Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
55.26 Кб
Скачать

Розділ 2 «Організаційна структура управління бухгалтерською службою фінансовим та планово-економічним відділами» розділ 3 «Методичне та інформаційне забезпечення обліку, контролю і аудиту»

Страхова діяльність відрізняється специфічним характером послуг, що пропонуються страховими компаніями. Ця специфічність знаходить відображення в особливому механізмі формування, розподілу та перерозподілу фінансових ресурсів страховика. Наслідком низького рівня капіталізації страхових компаній, відсутності надійного інструментарію формування ефективної фінансової стратегії, яка дозволяє раціонально управляти грошовими потоками, формувати оптимальну структуру капіталу та використовувати сучасні методи оптимізації інвестиційної діяльності, є недостатня стійкість та динамічність розвитку ринку страхових послуг. Діяльність страхових компаній завжди була і залишається ризиковою, тому особливої актуальності набувають дослідження з комплексного рейтингового оцінювання страховиків. Конструктивна роль таких досліджень полягає в їх спрямованості на розроблення комплексного підходу до оптимізації фінансового управління страховими компаніями в умовах нестабільності та ризику, пошуку можливих шляхів досягнення динамічного стану забезпечення фінансової стійкості та виходу на траєкторію стабільного зростання.

Аудиторська перевірка правових аспектів діяльності в ПрАТ СК "УНІКА" здійснюється за такими напрямками:

  • встановлення наявності документів, що регулюють процес організації страхової діяльності та їхньої відповідності документам, які подавались для отримання ліцензій;

  • відповідність видів фактичної діяльності страховика виданим ліцензіям;

  • правильність юридичного оформлення та укладення договорів добровільного та обов’язкового страхування.

Аудиторська перевірка правових аспектів діяльності страховика починається з встановлення у нього наявності установчих документів, свідоцтва про державну реєстрацію та ліцензії на проведення страхової діяльності[3, c.256].

Внутрішні перевірки здійснюються у великих страхових компаніях, які мають певні структурні підрозділи. Зокрема, це стосується ПрАТ СК "Уніка", в якій функціонують такі підрозділи, як обласні дирекції, міські та районні відділення.

Перевірки діяльності обласних дирекцій здійснюються вищестоячим органом - Правлінням ПрАТ СК "Уніка". Обласні дирекції, в свою чергу, здійснюють внутрішні перевірки страхової діяльності міських та районних відділень цієї страхової компанії.

Страхування забезпечує надійний захист майнових інтересів підприємців і населення в разі втрат заподіяних вогнем, стихійним лихом, техногенними аваріями, транспортними пригодами та багатьма не передбачуваними обставинами. Страхування добре зарекомендувало себе як форма нагромадження коштів громадян для вирішення їх соціальних проблем (охорона здоров'я, пенсійне забезпечення, освіта). Позитивну роль у цьому відіграв Закон України "Про страхування" [25] та інші законодавчі акти й організаційні заходи щодо розвитку страхової справи.

Основи діяльності страхових копаній регламентуються Законом України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" від 12.07.2001 р. № 2664-ІІІ [24] і Законом України "Про страхування" [25].

Облік у страхових компаніях носить свою специфіку, адже страхування - це фінансової діяльності, сутність якої зводиться до надання страхового захисту щодо ймовірності виникнення певної події, яка становить ризик для суб'єкта господарювання або фізичної особи. Відповідно облік зводиться до адекватного відображення надходження страхових платежів та виплати страхового відшкодування страхувальникам.

Насамперед, слід відмітити, що не є об'єктом оподаткування операції надання послуг із страхування і перестрахування, передбачених Законом України "Про страхування" [25], соціального і пенсійного страхування. Це також має важливе значення для відображення у бухгалтерському обліку надходження страхових платежів.

Для обліку страховиками надходжень страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) за договорами страхування Планом рахунків призначено рахунок 76 "Страхові платежі".

