Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microsoft Word.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

6. Сонячний удар

Хворобливий стан, розлад роботи головного мозку внаслідок тривалого впливу сонячного світла на непокриту поверхню голови. Це особлива форма теплового удару. Симптоми Сонячний удар супроводжується головним болем, млявістю, блювотою. У важких випадках - комою. Симптоми перегрівання поглиблюються при підвищенні вологості навколишнього середовища. Легкий ступінь: - загальна слабкість; - головний біль; - нудота; - почастішання пульсу та дихання; - розширення зіниць. Заходи: винести з зони перегрівання, надати допомогу. При нудоті і блювоті позиціонувати хворого таким чином, щоб уникнути захлинання блювотної масою. (Долікарська допомога). При середньому ступені: - різка адинамія; - сильний головний біль з нудотою і блювотою; - оглушення; - невпевненість рухів; - хитка хода; - часом непритомні стану; - почастішання пульсу та дихання; - підвищення температури тіла до 39 - 40 ° C.

Важка форма теплового удару розвивається раптово. Особа гиперемировано, пізніше блідо-цианотичное. Спостерігаються випадки зміни свідомості від легкого ступеня до коми, клонічні і тонічні судоми, марення, галюцинації, підвищення температури тіла до 41 - 42 ° C, випадки раптової смерті. Летальність 20 - 30%. Перша допомога Потерпілого необхідно перенести в тінь, зробити холодний компрес. У важких випадках - штучне дихання. ТЕРМІНОВО! Усунути тепловий вплив: - видалити постраждалого з зони перегрівання; - укласти на відкритому майданчику в тіні; - вдихання парів нашатирного спирту з ватки; - звільнити від верхнього одягу; - змочування обличчя холодною водою, поплескування по грудях мокрим рушником; - покласти на голову міхур з холодною водою; - часте обмахування; - викликати бригаду швидкої допомоги.

Профілактика Щоб уникнути сонячних ударів, в жарку сонячну погоду рекомендується носити головні убори зі світлого матеріалу (менше поглинає сонячне світло). Клінічні форми теплового удару 1. асфіктіческая (домінують порушення дихання, фебрильна температура: 38-39 ° C) 2. гіпертермічна (домінує піретіческая температура: 39-41 ° C) 3. церебральна (домінують нейропсихічні розлади) 4. гастроентерітіческій (домінують диспептичні порушення) Ознаки теплового удару- Почервоніння шкіри тіла; - Задишка; - Слабкість; - Нудота, блювота; - Запаморочення, потемніння в очах; - Частий і слабкий пульс; - Шкіра стає більш гарячої і сухий; - М'язові спазми і біль; - Прискорене дихання; - У важких випадках - судоми, галюцинації, втрата свідомості.

Допомога при тепловому ударі

- При перших ознаках теплового удару слід викликати лікаря. До його приїзду завдання - забезпечити охолодження організму. - Якщо потерпілий відчуває нудоту, слабкість - йому слід прийняти горизонтальне положення, лежачи на спині в прохолодному місці. Однак при блювоті необхідно позиціонувати хворого таким чином, щоб уникнути захлинання блювотної масою. - Прикладіть на чоло і під потилицю холодні компреси. У водійському аптечці можна скористатися охолоджуючим (гіпотермічному) пакетом. - Забезпечте приплив свіжого повітря. - По можливості обливайте тіло прохолодною (18-20 ° C) водою, можна навіть прийняти прохолодну ванну. - Якщо свідомість замутнено, то слід вдихати пари нашатирного спирту.

Група підвищеного ризику Найбільшу небезпеку тепловий удар представляє для людей з хворою серцево-судинною системою, в цих випадках можливий навіть смертельний результат. Засмага - потемніння кольору шкіри під впливом ультрафіолетового випромінювання, внаслідок якого в нижніх шарах епідермісу шкіри відкладається пігмент меланін. Засмага розвивається поступово після повторних опромінень невеликої інтенсивності. Найбільш інтенсивний і стійкий загар виникає після тривалого перебування на сонці, що часто шкідливо відбивається на стані здоров'я (нервової, серцево-судинної та ін системах). Загар і здоров'я Незважаючи на ризик, багато загоряють без міри, вважаючи що засмага додає шкірі здоров'я і привабливість Ступінь і швидкість появи засмаги не є показниками здоров'я, а пов'язані з генетичними особливостями людини. Тривале проживання предків північних народів у середніх і високих широтах, в умовах меншої освітленості, ніж в Африці, призвело до підвищення потреби у вітаміні D. Цей вітамін необхідний для нормального формування кісток.

Чутливість до ультрафіолетових опромінення у різних людей, особливо у дітей, різна. Брюнети зі смаглявою шкірою швидше загоряють, ніж блондини і рудоволосі з більш тонкою і ніжною шкірою, у яких трапляються при дії ультрафіолетових променів сонячні опіки. Ілюзії щодо позитивної оцінки темного загару пов'язані з початком ХХ століття, коли було встановлено, що в шкірі, під впливом сонячного світла утворюється Протирахітичний фактор - вітамін D. Але вже до 80-х років стало очевидно, що надмірний засмага провокує прискорене старіння шкіри, а при взаємодії з іншими факторами (спадковість, тип шкіри, режим харчування, спосіб життя, екологічна обстановка) є чинником ризику заболеваніеммеланомой. Сьогодні відомо, що надмірна інсоляція знижує фертильність у жінок, а у чоловіків може викликати короткочасне безпліддя (на декілька днів). Змазування шкіри жирними рослинними оліями (горіховим, персиковим та ін) для швидкого отримання засмаги оберігає її від висушування і до деякої міри від опіків. У той же час деякі компоненти ефірних олій (бергамоту, апельсина та ін цитрусових), соку борщівника, петрушки та ін рослин провокують опік шкіри, володіючи фототоксичністю. Дія ультрафіолетових променів Першою фазою засмаги є легка фізіологічна еритема. Потім шкіра поступово темніє, набуваючи засмаги. При надмірній дозі замість засмаги утворюється сонячний опік. Корисне дію ультрафіолетових променів Під дією УФ-променів активізується утворення вітаміну D, необхідного організму для всмоктування кальцію і фосфору, що відповідають за зміцнення м'язів і кісток і за загоєння ран. Для підтримки необхідного рівня вітаміну D в організмі достатньо підставляти сонцю руки і обличчя 2-3 рази на тиждень по 5-15 хвилин протягом літніх місяців. УФ-промені активізують більшість процесів, що відбуваються в організмі - дихання, обмін речовин, кровообіг і діяльність ендокринної системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]