Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патологія печінки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
80.9 Кб
Скачать

Хронічний активний гепатит

Характеризується:

  • пограничними ( по периферії часточки на межі з портальними трактами) і мостоподібними ( некроз двох часточок із втягненням портального тракту, який лежить між ними) некрозами;

  • інфільтрацією портальних трактів і паренхіми печінки;

  • високим ризиком розвитку цирозу печінки.

Вірусний гепатит може закінчитись цирозом печінки – хронічним захворюванням, яке характеризується склерозом, структурною перебудовою тканини печінки і зміною у зв’язку з цим форми органа.

В основі розвитку цирозу печінки лежать необоротна дистрофія і некроз гепатоцитів. Ці зміни спричиняють посилену регенерацію тканини органа у вигляді гіперплазії гепатоцитів, що збереглися. В результаті порушується часточкова будова печінки, утворюються несправжні часточки і різного розміру вузли-регенерати. Навколо них розвивається сполучна тканина, яка проростає і всередину вузлів-регенератів. Печінка стає твердою, горбкуватою, зменшується, а іноді збільшується, форма її змінюється.

За морфологічними ознаками цироз буває:

  1. дрібно вузловий – вузли до 3 мм в діаметрі;

  2. крупно вузловий – вузли більші ніж 3 мм в діаметрі.

Найчастіше причиною дрібно вузлового цирозу є алкоголізм. При крупно вузловому цирозі, незалежно від причини, спостерігається підвищення ризику розвитку раку печінки.

За етіологічним принципом цирози діляться на:

  • вірусний;

  • алкогольний;

  • при гемохроматозі;

  • аутоімунний;

  • в результаті обструкції жовчовивідних шляхів;

  • при хворобі Вільсона.

Морфологічні ознаки цирозу:

  1. порушення часточкової структури печінки;

  2. дистрофія гепатоцитів;

  3. некроз гепатоцитів;

  4. наявність вузлів-регенератів – несправжніх часточок;

  5. дифузний фіброз (розростання сполучної тканини).

Розрізняють три морфогенетичні типи цирозу:

  1. пост некротичний;

  2. портальний;

  3. змішаний.

ПОСТНЕКРОТИЧНИЙ ЦИРОЗ розвивається в результаті масивних некрозів печінкової паренхіми. Ділянки некрозу заміщені щільною рубцьовою тканиною. Патогномічною ознакою для цього цирозу є зближення портальних тріад і центральних вен. Для гепатоцитів характерні білкові дистрофії, ліпіди в них не виявляються. Визначається холестаз, проліферація холангіол. Макроскопічно печінка зменшена в розмірах, щільна, з великими вузлами, поділеними широкими і глибокими борознами. Це крупно вузловий цироз.

ПОРТАЛЬНИЙ ЦИРОЗ характеризується однорідністю мікроскопічної картини – сполучнотканинною сіткою з тонких петель і малою величиною несправжніх часточок. Мікроскопічно виявляються ознаки хронічного запалення і жирова дистрофія гепатоцитів. Макроскопічно печінка маленька, щільна, зерниста або дрібногорбиста. Це дрібно вузловий цироз.

ЗМІШАНИЙ ЦИРОЗ має ознаки як пост некротичного, так і портального цирозу.

Поза печінкові ознаки цирозу печінки:

  • жовтяниця;

  • геморагічний синдром;

  • склероз ворітної вени;

  • асцит;

  • спленомегалія.

Цирозом печінки закінчується не тільки вірусний гепатит, а й холангіт, холангіоліт, недостатність серця, яка супроводиться застоєм крові в печінці.

НЕДОСТАТНІСТЬ ПЕЧІНКИ, тобто зниження основних її функцій, є наслідком різних захворювань: гепатиту, гепатозу, порушення кровообігу в печінці, портальної гіпертензії. Хоч тканина печінки має високі регенераторні можливості, однак при ураженні більшої частини її маси функція печінки може знижуватись. Недостатність печінки призводить до тяжких порушень усіх видів обміну речовин в організмі.

ПЕЧІНКОВА КОМА - прояв найтяжчого ступеня функціональної недостатності печінки, що характеризується токсичним ураженням ЦНС з глибокими нервово-психічними порушеннями, судорогами, знепритомленням і розладом діяльності організму.

Причиною печінкової коми може бути будь-яке захворювання печінки, але найчастіше вона розвивається як наслідок вірусного гепатиту, токсичної дистрофії печінки, цирозу, гострого порушення кровообігу в печінці та синдрому портальної гіпертензії. При порушенні антитоксичної функції гепатоцитів або внаслідок колатерального кровообігу між ворітною і порожнистими венами ( при портальній гіпертензії) в крові нагромаджуються аміак, феноли, токсичні поліпептиди, продукти бактеріального декарбоксилування амінокислот та інші метаболіти, що надходять із кишок і не знешкоджуються патологічно зміненою печінкою. Аміак пригнічує окислювальні процеси в головному мозку, оскільки, з’єднуючись з a – кетоглутаровою кислотою ( утворюється глютамінова кислота), звільняє її від участі в циклі три карбонових кислот. Крім того, в патогенезі печінкової коми велике значення має підвищена циркуляція в крові церебротоксичних речовин.

До основних механізмів розвитку печінкової коми належать порушення водно-електролітного обміну ( гіпокаліємія як наслідок вторинного гіперальдостеронізму, що виникає при зниженні участі ураженої печінки в метаболізмі альдостерону), і кислотно-основної рівноваги ( метаболічний ацидоз) при збільшенні вмісту в крові кислих метаболітів.

10