По кредиту рахунку 76 "Страхові платежі" відображається збільшення у страховика страхових платежів, по дебету - повернення страхувальнику страхових платежів у разі дострокового припинення дії договору страхування. Щомісяця рахунок 76 закривається кореспонденцією із субрахунком 703. Страхувальник зобов'язаний внести страховику згідно з договором страхування плату за страхування - страховий платіж. Тобто, рахунок 76 "Страхові платежі" має кореспондувати з рахунком на якому страховик веде облік страхувальників. На нашу думку, таким рахунком має бути рахунок 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками", оскільки Планом рахунків визначено, що на рахунку 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" ведеться узагальнення інформації про розрахунки з покупцями та замовниками за виконані послуги, крім заборгованості, яка забезпечена векселем, а також узагальнюється інформація про розрахунки з учасниками промислово- фінансової групи".

Рахунок 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" для страховика повинен мати такі субрахунки:

  1. "Розрахунки з вітчизняними страхувальниками";

  2. "Розрахунки з вітчизняними страховими агентами";

  3. "Розрахунки з вітчизняними страховими брокерами";

    1. "Розрахунки з іноземними страхувальниками";

    2. "Розрахунки з іноземними страховими агентами";

    3. "Розрахунки з іноземними страховими брокерами".

По дебету рахунка 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" відображається продажна вартість наданих страхових послуг, по кредиту - сума страхових платежів, які надійшли на рахунки страхувальника в банківських установах, до каси, та інші види розрахунків.

На субрахунку 362 "Розрахунки з іноземними покупцями" аналітичний облік ведеться в гривнях та валюті, обумовленій договором. Аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками ведеться по кожному покупцю та замовнику по кожному пред'явленому до сплати рахунку.

Саме сума отриманих (нарахованих) страхових платежів має визначальне значення для визначення доходу страховика від страхової діяльності. Для узагальнення інформації про доходи від страхової діяльності, а також про суму знижок, наданих покупцям, та про інші вирахування з доходу Планом рахунків призначено рахунок 70 "Доходи від реалізації". По кредиту субрахунків 701 - 703 відображається збільшення (одержання) доходу, по дебету - належна сума непрямих податків, результат операцій перестрахування (у кореспонденції з субрахунком 705 "Перестрахування"), результат зміни резервів незароблених премій (у страхових організаціях) та списання у порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати" [32].

На субрахунку 703 "Дохід від реалізації робіт і послуг" страховики узагальнюють інформацію про доходи від надання страхових послуг, про результати зміни резервів незароблених премій. Аналітичний облік доходів від реалізації ведеться за видами послуг, регіонами збуту та/або іншими напрямками, визначеними страховиком.

На субрахунку 705 "Перестрахування" підприємства, що є страховиками відповідно до Закону України "Про страхування", узагальнюють інформацію про частки страхових платежів за договорами перестрахування. По дебету субрахунка 705 відображаються суми часток страхових платежів, що належать перестраховикам за договорами перестрахування, по кредиту - частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), що повертаються іперестраховиками у разі дострокового припинення договору перестрахування. Щомісяця сальдо субрахунку 705 списується у кореспонденції із субрахунком 703 "Дохід від реалізації робіт і послуг". Одразу хочемо звернути увагу, на те, що П(С)БО 15 "Дохід", що визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності, не поширюється на доходи пов'язані зі страховою діяльністю. Дохід страховика визнається щомісячно шляхом закриття рахунку 76 "Страхові платежі" в кореспонденції з субрахунком 703 "Дохід від реалізації робіт і послуг".

Узагальнення інформації про фінансові результати здійснюється на рахунку 79 "Фінансові результати" ( субрахунок 791).

За кредитом рахунку 791 відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від страхової діяльності:

Дт 703,719 Кт 791

За дебетом рахунку 791 відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку витрат страховика:

Дт 791 Кт 903,93,904,949

Фінансовий результат від діяльності по страхуванню життя визначається сумою надлишку резервів довгострокових зобов'язань понад обсяги страхових зобов'язань, яка використовується у звітному періоді на власні потреби І страховика.

Використання прибутку страховика здійснюється за напрямками, визначеними установчими документами Сальдо рахунку 791 в порядку його І закриття списується на рахунок 44"Нерозподілений прибуток"(непокритий збиток).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]