Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод Контролери 06.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать

Завдання

Розробити програму на мові LD, яка б виконувала наступні дії:

Зчитати поточне значення сигналу з нульового вхідного каналу аналогового модуля, розділити його на 2 та отримане значення порівняти зі значенням сигналу, який надходить на перший канал аналогового модуля. Якщо значення сигналу на нульовому вході модуля буде більше, вивести його на перший вихідний канал аналогового модуля. При замиканні контакту %I1.1 на другий вихідний канал модуля повинен виводитися результат ділення на два сигналу, що знімається з нульового каналу аналогового модуля. Якщо до ПЛК не встановлено аналогових модулів, то використати внутрішні комірки пам’яті з аналогічними порядковими номерами.

Звіт повинен містити:

  1. Тему та мету лабораторної роботи.

  2. Перелік існуючих аналогових модулів і їх загальні характеристики.

  3. Перелік та описання всіх внутрішніх змінних ПЛК.

  4. Перелік аналогових вхідних та вихідних сигналів (вид сигналу та діапазон).

Контрольні запитання

  1. Як можна переглянути поточні значення аналогових вхідних сигналів за допомогою PL7?

  2. За допомогою якого блоку можна реалізувати компаратор на мові LD?

  3. Яким чином можна імітувати наявність датчиків або об’єктів керування при виконанні контролером програми?

Лабораторна робота №3

Тема: Функціональні блоки: “таймер”, “одновібратор”, “лічильник”.

Мета: Навчитись використовувати функціональні блоки “таймер”, “одновібратор”, “лічильник” та програмувати їх на мові LD.

Короткі теоретичні відомості

В контролері TSX Micro 3722 можна використовувати до 64 функціональних блоків таймерів %TM0  %TM63. Кожний з цих таймерів можна зконфігурувати на виконання однієї з наступних функцій (MODE):

  1. TON – Затримка на включення (використовується за умовчанням).

  2. TOF – Затримка на відключення.

  3. TP – Імпульс заданої тривалості.

Ч асові діаграми, які пояснюють функціонування різних типів таймерів, наведені на рисунку:

В редакторі LD таймер має наступний вигляд:

Д ля того, щоб в редакторі LD діаграм вставити функціональний блок “таймер”, необхідно натиснути Shift-F7, обрати в меню пункт Timer та розмістити графічне зображення блоку в потрібному місці.

Функціональний блок “таймер” має наступні параметри:

  • TB – часова база (може мати значення: 1 хв, 1 с, 100 мс та 10 мс). Існує обмеження на використання таймерів з часовою базою 10 мс – не більше 16 таких таймерів.

  • %TMi.V – поточне значення. Цей атрибут може зчитуватися, але не може встановлюватися програмно.

  • %TMi.P – уставка таймеру. Час таймеру дорівнює %TMi.P*TB.

  • MODIF – цей параметр дозволяє (Y) або забороняє (N) змінення %TMi.P під час роботи контролеру (програмно або вручну).

Конфігурація таймерів (тобто встановлення параметрів MODE, TP, %TMi.P, MODIF) виконується в редакторі змінних (Variables). Для цього необхідно у вікні Application Browser клацнути мишею по пункту Variables та обрати рядок Predefined FB. У вікні Variables, яке відкриється, обрати тип змінних TM та встановити прапорець в полі Parameters. Після цього в полі Mode можна обрати тип таймеру, в полі TB встановити часову базу та в поле Preset ввести значення уставки.

Для створення імпульсу певної тривалості використовується функціональний блок “одновібратор” %MNi. В контролері TSX 37 Micro можна використовувати до 8 одновібраторів (%MN0  %MN7). В редакторі LD цей ф ункціональний блок має наступний вигляд:

Функціональний блок “одновібратор” має наступні параметри:

  • TB – часова база. Може мати такі значення: 1 хв (за умовчанням), 1 с, 100 мс та 10 мс;

  • %MNi.V – поточне значення. Змінюється від MNi.P до 0. Цей атрибут може зчитуватися, але не може встановлюватися програмно;

  • %MNi.P – уставка довжини імпульсу. Тривалість імпульсу дорівнює %MNi.P*TB;

  • MODIF – цей параметр дозволяє (Y) або забороняє (N) зміну %MNi.P під час роботи контролеру (програмно або вручну).

Конфігурування одновібраторів виконується в редакторі змінних (Variables). Для цього у вікні Variables необхідно обрати тип змінних MN та встановити прапорець в полі Parameters. Після цього в полі TB можна встановити часову базу та в поле Preset ввести значення уставки.

Ф ункціонування одновібратора пояснює наступна діаграма:

При поданні сигналу на вхід S вихід R встановлюється в 1 та скидається в 0, коли %MNi.V стане дорівнювати 0. %MNi.V встановлюється в %MNi.P по передньому фронту імпульсу S=1 та починає зменшуватися до нуля.

В контролері TSX Micro можна використовувати до 32 функціональних блоків лічильників (%C0  %C31). Кожний лічильник, в залежності від того, які з входів використано, може рахувати або вниз, або вгору, або в обох напрямках. В редакторі LD цей функціональний блок має наступний вигляд:

Ф ункціональний блок “лічильник” має наступні атрибути:

  • %Ci.V – поточне значення лічильника. Цей атрибут може зчитуватися, але не може встановлюватися програмно;

  • %Ci.P – уставка лічильника;

  • MODIF – цей параметр дозволяє (Y) або забороняє (N) зміну %Ci.P під час роботи контролеру (програмно або вручну).

Конфігурування (встановлення параметрів %Ci.V, %Ci.P та MODIF) виконується в редакторі змінних (Variables).

Вхід CU використовується для збільшення поточного значення лічильника (для рахунку “угору”), а вхід CD – для зменшення поточного значення лічильника (для рахунку “вниз”). Вхід CU спрацьовує по передньому фронту імпульса, збільшуючи значення атрибуту %Ci.V на одиницю; а вхід CD спрацьовує по задньому фронту, зменшуючи %Ci.V на одиницю.

Вхід R використовується для скидання поточного значення лічильника (при R=1 %Ci.V=0). Вхід S використовується для встановлення поточного значення лічильника в значення уставки (при S=1 %Ci.V=%Ci.P).

Вихід E – це ознака переходу через 0 при роботі лічильника “вниз”. Коли поточне значення лічильника %Ci.V=0 та надходить наступний імпульс CD=1, атрибут %Ci.V приймає значення 9999 та вихід %Ci.E встановлюється в одиницю (%Ci.E=1). При надходженні наступного імпульсу CD=1 вихід %Ci.E скидається в нуль (%Ci.E=0).

Вихід D – досягнення уставки (%Ci.D=1 при %Ci.V=%Ci.P).

Вихід F – ознака переповнення лічильника при рахунку “вгору”. Коли поточне значення %Ci.V=9999 та надходить імпульс CU=1, атрибут %Ci.V приймає значення 0 та вихід %Ci.F встановлюється в 1 (%Ci.E=1). При надходженні наступного імпульсу CU=1 %Ci.F скидається в нуль.