Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопроссы 51-60.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
332.8 Кб
Скачать

58. Аналіз кредитоспроможності підприємства

Аналіз фінансового стану підприємства передбачає також вивчення питання щодо його кредитоспроможності, адже банк не видасть кредити, якщо не буде впевнений у своєчасному по­верненні грошей. Кредитоспроможність підприємства харак­теризується своєчасністю розрахунків за раніше отримані кре­дити, поточним фінансовим етапом і можливістю (за потреби) мобілізувати кошти з різних джерел. Банк, перш ніж надати кредит, вивчає, чи відповідає підприємство певним вимогам.

Основні з них:

1 Вагомість підприємства. Вона характеризується своє­часністю розрахунків за раніше отримані кредити, якістю наданих звітів, відповідальністю і компетентністю керівницт­ва.

  1. Здатність підприємства випускати конкурентоспромож­ну продукцію.

  2. Доходи підприємства. Оцінка прибутку, що одержуєть­ся банком, пов'язується з рівнем ризику при кредитуванні підприємства. Банк оцінює розмір одержаного підприємством прибутку з урахуванням можливості сплатити банку відсот­ки ири здійсненні нормальної фінансової діяльності.

  3. Сума кредитів. Вивчається ліквідність балансу, співвідно­шення між власними і позиченими коштами.

  4. Мета використання одержаних ресурсів.

  1. Погашення кредиту. Аналізується можливість повер­нення кредиту за рахунок реалізації матеріальних цінностей, надання гарантій і використання заставного права.

  2. Забезпеченість кредиту, тобто вивчення статусу і стану підприємства з огляду на можливість брати в заставу активи позичальника, включаючи цінні папери.

Аналіз фінансового стану підприємства передбачає вивчен­ня відповідності його фінансової діяльності всім вимогам бан­ку, які необхідні для надання кредиту.

Для аналізу кредитоспроможності підприємства визна­чають і аналізують два показники: норми прибутку і ліквід­ності.

Норма прибутку на вкладений капітал визначається відно­шенням суми прибутку до загальної суми пасиву балансу і обчислюється за формулою

Р = П/Е(К),

де Р — норма прибутку; П — сума прибутку за звітний рік; Е (К) — загальна сума капіталу (пасив балансу). Наприклад:

Табл.. Норми прибутку

Показник

Минулий рік

Звітний рік

Прибуток

9700

10 500

Пасив балансу

34 840

34 962

За наведеними даними норма прибутку становить:

а) за минулий рік 9700/34 840 = 0,2784;

б) за звітний рік 10 500/34 962 = 0,3003.

Отже, сума прибутку, одержаного з однієї гривні вкладе­ного капіталу, зросла на 2 гри, або на 7,9 %, що свідчить про тенденцію збільшення прибутковості підприємства.

Для визначення ліквідності підприємства складається ба­ланс ліквідності, який є підставою для надання кредитів.

У залежності від величини коефіцієнта ліквідності банк поділяє підприємства на три групи:

  1. кредитоспроможні, якщо Кл > 1,5;

  2. обмежено кредитоспроможні, якщо 1 < К„ < 5;

  3. некредитоспроможні, якщо Кл < 1.

Ліквідність підприємства характеризується коефіцієнта­ми фінансової стійкості, що були розглянуті вище, і коефіцієн­том залучення засобів, що відображає рівень фінансової не­залежності підприємства від позикових джерел. Чим менша величина цього коефіцієнта, тим вища кредитоспроможність підприємства. Цей коефіцієнт визначається за формулою

К3.к = З/А,

де К3 к — коефіцієнт залучення коштів; 3 — заборгованість; А — поточні активи.

Аналіз кредитоспроможності підприємства дає змогу ви­явити основні причини незабезпечення ліквідності та кредито­спроможності. Ними можуть бути: наявність дебіторської за­боргованості, в тому числі невиправданої; порушення зобов'я­зань перед клієнтами, нагромадження надлишкових вироб­ничих і товарних запасів; низька ефективність господарської діяльності, уповільнення оборотності оборотних коштів.