Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SOTsIOLOGIYa_OSOBISTOSTI.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
25.99 Кб
Скачать

4.Соціалізація особистості.

Соціалізація це засвоєння соціального досвіду, створеного суспільством і сконцентро­ваного в рольових очікуваннях. Соціаліза­ція — це процес отримання властивостей, необхідних для жит­тя в суспільстві.

Дж. Мід виділяв такі стадії соціалізації:

1. Імітаціяколи дитина починає наслідувати поведінку дорослих людей. Наприклад, хлопчик грається з молотком та цвяхами, а дівчинка намагається накрасити губи, як мама.

1. Рольові ігри (ріау) — дитина «програє» життєві ситуації. Так, діти грають «у сім'ю», «магазин», «школу», «лікаря».

3. Ігри за правилами( game) — різні колективні ігри, такі як футбол, баскетбол, волейбол або навіть гра у прості «класики».

4. Орієнтація на «узагальненого іншого». Мається на увазі засвоєння норм взаємодії у широкому колі ситуацій,.-» різни­ми людьми, тобто загальних правил поведінки у даному су­спільстві.

На сьогодні як в західній, так і у вітчизняній соціології при­йнято виділяти два основні етапи соціалізації первинну та вторинну.

Первинна соціалізація засвоєння дитиною базового набо­ру ролей, формування соціальних установок, засвоєння основних духовних цінностей, норм поведінки для нормального функціону­вання в суспільстві. На стадії первинної соціалізації ми вчимо­ся користуватися столовими приборами, їздити в громадському транспорті, вітатись, святкувати, поважати старших, вести себе з однолітками тощо.

Основними агентами первинної соціалізації (тими, хто спри­яє соціалізації людини) є сім'я, груші однолітків, інститут освіти (перш за все дитячий садок і школа), засоби масової комунікації (телебачення, книги, Інтернет), релігійні інститути (церква).

Вторинна соціалізація — засвоєння додаткових соціальних ролей у процесі життя. Як правило, на етапі вторинної соціалізації відбувається засвоєння професійних ролей, ролі дружини або чоловіка, ролі виборця або політичного діяча тощо.

На будь-якому рівні в процесі соціалізації можна виділити такі структурні елементи як:

адаптація — пристосування до нових умов (або умов, що змінилися);

інтеріорізаця (інтерналізація) - засвоєння цінностей, норм, знань нового оточення, включення їх до свого внутріш­нього світу;

екстеріорізаціяреалізація засвоєних норм, цінностей, зразків поведінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]