Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госп право.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
131.16 Кб
Скачать

14. Правове регулювання ринків фінансових послуг

Поняття та види фінансових послуг.

Поняття ринків фінансових послуг. Їх правове регулювання.

Функції та компетенція Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг. Інші регулятори ринку.

Коло суб’єктів, що мають право надавати фінансові послуги. Реєстрація та ліцензування діяльності фінансових установ. Суміщення надання певних видів фінансових послуг.

Заходи впливу, що застосовуються у разі порушення законодавства, що регулює діяльність з надання фінансових послуг.

Законодавчі засади запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Система та суб’єкти фінансового моніторингу.

15. Правове регулювання банківської діяльності

Поняття, види банків та їх характеристики як організаційно-правових форм.

Система банківських операцій.

Розрахунково-касові операції банків. Банківські рахунки, права й обов’язки сторін у договорі на розрахунково-касове обслуговування. Правове регулювання касових операцій банків.

Правові основи безготівкових операцій в народному господарстві.

Кредитних операції банків. Види банківського кредиту (банківської позики).

Депозитні операції банків. Інші операції банків.

16. Правове регулювання страхової діяльності

Поняття страхової діяльності. Правове регулювання страхової діяльності в Україні. Компетенція уповноважених органів у сфері нагляду за здійсненням страхової діяльності. Контроль та нагляд за здійсненням страхової діяльності. Правовий статус страховика та страхувальника. Об’єкти та форми страхування. Посередницька діяльність у сфері страхування. Правові особливості договору страхування.

17. Правове регулювання ринку цінних паперів

Законодавство про цінні папери та фондовий ринок. Поняття та організація фондового ринку в Україні. Його учасники та регулятори. Форми регулювання фондового ринку. Облік права власності на цінні папери. Національна депозитарна система та її структура. Правове регулювання розміщення цінних паперів (емісії).

Діяльність з торгівлі цінним паперами. Організатори торгівлі.

18. Правове регулювання інвестиційної діяльності

Поняття та ознаки інвестиційної діяльності. Її співвідношення з підприємницькою та господарською діяльностями. Поняття, ознаки та класифікація інвестицій. Суб’єкти інвестиційної діяльності. Класифікація та види інвестиційних договорів. Інвестиційні договори з особливим суб’єктним складом (концесійні угоди, угоди про розподіл продукції). Поняття спільного інвестування та його інститутів. Класифікація інститутів спільного інвестування (ІСІ) та їх особливості. Форми та засоби державного регулювання ІСІ. Правове регулювання іноземного інвестування. Правовий статус підприємств з іноземними інвестиціями, порядок створення та особливості правового статусу. Правові режими іноземних інвестицій. Усунення дискримінації вітчизняних інвесторів та підприємств, заснованих ними, у порівнянні з підприємствами з іноземними інвестиціями. Інвестування резидентами України за межами України. Правові режими інвестиційної діяльності та форми їх реалізації. Спеціальний режим інвестиційної діяльності у спеціальних (вільних) економічних зонах України та територіях пріоритетного розвитку. Державне регулювання інвестиційної діяльності: засоби та механізми реалізації. Гарантії прав суб’єктів інвестиційної діяльності, захист інвестицій та охорона прав інвесторів.