Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомен-ии бюджетная сфера.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
339.46 Кб
Скачать

2.2. Основні принципи побудови бюджетної системи України

Конституцією України встановлюються основоположні складові бюджетного законодавства. Зокрема, статтями 92, 93, 95-98, 116, 119, 138, 142 передбачено засади, на яких будується бюджетна система, порядок визначення видатків держави на загальносуспільні потреби, встановлення розміру і цільове спрямування цих видатків, процедуру затвердження Державного бюджету України та місцевих бюджетів, участь держави у формуванні доходів місцевих бюджетів.

Головним законодавчим актом, що регулює відносини, які виникають у процесі складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, розгляду звітів щодо їх виконання та контролю за дотриманням бюджетного законодавства, а також з питань відповідальності за порушення бюджетного законодавства, є Бюджетний кодекс України (далі - БК України).

Виключно законом про Державний бюджет України на певний рік визначаються надходження та витрати держбюджету.

Відповідно до ст. 4 БК України бюджетні відносини також регулюються іншими законами, що регулюють бюджетні відносини, нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України та органів виконавчої влади, рішеннями про місцевий бюджет та рішеннями органів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, прийнятими відповідно до Бюджетного кодексу України.

Для належної організації роботи з питань стягнення коштів до державного бюджету прокурору необхідно знати основні принципи його побудови, які закріплені у ст. 7 БК України, а також склад доходів та видатків бюджету (ст.ст. 9, 10 БК України). При необхідності глибокого аналізу стану законності запити до контролюючих та інших органів державної влади прокурору слід формулювати з урахуванням класифікації доходів та видатків бюджету.

Класифікація доходів бюджету наведена у ст. 9 БК України, зокрема доходи бюджету класифікуються за розділами:

  • податкові надходження;

  • неподаткові надходження (доходи від власності та підприємницької діяльності; адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності; інші неподаткові надходження);

  • доходи від операцій з капіталом;

  • трансферти (кошти, одержані від інших органів державної влади, місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі).

Класифікація видатків та кредитування бюджету наведена у ст.10 БК України. Бюджет складається із загального та спеціального фондів, для здійснення непередбачених видатків формується резервний фонд.

Склад доходів Державного бюджету України детально наведено у ст. 29 БК України. Ураховуючи це, крім заборгованості з податків та зборів (збори за спеціальне використання лісових ресурсів, води, за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення тощо), прокурорам доцільно звертати увагу на стан надходження до бюджету:

- частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств, дивідендів, нарахованих на акції (частки, паї) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність;

- плати за розміщення тимчасово вільних коштів державного бюджету;

- рентної плати за нафту, природний газ, газовий конденсат, що видобувається в України;

- коштів від санкцій, що застосовуються відповідно до закону;

- орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном;

- плати за надання державних гарантій та користування кредитами (позиками), залученими державою;

- 10% коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності до розмежування земель державної та комунальної власності.

Джерела формування спеціального фонду Державного бюджету України встановлюються законом про державний бюджет на відповідний рік. Зокрема, перелік таких джерел у Державному бюджеті України на 2011 рік встановлено ст.13 відповідного закону.