Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
80.38 Кб
Скачать

3. Формування остаточного аудиторського файлу. Зміни в аудиторській документації

Аудитор повинен своєчасно завершити формування остаточного аудиторського файлу після дати аудиторського висновку.

МСКЯ 1 вимагає від фірм установлювати політику та процедури своєчасного завершення формування аудиторських файлів. Як вказує МСКЯ 1, 60 днів після дати аудиторського висновку є, як правило, достатнім строком для завершення формування остаточного аудиторського файлу.

Завершення формування остаточного аудиторського файлу після дати аудиторського висновку – це адміністративний процес, що не вимагає виконання нових аудиторських процедур або складання нових висновків.

Однак можна робити зміни в аудиторській документації під час процесу формування остаточного файлу, якщо вони адміністративні за характером, наприклад:

  • вилучення або викидання застарілої документації;

  • сортування, упорядкування робочих документів та внесення перехресних посилань;

  • заповнення контрольних листів завершення, що стосуються процесу формування остаточного аудиторського файлу;

  • документування аудиторських доказів, отриманих аудитором, обговорених та узгоджених з відповідними членами аудиторської групи до дати аудиторського висновку.

Після завершення формування остаточного аудиторського файлу аудитору не слід вилучати або викидати аудиторську документацію до кінця періоду зберігання.

МСКЯ 1 вимагає від фірм установлювати політику та процедури зберігання документації з завдань. Як вказує МСКЯ 1, період зберігання завдань з аудиту становить не менш п’яти років від дати аудиторського висновку або дати аудиторського висновку групи, якщо вона пізніша.

Якщо аудитор вважає за необхідне модифікувати існуючу аудиторську документацію або додати нову аудиторську документацію після завершення формування остаточного аудиторського файлу, він повинен, незалежно від характеру модифікацій або доповнень, документувати:

  • коли й ким вони були зроблені та (якщо застосовне) оглянуті;

  • конкретні причини таких дій;

  • їх вплив, якщо він є, на висновки аудитора.

Якщо після дати аудиторського висновку виникають виняткові обставини, що вимагають від аудитора виконання нових або додаткових аудиторських процедур або приводять до того, що аудитор доходить нових висновків, аудитор повинен документувати:

  • обставини, що виникли;

  • виконані нові або додаткові аудиторські процедури, отримані аудиторські докази та нові висновки;

  • коли й ким були зроблені та (якщо це необхідно) оглянуті остаточні зміни.

3. Конфіденційність та володіння робочими документами, порядок їх зберігання (покращайте)

Після закінчення аудиту робочі документи залишаються в аудитора. На підставі робочих матеріалів аудитор може складати різні довідки, таблиці, розрахунки. Але його право власності на ці матеріали обмежується етичними нормами та зобов'язанням конфіденційності перед клієнтом. Робочі документи аудитора не можуть використовуватись як частина фінансової документації клієнта або як її заміна. Робочі документи не можна вимагати або вилучати в аудитора, за винятком випадку, коли органами міліції на аудиторську фірму заведено кримінальну справу.

Аудитор повинен організувати надійне зберігання робочих документів, щоб забезпечити конфіденційність. Термін зберігання документації визначається як практикою аудиторської діяльності, так і строком позовної давності у разі, якщо клієнт порушить справу проти аудитора. Мінімальний термін зберігання документації має бути не меншим ніж три роки з моменту надання аудиторського висновку клієнтові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]