Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломна робота.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
105.7 Кб
Скачать

2.1.2. Кліматичні

Клімат Генічеська помірний, перехідний з морського до континенталь-ного. За рік випадає 700 мм опадів. Число годинника сонячного сіяння 2350 в рік. Тривалість безморозного періоду в середньому 179 днів на рік. Купальний сезон триває з травня по вересень. Середня температура води +22С [asinfo.com.ua].

Сприятливі кліматичні особливості регіону зумовлюють розвиток і формування необхідних туристичних ресурсів. Часті засушливі періоди і недостатня зволоженість (370-400 мм опадів на рік), значна сумарна сонячна радіація (4400-4500 МДж/м ), велика тривалість сонячного сяйва (понад 2300 год/рік) надзвичайно сприятливі для розвитку рекреації. Тривале тепле літо (понад 200 днів), малосніжна, без тривалих сильних морозів, зима визначають межі найраціональнішої й найефективнішої рекреаційної діяльності - з травня до середини вересня (приблизно 120-130 днів). Середньомісячна температура повітря влітку становить +23,5°С (при максимальних до +35°С у липні), взимку - 3,5°С (при мінімальних до -20°С у січні). Число днів з циклонами для морського узбережжя невелике - 35. Сприятливий клімат та повітря, насичене сиваськими випаровуваннями, мають значний лікувальний ефект, насамперед, для захворювань дихальної системи.

2.1.3. Мінеральні джерела, лікувальні грязі

На Арабатській стрілці відкриті мінеральні води. Ці води мають бальнеологічну цінність по своїй мінералізації, хімічному складу і наявності біологічно активних речовин, таких як йод, бром, кремнієва кислота. Важливим є і той факт, що ці води термальні, і подаються зі свердловини з температурою 55°-65°С. Вони використовуються для лікування захворювань опорно-рухового апарату, периферійної нервової системи і ін.

У двох кілометрах від туристичної бази Генічеськ розташована бальнеологічна лікарня, де можна прийняти термальні ванни, покращити своє здоров'я [ turbazgenich.narod.ru].

Окрім цілющих термальних вод, Арабатська стріла багата невичерпними запасами лікувальних грязей. Величезна кількість їх виявлено в озерах Сальково, Сиваш, Генічеське і в протоці Кручене гирло, розташованому поряд з турбазою “Генічеськ”. Цілющі грязі належать до корисних копалин і переважно, складаються з води, органічних та мінеральних речовин, газів, найважливішим з яких є сірководень. До їх складу також входять біологічно активні речовини, вітаміни, ферменти, антибіотики. Наявністю останніх пояснює антимікробні властивості лікувальних грязей щодо стафілококів, стрептококів, кишкової палички й інших мікроорганізмів. Проте механізм дії лікувальних грязей включає не тільки хімічний, а й температурний компонент. Оскільки грязь має високу теплоємність та низьку теплопровідність, її температура після нагрівання може тривалий час залишатися постійною. За рахунок цього в місці лікувального впливу грязі, значно збільшується інтенсивність кровообігу, активізуються внутрішньоклітинні біоенергетичні процеси та біохімічні реакції, нормалізується імунітет. Крім того, в тканинах виділяються біологічно активні речовини, які посилюють і які доповнюють теплові ефекти. Через протоки потових та сальних залоз, в шкірі, біологічно активні елементи лікувальних грязей проникають в тканини, а потім і в кров. За рахунок цього інтенсифікуються обмінні процеси, активізується робота найважливіших ендокринних органів [ azovsea.ks.ua].

Ще одним потужним лікувальним чинником є ропа (сольовий розчин) озер і заток. Її можливості безмежні!

Сиваш - обширна мілководна затока Азовського моря, найбільші глибини якої не перевищують 3,2-5 м. Площа водного дзеркала коливається у межах 2000-3000 км. З Азовським морем Сиваш пов'язаний Генічеською (Тонкою) протокою у районі міста Генічеська та протокою Промоїна.

Унаслідок високої температури води влітку (+30°+35°С) випаровування з його поверхні дуже велике (до 1,5 км3), що приводить до збільшення його солоності. Насичені сіллю води (ропа) Сиваша мають унікальні властивості з точки зору використання в рекреаційному плані. Загальні запаси ропи в Сиваші приблизно 2 млрд. м3, солі -195 млн. т і вони є практично невичерпними, бо щорічно в Сиваш надходять 1,24 км3 морської води, що приносить близько 12 млн. т солей. Найпоширенішими солями є солі натрію, магнію і кальцію. Дані хімічні сполуки мають велику оздоровчу цінність і визначають озеро Сиваш однією з най унікальніших бальнеологічних водойм планети [genichesk-rda.ks.ua].