Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Студ метод 41 Патологія нервовоїї системи ост.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать
    1. Задачі для самоконтролю:

Задача 1.

У хворого на ішемічну хворобу серця відмічаються часті напади болю в ділянці лопатки, передпліччя та пальців зліва. Біль не зникає при застосування знеболюючої мазі, але зменшується при застосуванні нітрогліцерину. Назвіть вид болю, що виникає в цього хворого. Поясніть, чому знеболювальна мазь не дає ефекту.

Задача 2.

У хворого віком 68 років, який тривалий час страждає на гіпертонічну хворобу, раптово припинились активні рухи обох лівих кінцівок. Хворого госпіталізовано в неврологічне відділення, де виявлені численні порушення функцій нервово-м'язового апарату. Назвіть порушення рухової функції, яке виникло у хворого. Поясніть механізм його виникнення у даному випадку.

Задача 3.

У хворого після ДТП виник синдром Броун – Секара. Перерахуйте основні прояви цього синдрому та поясніть механізм їх виникнення. Назвіть основний механізм, який зумовив дане порушення.

Задача 4.

У хворого встановлений складний характер порушення рухової функції: постійне хитання тулуба і кінцівок, порушена координація, рухи хиткі, з надмірною амплітудою та силою. Патологія якого відділу нервової системи призвела до описаних змін? Обґрунтуйте.

Задача 5.

Хворий переведений з травматологічного відділення в хірургічне з приводу прогресуючого дефекту шкіри та підлеглих тканин, які не загоюються протягом тривалого часу. З анамнезу відомо, що 1,5 місяця тому пацієнт пошкодив кінцівку під час ДТП. При огляді зони ураження встановлені зміни кольору, тургору тканин, ознак рубцювання рани не виявлено. Порушення якої функції нервової системи викликало дані зміни? Поясніть механізм цього явища.

  1. Література:

Основна:

  1. Патологічна фізіологія / За ред. М.Н. Зайка, Ю.В. Биця.-К.: Вища шк., 1995. – 615 с.

  2. Патологическая физиология / Под ред. Н.Н. Зайко, Ю.В. Быця.- Москва: Медпресс-информ, 2004. – 635 с.

  3. Лекції з патофізіології.

  4. Посібник до практичних занять з патологічної фізіології / За ред. Ю.В.Биця та Л.Я.Данилової. - К.: Здоров’я, 2001.

Додаткова:

  1. Крыжановский Г.Н. Общая патология нервной системы – М.: Медицина, 1980. – 324 с.

  2. Лиманский Ю.П. Физиология боли. – К.: Здоров'я, 1986. – 94 с.

  3. Патофизиология. Курс лекций: Учеб. пособие Под ред. П.Ф.Литвицкого. – М.: Медицина, 1995.