Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Назар Голоденко3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
51.11 Кб
Скачать

2. Охарактеризуйте основні концепції маркетингового розвитку які використовують підприємства у своїй діяльності.

Філософія маркетингу скеровує діяльність фірми, підпри­ємства на одержання прибутку за рахунок задоволення потреб споживачів, причому з прицілом не на негайну вигоду, а на тривалу перспективу.

При цьому управління підприємством має здійснюватись з урахуванням п'яти основних концепцій розвитку:

  • концепція вдосконалення виробництва;

  • концепція товару;

  • концепція інтенсифікації комерційних зусиль;

  • концепція маркетингу;

  • концепція соціально-етичного маркетингу.

1. Згідно з концепцією вдосконалення виробництва спо­живачі мають прихильність до товарів, які широко відомі і до­ступні за вартістю. Виходячи з цього керівництво підприєм­ства повинно зосередити свої зусилля на вдосконаленні вироб­ництва, підвищенні продуктивності праці, що дасть змогу зни­зити ціну на одиницю продукції за рахунок зниження собівар­тості її виробництва.

2. Згідно з концепцією товару споживачі прихильні до то­варів з найвищою якістю, надійними експлуатаційними ха­рактеристиками та споживчими властивостями. Управління виробництвом має зосередити свою увагу на постійному вдо­сконаленні товару, його якості. Однак поліпшення товару має об'єктивні межі, оскільки зі зростанням витрат на ці цілі зрос­тає собівартість виробництва й ціна товару.

3. Концепція інтенсифікації комерційних зусильу або концепція продажу, орієнтована на те, що споживачі не купуватимуть товари підприємства в достатній кількості, якщо во­но не докладе певних зусиль у сфері збуту. Підприємства, що керуються концепцією продажу, виходять з того, що спожива­чі не мають чіткого наміру придбати їхні товари, тому реаліза­ція концепції здійснюється шляхом нав'язування покупки. А, отже, наявність реклами на телебаченні, в газетах, журналах, використання доставки товару додому, розпродаж та інші фор­ми стимулювання продажу, є основними в цьому випадку.

4. Концепція маркетингу передбачає визначення потреб, реальної купівельної спроможності покупців і адаптацію до них виробництва підприємства ефективніше, ніж це роблять його конкуренти.

Ця концепція відрізняється від інших тим, що підприєм­ства орієнтуються на задоволення потреб певної групи спожи­вачів. Для цього постійно виконуються дослідження, аналіз та контроль маркетингової діяльності.

5. Концепція соціально-етичного маркетингу пов'язана з вивченням потреб та інтересів цільових ринків, забезпечен­ням бажаної задоволеності продуктивнішими, ніж у конкурен­тів, товарами та послугами з урахуванням інтересів всіх членів суспільства.

Обравши цю концепцію, підприємство в своїй діяльності вирішує три завдання:

  • враховує суспільні інтереси;

  • задовольняє інтереси споживачів;

  • збільшує свій прибуток.

Мета концепції забезпечення соціально-етичного розвитку — забезпечення добробуту окремого споживача і суспільства в цілому.

3. Наведіть та опишіть особливості проведення експлораторного дослідження які використовують маркетологи.

Головне завдання експлораторного дослідження — пошук ідей і гіпотез, розуміння ситуації.

Експлораторне дослідження може проводитись:

  • для збирання інформації про практичні проблеми підго­товки;

  • для дослідження в певних умовах;

  • для кращого ознайомлення з проблемами, які стоять пе­ред дослідниками;

  • для більш глибокого розуміння окремих аспектів гіпо­тези.

Найбільш оптимально проводити експлораторне дослі­дження у разі малої інформованості про певну ситуацію. Це може бути хорошим фундаментом для подальшого, більш де­тального аналізу.

Найважливішими способами проведення експлораторного дослідження вважаються: пошук друкованих матеріалів, опи­тування кваліфікованих спеціалістів, використання групових інтерв'ю.

Одним із найбільш швидких і дешевих способів визначен­ня альтернативних підходів в роботі інших — вивчити друко­вані матеріали. Подібна література включає концептуальні ро­боти, матеріали з торгівлі, статистику. Вибір літератури, що вивчається, залежить від досліджуваної проблеми. Важливо пам'ятати про те, що при аналізі літератури головний акцент необхідно робити на пошуку ідей і можливих пояснень того чи іншого явища.

Метою опитування кваліфікованих спеціалістів є отри­мання інформації, що базується на знанні і досвіді тих, хто знайомий з даною проблемою.

Економний пошук інформації примушує маркетологів ре­тельно відбирати людей для інтерв'ю. Респондентів необхідно відбирати на умовах, що вони зможуть надати безпосередньо ті відомості, які від них очікують. Марною тратою часу буде опи­тування тих людей, які мають невеликий практичний досвід роботи в напрямку, що вас цікавить. Не потрібно також витра­чати часу на тих, хто не зможе чітко і зрозуміло викласти свої думки і знання. Разом з тим, необхідно включити в групу осіб, які мають протилежні погляди.

Групове інтерв'ю (фокус-групи) — ще один корисний під­хід при пошуку ідей. В подібну групу збирають невелику кіль­кість людей. їх запрошують взяти участь у "круглому столі" на тему, яка цікавить спеціаліста з маркетингу. Дискусією керує ведучий. Він слідує наміченому плану й одночасно аналізує всі коментарі, які робить кожний учасник. Учасники активно об­говорюють всі ідеї, які виказують члени групи.

Фокус-групи можуть включати від 8 до 12 осіб. Зазвичай респондентів обирають наперед, формуючи відносно однорідні групи, що знижує ризик виникнення конфліктів з питань, які не стосуються теми обговорення.

Типове засідання проводиться протягом 1,5—2 годин. Гру­пи можна організувати в різних місцях, включаючи офіс клі­єнтів, нейтральну територію, офіс маркетолога. У кожного місця проведення зустрічі є свої переваги і недоліки щодо мож­ливості набору респондентів, вартості заходу, можливості за­пису інтерв'ю для подальшого вивчення. При цьому ведучий відіграє основну роль. По-перше, він розробляє напрямок дис­кусії на основі ідей дослідження. По-друге, ведучий повинен керувати розмовою таким чином, щоб постійно стимулювати обговорення всіх цілей дослідження. В жодному випадку обго­ворення не повинно перетворюватись на почергове інтерв'ю, коли учасники відповідають на список запитань. Одним із по­казників успіху зустрічі є те, чи розмовляють учасники один з одним, чи вони спілкуються тільки з ведучим.