Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кам кл 2011 методичка новая.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

20 М., 10 м. При висоті падіння від 20 до 70 м., і 15 м. При висоті падіння до 120 м.).

7. Вибір інших засобів механiзацiї, iнструменту та iнвентаря

Крім ведучої машини – баштового крану необхідно також визначити потребу в інших технічних засобах, які необхідні для виконання мурувальних робіт та улаштування монолітного залізобетонного каркасу, і надати їх в табл. 8. Необхідні технічні засоби треба визначати окремо для бригади мулярів та бетонярів.

Т а б л и ц я 8

п/п

Найменування

Тип, марка

Кількість

Технічні характеристики

1

2

3

4

5

6

Кран баштовий

Агрегат для приймання та перемiшування розчину

Вiзок на пневмоколiсному ходу:місткістю 0,12 м3

Майстерня iнструментальна:пересувна Рейка-порядовка

І т.д.

КБ 100.3

ПРIМ-2

1

1

1

1

10

Вантажопід. 5 т

Об’єм 2.5 м3

Машини, механізми, інвентар, інструмент, засоби підмощування

Всі основні та допоміжні машини і механізми, а також інші інструмент, інвентар та засоби підмощування, огородження небезпечних місць, індивідуального та колективного захисту працюючих, необхідні для мурування та бетонування, треба вибрати по ДБН Г.1-5-96 та інших нормативних документах [8, 22-29] і навести в формі табл.8. Для цього необхідно скористатися приведеними на с.78-80 в ДБН Г.1-5-96 рекомендованим для бригади мулярів з 12 чоловік комплектом технічних засобів. Перерахунок треба провести пропорційно до визначеної кількості мулярів в бригаді відповідно до технологічних розрахунків (див. табл. 5). Але зайві технічні засоби брати не треба. Наприклад, якщо технологічною картою не передбачається монтаж перегородок та балконних плит, то не треба брати стояк для тимчасового крiплення балконних плит та домкрат для пiдiймання перегородок на перекриття і деякі інші інструменти та пристосування, без яки бригада може обійтися при виконанні робіт на даному об’єкті. А для визначення комплекту технічних засобів для бригади бетонників, яка буде виконувати також арматурні роботи та установку і демонтаж опалубки необхідно скористатися приведеними на с.98-100 та с. 104-106 в ДБН Г.1-5-96 рекомендованими для відповідних бригад комплектами технічних засобів. Крім того в залежності від конкретних умов виконання робіт необхідно підібрати інші необхідні технічні засоби, наприклад для забезпечення безпечних умов виконання робіт на висоті та інші.

8. Технологія виконання робіт

Відповідно до раніше виконаних технологічних розрахунків, календарного графіку та вимог СНиП 3.01.03-84, СНиП 3.03.01-87 [10, 11], використовуючи також учбову та довідкову літературу [56, 57] треба детально спланувати процеси мурування. Перш за все треба визначити, як виконуються розбивочні роботи на кожному поверху з перенесенням вертикальних позначок та горизонтальних осей. На поверху треба виділити захватки з умов, щоб на захватці на висоту ярусу бригада виконувала роботу за одну, або цілу кількість змін. Для виконання робіт треба підібрати комплект засобів підмощування. Краще його мати на всю захватку, щоб була можливість своєчасно переставляти і підіймати його на потрібну висоту, та подавати цеглу. На плані треба показати робочі місця ланки мулярів з розташуванням на ньому необхідних матеріалів. Схеми роботи мулярів треба обов’язково ув’язувати з календарним графіком виконання робіт, тобто планувати в часі та просторі. Так, якщо в календарному графіку передбачено по кожному поверху спочатку улаштування стін, а потім колон і перекрить, то приймаються стандартні засоби підмощування – столи довжиною 5,5 метри, шириною 2,5 метри, висота яких може змінюватися від 1 до 2 метрів. Такі столи розраховані на навантаження 250 кг/м2 , а тому на них подають краном цеглу та розчин. Відповідно облаштовується і робоче місце муляра.

В розділі технології виконання робіт треба детально описати процеси мурування, використовуючи СНиП 3.03.01-87 [10], учбову та довідкову літературу [56, 57], відповідно до конкретних умов давати конкретні технологічні рішення направлені на отримання будівельної продукції установленої стандартами якості в заплановані терміни у відповідності до календарного графіка. Треба вказувати, що, після завершення мурування першої захватки першого поверху комплексна бригада, яка складається з арматурників, зварювальників, слюсарів та бетонників, влаштовує колони та монолітне перекриття за конкретну (по календарному плану) кількість змін. А (теж конкретну кількість діб) відводиться на твердіння бетону. Після завершення мурування другої захватки бригада мулярів переходить на другий поверх і починає мурування першої захватки, в той час як бетонники влаштовують монолітне перекриття на другій захватці першого поверху.

Технологічний процес мурування треба описувати детально, починаючи з того, що по вуглах та через (виходячи з конкретних умов) потрібну кількість метрів з допомогою нівеліру установлюються та надійно закріплюються порядовки і далі всю технологічну послідовність виконання процесу мурування.