Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bukhuchet.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
102.02 Кб
Скачать

8.4. Види аудиторських висновків та їх зміст

Є п'ять таких видів аудиторських висновків.

1. Безумовно позитивний висновок — надана інформація дає дійсне і повне уявлення про реальний склад активів і пасивів, госпо­дарська діяльність здійснюється відповідно до чинного законодав­ства, система обліку відповідає законодавчим і нормативним вимо­гам, фінансова звітність складена на підставі справжніх даних обліку і достовірно відображає фінансовий стан.

2. Умовно-позитивний висновок (є фундаментальна непевність). У зв'язку з неможливістю перевірки окремих фактів аудитор не може висловити свою думку щодо вказаних моментів, але вони мають об­межений вплив на стан справ у цілому і не перекручують дійсний фінансовий стан. Аудитор вважає можливим підтвердити, що за ви­нятком згаданих обмежень надана інформація свідчить про від­повідність господарської діяльності чинному законодавству. Систе­ма обліку відповідає законодавчо-нормативним вимогам. Фінансова звітність складена на підставі достовірних даних і в цілому достовірно відображає фактичний фінансовий стан.

3. Умовно-позитивний висновок (є фундаментальна незгода). Деякі операції оформлені з порушенням встановленого порядку. Однак вказані моменти мають обмежений вплив на стан справ у ціло­му і не викривляють дійсний фінансовий стан. Аудитор вважає мож­ливим підтвердити, що за винятком згаданих обмежень надана інфор­мація свідчить про відповідність здійснюваної господарської діяль­ності чинному законодавству. Система обліку відповідає законодавчим і нормативним вимогам. Фінансова звітність складена на під­ставі достовірних (справжніх) фінансових даних і в цілому достовірно відображає фактичний фінансовий стан.

4. Негативний висновок. Аудитом встановлені порушення. Допущені порушення викривляють реальний стан справ у цілому (в основному). Прийнята система обліку не відповідає законодавчим і нормативним вимогам. Дані фінансової звітності не відповідають обліковим даним. Таким чином, дані бухгалтерського обліку і фінансової звітності не дають достовірного уявлення про дійсний фінансовий стан.

5. Відмова від надання висновку. У зв'язку з неможливістю перевірити факти аудитор не може висловити думку щодо вказаних моментів. Представлені моменти суттєво впливають на дійсний стані справ у цілому. У зв'язку з відсутністю достатніх аудиторський свідчень аудитор не може видати об'єктивний аудиторський висновок.

Контрольні запитання

1. Яка послідовність аудиторської перевірки?

збір і аналіз інформації, необхідної для оцінки достовірності бух­галтерського фінансового обліку та фінансової звітності суб'єкта підприємницької діяльності;

визначення профілю та обсягу діяльності підприємства за уста­новчими документами, за статутом, характером і змістом його роботи;

шляхом порівняння фактичної діяльності підприємства зі ста­тутною встановлення невідповідності між ними, про що необхідно доставити до відома керівництво фірми і порекомендувати йому внести зміни чи доповнення до статуту і здійснити перереєстрацію підприємства у відповідних державних органах;

планування аудиту і наступний контроль аудиторської перевірки;

оцінювання внутрішнього аудиторського контролю;

аналіз показників балансу і даних інших форм фінансової звітності;

перевірка аналогічних показників балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал;

контроль відповідності даних фінансової звітності записам в об­лікових регістрах;

перевірка відповідності даних бухгалтерського фінансового об­ліку і фінансової звітності вимогам чинного законодавства і нормам облікової політики;

попередня оцінка повноти і правильності складання балансу та інших форм фінансової звітності.

2. З яких частин складається аудиторський звіт?

Аудиторський звіт включає загальну (вступну), аналітичну і під­сумкову частини.

3. Що таке аудиторський висновок?

Висновок аудитора про перевірену фінансову звіт­ність подається висновок про правильність фінансової звітності.

4. Які є основні елементи аудиторського висновку?

1. заголовок аудиторського висновку;

2. вступ;

3масштаб перевірки;

4.висновок аудитора про перевірену фінансову звітність;

5. дата аудиторського висновку;

6.адреса аудиторської фірми;

7.підпис аудиторського висновку.

5. Хто підписує аудиторський висновок?

У розділі Підпис аудиторського висновку ставиться підпис ди­ректора аудиторської фірми або уповноваженої на це особи, яка має відповідну серію сертифіката аудитора України на вид проведеного аудиту.

6. Як Ви розумієте негативний аудиторський висновок?

Негативний висновок. Аудитом встановлені порушення. Допущені порушення викривляють реальний стан справ у цілому (в основному). Прийнята система обліку не відповідає законодавчим і нормативним вимогам. Дані фінансової звітності не відповідають обліковим даним. Таким чином, дані бухгалтерського обліку і фінансової звітності не дають достовірного уявлення про дійсний фінансовий стан.

7. В якому випадку робиться відмова від надання висновку аудитора?

Відмова від надання висновку. У зв'язку з неможливістю перевірити факти аудитор не може висловити думку щодо вказаних моментів. Представлені моменти суттєво впливають на дійсний стані справ у цілому. У зв'язку з відсутністю достатніх аудиторський свідчень аудитор не може видати об'єктивний аудиторський висновок.

1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]