Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
698.37 Кб
Скачать

2. Їх дуже і дуже мало

У спробах розібратися з парадоксом Фермі Карлос Котта (Carlos Cotta) і Альваро Моралес (Аlvaro Morales) – математики і астрофізики з іспанського Університету Малаги (University of Malaga in Spain) – сильно скоротили число можливих братів по розуму.

За дебютної ідеї іспанців, інопланетяни, звичайно ж, заселяють Всесвіт. Але перш запускають розвідувальні зонди. Кожна цивілізація – свої. І який-небудь мав би до нас дістатися. А раз не добрався, то інопланетян просто мало.

Вчені склали математичну модель, яка враховувала доступні для огляду розміри Всесвіту, різна кількість зондів, термін їх служби та час перебування у нас.

Модель дала результат: якщо зонди розраховані на 50 мільйонів років, а їх перебування у нас на мільйон років, то позаземних цивілізацій десь від ста до тисячі. Але якщо розвідувальні апарати служать 100 мільйонів років, то братів по розуму всього 10.

Математична логіка тут така: чим довше служать зонди, тим більша ймовірність їх прильоту. А до цих пір не прилетіли (згадаймо питання Фермі “Ну, і де ж вони?”). Значить, інопланетних цивілізацій не сотні і не тисячі, а лічені одиниці – наприклад, 10 штук.

А якщо інопланетні зонди або які-небудь інші переконливі сліди братів по розуму будуть все-таки виявлені? Тоді, мабуть, з’явиться шанс, що їх – братів – більше 10.

3. «Нова теорія чорних дір»

Співробітник французького Інституту космічних досліджень Тібо Дамур разом із представником німецького Міжнародного Бременского університету Сергієм Солодухіним розробив нову теорію чорних дір. Відповідно до неї, ці невидимі об'єкти являють собою точки деформації простору та часу різних світів, що забезпечують їхнє взаємопроникнення. Простіше кажучи, Чорні діри є отворами між різними Всесвітами. У кожному з світів, з'єднаних цими космічними отворами, є свої зірки, галактики та планети - можливо, навіть заселені.  З іншого боку, концепція чорних дір припускає, що об'єкти, що потрапили в них, зникають назавжди, а теорія “дверей” між Всесвітами має на увазі можливість рухатися по них як в одному, так і в іншому напрямку. Солодухін і Дамур припустили, що одним з варіантів вирішення згаданого протиріччя можуть бути різні функції космічних "дверей": одні з них з'єднують різні Всесвіти, інші викидають об'єкт назад у той світ, звідки він і прибув, а треті - розривають його на дрібні частинки. Єдиний спосіб перевірити - це спробувати поринути в загадковий просторово-часовий портал, але, попереджають дослідники, ризик занадто великий, тому що велика сила гравітації може розірвати кожен атом будь-якого тіла . Астрономи думають, що, розходження функцій "дверей" визначається силою енергетичного поля: чим вона менше, тим більше шансів перебороти руйнівний вплив чорної діри й прослизнути в сусідній Всесвіт.  Що відбувається з чорними дірами в центрах двох з'єднуються галактик? Рентгенівська обсерваторія NASA Chandra, здається, може дати остаточну відповідь на це питання. Її спостереження двох супермасивних чорних дір, що обертаються навколо один одного, в центрі NGC 6240 дозволили припустити, що центральні чорні діри в з'єднуються галактиках також піддаються об'єднанню.

Розташована в сузір'ї Змієносця, яскрава галактика NGC 6240 є руйнується системою, яка утворилася внаслідок з'єднання двох менших галактик. Це об'єднання було досягнуто в випереджаючої фазі; головні структури в основній (батьківської) системі вже зруйновані, але за рахунок ефекту зіткнення з'явилося яскраве світіння активних галактичних ядер.

Колишні спостереження NGC 6240 виявили в її центрі рентгенівську емісію і два ядра, які яскраво світилися в інфрачервоних, оптичних та радіопроменя. Точна природа цих ядер не з'ясована, тому астрономи до цих пір не можуть зв'язати джерело чи джерела рентгенівської емісії через слабкий просторового розсмоктування. "Крок вперед стався завдяки здатності Chandra точно розрізнити два ядра і виміряти рентгенівське випромінювання з кожного з них", - говорить Гінтер Хазінгер з Інституту фізики Землі Макса Планта в Німеччині. Він зі своїми колегами використовував Chandra для вивчення центру NGC 6240, і результати їхніх спостережень будуть опубліковані в найближчому номері журналу Астрофізичні листи. Ми сподіваємося визначити, яке з ядер є активною супермасивних чорною дірою", - говорить провідний фахівець того ж інституту Стефані Комосса. "Буде цікаво, якщо обидва ядра виявляться чорними дірами!"

Відкриття "підтверджує ідею про те, що чорні діри можуть збільшуватися до величезних розмірів в центрах галактик за рахунок з'єднання з іншими чорними дірами", - стверджує Комосса, - "це вкрай важливо для розуміння процесів формування і розвитку галактик".

Через деякий час ці дві супермасивних чорні діри з'єднаються один з одним. Цей процес займе кілька сотень мільярдів років. Можливо, в той момент, коли ви читаєте ці рядки, він вже почався ...