Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна програма з історії психології (ІI сем...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Тема 13. Розвиток зарубіжної психології у першій половині хх ст. Фрейдизм і неофрейдизм.

Пошук нових пояснювальних принципів та об’єктивних методів дослідження психіки. Зародження нових психологічних шкіл. Загальна характеристика методологічних основ психоаналізу, гештальтпсихології та біхевіоризму.

Предмет психології та методи психологічного дослідження у глибинній психології. Психоаналіз З.Фрейда. Періоди творчості З.Фрейда. Структура психіки і структура особистості за З.Фрейдом. Поняття про Ерос і Танатос та енергію лібідо. Психосексуальні стадії розвитку особистості. Едипів комплекс. Захисні механізми его. Особливості психоаналітичної терапії. Концепція трансферу.

Аналітична психологія К.Г.Юнга. Структура особистості за К.Юнгом. Архетипи колективного несвідомого. Самість і процес індивідуації. Вчення К.Юнга про психологічні функції та психологічні типи.

Індивідуальна психологія А.Адлера. Основні концепції і принципи індивідуальної психології.

Неофрейдизм як соціально орієнтована форма психоаналізу. Погляди К.Горні, Г.С.Саллівена та Е.Фромма.

Психологія тілесності В.Райха. О.Ранк про травму народження. Его-психологія Г.Фрейд. Проблема ідентичності та її формування у працях Е.Еріксона. Дослідження розвитку дитини у працях М.Кляйн. Структурний психоаналіз Ж.Лакана. Загальна характеристика концепції Е.Берна.

Тема 14. Поведінковий напрям у психології. Біхевіоризм і необіхевіоризм

Предмет психології та методи психологічного дослідження у біхевіоризмі. Проблема об’єктивності психологічного дослідження. Загальна характеристика поглядів Е.Торндайка та Д.Уотсона. Научіння як основа розвитку психіки. Необіхевіоризм, його розробка у працях Е.Толмена та К.Халла.

Оперантний біхевіоризм Б.Скіннера. Концепції соціального біхевіоризму. Теорії Д.Міда, Д.Долларда, Н.Міллера.

Специфіка напряму соціального біхевіоризму. Соціально-когнітивна теорія А.Бандури. Поняття про самоефективність. Теорія соціального научіння Дж.Роттера. Основні змінні, що впливають на поведінку. Формула прогнозу поведінки. Типи локусу контролю.

Тема 15. Розвиток гештальтпсихології

Предмет та методи психологічного дослідження у гештальтпсихології. Основні принципи гештальтпсихології. Поняття про гештальт. Дослідження пізнавальних процесів В.Келером та К.Коффкою. Закони сприймання і переструктурування гештальту. Проблема творчого мислення у концепції М.Вертгаймера.

Організмічна концепція К.Гольдштейна. Поняття про фігуру і фон. Ідея самоактуалізації.

Теорія поля К.Левіна. „Життєвий простір” та психологічне середовище особистості. Дослідження мотивації особистості. Групова динаміка та стилі лідерства.

Гештальттерапія та її принципові відмінності від гештальтпсихології. Теоретичні джерела гештальттерапії.

Тема 16. Феноменологічна та екзистенціальна психологія

Е.Гуссерль і феноменологічний рух. Поняття про сутність і феномен. Увага до значень і смислів. Ідея інтенціональності. Філософсько-психологічні погляди С.К’єркегора. Екзистенціальна аналітика М.Хайдеггера. Модуси буття. Автентичне існування і тривога. Відношення людини і світу у феноменологічній психології М.Мерло-Понті. Екзистенціальний психоаналіз Ж.-П.Сартра. Проблема свободи вибору. Екзистенціальний аналіз Л.Бінсвангера.

Екзистенційне консультування Р.Мея. Нормальна і невротична тривога. Вибір і відповідальність. Любов і воля як необхідні умови існування людини.

Логотерапія В.Франкла. Поняття про „ноогенний” невроз. Пошук сенсу як основна рушійна сила у житті людини. Ідея самотрансценденції.

Г.Гадамер і герменевтична теорія. Герменевтичне коло. Теорія “досвіду”. Подальший розвиток герменевтичної теорії. П.Рікер.