Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕ1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

9.6. Авторське право

Авторське право поширюється на твори у галузі науки, літератури і мистецтва, а саме:

• літературні письмові твори белетристичного, науко­вого, технічного або практичного характеру (книги, бро­шури, стапі, комп'ютерні програми тощо);

180

  • виступи, лекції, промови, проповіді та інші усні твори;

  • музичні твори з текстом і без тексту;

• драматичні, музично-драматичні твори, пантоміми, хореографічні та інші твори, створені для сценічного

показу;

  • аудіовізуальні твори;

• скульптури, картини, малюнки, гравюри, літографії,

та інші твори образотворчого мистецтва;

  • твори архітектури;

  • фотографії;

• твори прикладного мистецтва, якщо вони не охоро­няються спеціальним законом про промислову власність; • ілюстрації, карти, плани, ескізи, пластичні твори, що стосуються географії, геології, топографії, архітекту­ри та інших галузей науки;

• сценічні обробки творів і обробки фольклору, придатні для сценічного показу;

• переклади, адаптації, аранжування, інші переробки творів і обробки фольклору без заподіяння шкоди охо­роні оригінальних творів, на основі яких створено похідні твори;

• збірники творів, збірники обробок фольклору, енцик­лопедії та антології, збірники звичайних даних, вклю­чаючи бази даних, інші складові твори за умови, що вони є результатом творчої праці по добору, координації або упорядкуванню змісту без заподіяння шкоди охороні творів, що входять ДО них;

• інші твори.

Підлягають охороні як обнародувані, так і необнародувані твори в галузі науки, літератури і мистецтва, незалежно від їх призначення, жанру, достоїнства, обсягу, мети (освіта, інформація, реклама, пропаганда, розваги тощо), а також способу відтворення, виражені в усній, письмовій чи будь-якій іншій формі.

Не охороняються авторським правом: повідомлення про новини дня або повідомлення про поточні події, що мають характер звичайної прес-інформації, твори народної творчості, а також офіційні документи (закони, укази, постанови, судові рішення тощо), державні символи та

181

знаки (прапори, герби, ордени, грошові знаки), затверджені державними органами.

Охорона авторського права не поширюється на будь-які ідеї, процедури, методи, процеси, концепції, відкрит­тя, винаходи, корисні моделі, промислові знаки, знаки для товарів і послуг, раціоналізаторські пропозиції, звичайні дані, навіть якщо вони виражені, описані, пояснені, про­ілюстровані у творі тощо.

Особа, яка має авторське право, для сповіщення про СВОЇ права може використовувати знак охорони автор­ського права, який вміщується на кожному примірнику твору і складається з латинської літери С у колі (С), імені (найменування) особи, яка має авторське право, і року першої публікації твору.

Співавторами є особи, спільною творчою працею яких створено твір. Відносини між співавторами визначаються угодою, укладеною між ними. Винагорода за викорис­тання твору належить співавторам у рівних частках, якщо в угоді не передбачається інше.

Автору належать такі особисті (немайнові) права:

• вимагати визнання свого авторства, згадування його імені у зв'язку з використанням твору, якщо це практич­но можливо;

• забороняти згадування свого імені, якщо він як автор твору бажає залишитись анонімом;

• вибирати псевдонім (вигадане ім'я) у зв'язку з використанням твору;

• протидіяти будь-якому перекручуванню, спотворен­ню чи іншій зміні твору або будь-якому іншому пося­ганні на твір, що може зашкодити честі і репутації автора; • на обнародування твору .

Автору або іншій особі} яка має авторське право, належить виключне право· дозволяти або забороняти:

  • відтворення творів;

  • публічне виконання і публічне сповіщення творів;

  • публічний показ;

• будь-яке повторне публічне сповіщення в ефірі чи по проводах переданих в ефір творів, якщо воно здійс­нюється іншою організацією;

• переклад творів;

182

• переробки, адаптації, аранжування та інші подібні зміни творів;

• розповсюдження творів шляхом продажу, відчужен­ня іншим способом або шляхом здачі в найм чи у прокат та іншої передачі до першого продажу примірників твору;

• здача в найм після першого продажу, відчуження іншим способом примірників аудіовізуальних творів, музичних творів у нотній формі, а також творів, зафік­сованих на фонограмі або у формі, яку читає машина;

...

• ІМПОРТ Примірників тощо.

Виключні права авторів на використання творів архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва включають у себе право участі у практичній реалізації проектів цих творів.

Особа, яка має авторське право, вправі вимагати виплати винагороди за будь-яке використання й твору. Винагорода може здійснюватися у вигляді одноразового платежу (одноразова винагорода), у формі відрахувань (відсотків) за кожний варіант (редакцію) твору; кожне використання твору або складатися із змішаних пла­тежів.

Розмір і порядок обчислення авторської винагороди за створення і використання твору встановлюються в авторському договорі, а також у договорах, що укладають­ся організаціями, які управляють майновими правами авторів на колективній основі.

Без згоди автора або іншої особи, яка має авторське право, але з обов'язковим зазначенням імені автора і дже­рела запозичення, допускається:

• використання цитат (коротких уривків) з опубліко­ваних творів в обсязі, виправданому поставленою метою;

• використання літературних і художніх творів в обсязі, виправданому поставленою метою, як ілюстрацій у виданнях, у передачах мовлення, у записах звуку або зображення навчального характеру та ін.

Допускається без згоди автора, що має авторське право, репрографічне відтворення одного примірника твору бібліотеками та архівами, діяльність яких не спрямо­вана прямо або опосередковано на одержання прибутку.

183

Законодавством передбачена окрема охорона авторсь­ких прав в процесі відтворення примірників твору для навчання, комп'ютерних програм, прав, зафіксованих у звуко- і відеозаписах, на аудіовізуальний твір, доступу ДО твору образотворчого мистецтва, охорона права вико­навців, охорона сміжних прав і багатьох інших сфер авторської діяльності.

Авторське право діє упродовж усього життя автора і 50 років після його смерті.

Для творів, обнародуваних анонімно або під псев­донімом, термін охорони закінчується через 50 років після того, як твір буде обнародувано.

Термін охорони творів, створених у співавторстві, діє протягом усього життя і 50 років після смерті останнього співавтора.

Термін охорони творів посмертно реабілітованих авторів діє протягом 50 років після їх реабілітації.

Особи, які мають авторське право і суміжні права, можуть вимагати відшкодування збитків, завданих їм у результаті порушення авторського права, включаючи упущену вигоду; виплати компенсації, яка визначається судом, у сумі від 10 до 50 ООО мінімальних розмірів з заробітної плати, встановлених чинним законодавством.

Питання для самоперевірки

  1. Класифікація об'єктів інтелектуальної власності.

2. В чому полягає різниця між нематеріальними активами і об'єктами інтелектуальної власності?

3. Особливості регулювання права власності на винаходи і корисні моделі і промислові зразки.

4. Особливості регулювання права власності на знаки для товарів і послуг, торгові марки.

  1. Особливості регулювання авторських прав.

6. Основні міжнародні договори і конвенції в галузі авторсь­ких прав.

7. Коли Україна приєдналась до основних міжнародних до­говорів в галузі авторських прав?

  1. Чи існує в Україні закон про авторські права?

  2. Збір за право інтелектуальної власності.

184

  1. Термін дії авторських прав. 11. Авторські права співавторів.

12. Напрямки удосконалення державної системи регулю­вання конституційних прав громадян в галузі захисту інтелектуальної власності.

185