75 м га­зопроводами, призначеними для газопостачання споживачів, що не допускають перерв у подачі газу, або при ширині запла­ви, що заливається, понад 500 м за рівнем високих вод при де- сятивідсотковій забезпеченості та тривалості затоплення во­дою понад 20 днів, а також гірських річок та водних перешкод із нестійким дном та берегами допускається прокладання дру­гої (резервної) нитки.

На підводних переходах слід застосовувати: сталеві труби з товщиною стінки на 2 мм більше розраху­нкової, але не менше 5 мм;

поліетиленові труби та з'єднувальні деталі з коефіцієнтом запасу міцності не менше 3,15.

Для сталевих газопроводів діаметром менше 250 мм допу­скається передбачати труби з більшою товщиною стінки для забезпечення негативної пливучості.

Розміщення запірних пристроїв на газопроводах

Запірні пристрої на газопроводах слід передбачати: на вводах у житлові, громадські та виробничі будинки або в групу суміжних будинків, перед зовнішніми установками, які споживають газ;

на вводах у ГРП, на виводах із ГРП при закільцьованих газопроводах у системах із двома та більше ГРП;

на відгалуженнях міжселищних газопроводів до населе- иих пунктів або до підприємств;

на відгалуженнях від розподільних газопроводів до окре­мих мікрорайонів, кварталів та окремих груп житлових буди­нків;

для секціонування розподільних газопроводів середнього та високого тиску для можливості виконання аварійних та ре­монтних робіт;

при перетинах газопроводами водних перешкод, при цьо­му на кільцевих газопроводах запірні пристрої слід передба­чати на обох берегах, а на тупикових однониткових газопро­водах - на одному березі до переходу (за рухом газу);

при перетинах газопроводами залізниць загальної мережі та автомобільних доріг І і II категорій запірні пристрої слід розміщати:

на закільцьованих газопроводах по обидва боки переходу па відстані не більше 1000 м від переходу;

на тупикових газопроводах - не ближче 1000 м до перехо­ду (за рухом газу);

перед територіями промислових, комунально-побутових та інших підприємств.

Запірні пристрої слід передбачати на відстані не менше 2 м від лінії забудови або огорожі території підприємства.

Запірні пристрої на стінах будинків слід розміщати на та­ких мінімальних відстанях від дверних і віконних отворів: для газопроводів низького тиску по горизонталі - 0,5 м; для газопроводів середнього тиску по горизонталі - 1,0 м; для газопроводів високого тиску до 0,6 МПа по горизон­талі - 3,0 м.

При розташуванні запірних пристроїв на висоті більше, ніж 2,2 м слід передбачити площадки з неспалимих матеріа­лів із східцями.

На вводах та виводах газопроводів із будинку ГРП вста­новлення запірних пристроїв слід передбачати на відстанях не менше 5 м і не більше 100 м від ГРП.

Запірні пристрої ГРП, які розміщуються в прибудовах до будинків, і шафових ГРП, розміщених на стінах будинків або на опорах, допускається передбачати на зовнішніх надземних газопроводах на відстані менше 5 м від ГРП у зручному для обслуговування місці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]