Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма політологія новая.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
100.86 Кб
Скачать

Тема 6. Політичні партії та рухи. Партійна система в україні

Сутність, генезис і функції політичних партій та партійних систем (Вебер, Лоусон, Брайс, Дюверже). Типологія політичних партій. Партійні системи. Політичні партії та типи виборчих систем. Політичні партії в парламентах і урядах. Становлення багатопартійності в сучасній Україні. Перспектива утворення партійної системи. Поняття, права та функції громадських обєднань і рухів. Класифікація громадських обєднань. Законодавче регулювання діяльності партій та рухів в Україні.

Тема 7. Сучасні моделі виборчих систем

Моделі прямої та представницької демократії. Історія виникнення інституту виборчого права. Активне та пасивне виборче право. Типи виборчих систем: пропорційна (різновиди), мажоритарна (різновиди), змішана. Історія розбудови сучасної виборчої системи України. Вибори та їх роль у політичному житті. Виборчий процес. Абсентеїзм.

Тема 8. Функціонування сучасних політичних систем

Сутність і значення системного аналізу політики. Концепція Д. Істона. Модель Г. Алмонда. Структура і функції політичної системи суспільства. Типологія політичних систем.

Місце і роль політичної системи у життєдіяльності суспільства. Політична система як фактор стабілізації та розвитку політичного життя. Сутність і типи політичних систем. Системоутворюючі принципи політичної системи.

Тема 9. Сучасна політична дійсність

Сучасні політичні режими. Динаміка змін політичних режимів. Типи держав. Форми державного правління і державного устрою. Винекнення і розвиток теорії модернізації (Тьоніс, Вебер, Ліпсет, Лапаламбара, ). Зміст і основні характеристики політичної модернізації. Оригінальна (спонтанна) модернізація; вторинна (відображена) модернізація. Модернізаційний процес в Україні: основні проблеми та умови їх вірішення.

Тема 10. Політична культура і політична свідомість

Зміст, структура політичної культури. Типи, види, функції політичної культури. Стан політичної культури в Україні. Типологія політичної культури: Г.Алмонд, С. Верба, Є. Вятр. Політична соціалізація. Політика і мораль. Етичне тлумачення політики: наукові критерії та вітчизняна традиція. Політика і релігія. Політика і засоби масової інформації.

Тема 11. Проблеми політичного лідерства

Поняття і сучасні концепції політичних еліт (Липинський, Моска, Парето, Вебер). Функції політичних еліт. Типологія та шляхи формування політичних еліт: цінністний та функціональний. Сутність, витоки та функції політичного лідерства (Макіавелі, Ніцше, Маркс, Тард, Вятр). Типологія та механізм формування політичного лідерства.

Тема 12. Політика як сукупність політичних процесів. Сучасні політичні технології

Політичний процес: ознаки, умови існування. Роль держави в забезпеченні гомеостазу політичного процесу. Номіналізм. Рівні політичної свідомості особистості. Політичне управління та його соціотехніка: сутність політичного управлуння; політичні рішення і технологія їх реалізації; способи й засоби підвищення ефективності політичного управління. Політичні технології: забезпечення результату в політичній участі та діяльності; особливості використання індивідуальних та загальних технологій. Політичний маркетинг, політичний менеджмент, та політичне прогнозування.