Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rozrobka (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

Методологічна частина

Формулювання та обґрунтування проблеми

У сучасних умовах практично відсутня державна ідеологія, життєві цінності людей суттєво відрізняються і можуть бути діаметрально протилежними. Декілька поколінь людей, які були виховані в різних системах цінностей, одночасно достатньо мирно співіснують між собою. Життєві пріоритети студентської молоді 17-25 років відрізняються від системи пріоритетів, цінностей викладацького складу. Це певним чином відбивається і на самому процесі навчання, на якості як викладання, так і сприйняття навчального матеріалу. Оптимізувати таку ситуацію допоможе тільки ретельне вивчення цінностей студентів, тобто вивчення причин їх дій, вчинків, прагнень. У низці досліджень цінностей людини визначено, що сила мотиву та ефективність діяльності людини залежать від того, наскільки ясно усвідомлюється людиною мета, сенс діяльності.

Цінності є «специфічною формою смислових утворень в особистих структурах», а тому мають безпосереднє відношення до осмисленої мотивації діяльності. Ось як про це висловився в одній зі своїх робіт провідний дослідник у галузі людських цінностей та ціннісного управління російський психолог К.В. Харський: «Що таке цінності? Цінності – це наш ментальний ліхтарик. Цінності поділяють наш світ на видимий та невидимий». Крім того, з цінностей як складової частини професійно-важливих якостей особистості складаються її компетенції. Саме компетенції є особистими, поведінковими характеристиками людини, за допомогою яких вона досягає необхідних результатів.

Розробка мети й завдань дослідження

Мета дослідження – з соціологічної точки зору дослідити особливості ціннісних орієнтацій у студентів педагогічного ВУЗу.

Завдання дослідження:

  • з’ясувати, які фактори змушують студентську молодь змінювати свої погляди;

  • визначити відносну середню тривалість формування системи ціннісних орієнтацій студентської молоді в сучасних суспільних умовах життя;

  • визначити, що найчастіше детермінує виникнення ціннісних орієнтацій серед студентської молоді;

  • з’ясувати, які конкретні соціальні прояви мають ціннісні орієнтації;

  • дослідити, як саме впливають на ціннісні орієнтації студентської молоді суспільні трансформації;

  • дослідити, як ціннісні орієнтації впливають на процес соціалізації індивіда;

  • з’ясувати соціальні наслідки несформованої системи ціннісних орієнтацій;

  • визначити, наскільки важливим є наявність ціннісних орієнтацій студентської молоді для подальшого розвитку індивідів;

  • знайти ефективні стратегії формування ціннісних орієнтацій в студентській молоді.

Визначення об’єкта і предмета дослідження

Об’єкт дослідження – оціночні судження студентів КПУ з приводу наявних у них ціннісних орієнтацій.

Предмет дослідження – ціннісні орієнтації.

Системний аналіз об’єкта дослідження

У тебе на листочках, що ти давала, це є. Встав сюда.

Формулювання робочих гіпотез дослідження

Основні гіпотези:

  1. Особистісна криза є поширеним явищем особистісного розвитку членів суспільства, вона поширюється в періоди суспільних трансформацій.

  2. Дослідження специфіки особистісної кризи в умовах суспільної трансформації сприятиме розробці програм соціально-психологічних тренінгів, які слугуватимуть нормалізації психологічної атмосфери життя як конкретної особистості, так і соціуму/суспільства в цілому.

Другорядні гіпотези:

  1. Ми припускаємо, що особистісна криза є неминучим етапом життєвого шляху людини в умовах швидкої зміни соціальних реалій життя.

  2. Ми припускаємо, що життєва успішність і/або “гараздування” передбачає особистісну кризу у сенсі своєрідного механізму особистісного вдосконалення.

  3. Ми припускаємо, що сучасні соціальні реалії сприяють реалізації деструктивних сценаріїв розв’язання особистісної кризи у членів українського суспільства.

  4. Ми припускаємо, що основними базовими детермінантами особистісної кризи є не психологічні, а соціальні показники особистісного розвитку.

  5. Ми припускаємо, що особистісна криза значною мірою ускладнює процес соціалізації особистості.

  6. Ми припускаємо, що особистісна криза часто буває першим етапом на шляху розвитку різного роду розладів соціального буття: розпаду сім’ї, конфліктів у професійній сфері, розбрату в середовищі спілкування тощо.

  7. Ми припускаємо, що в стані особистісної кризи людина частково або повністю втрачає здатність повноцінно функціонувати в суспільстві.

  8. Ми припускаємо, що особистість у стані особистісної кризи значно знижує показники ефективності власної суспільної діяльності будь-якого роду.

Інтерпретація та операціоналізація основних понять дослідження

Цінністю вважається будь-яке матеріальне або ідеальне явище, яке має значення для людини чи суспільства, заради якого вона діє, витрачає сили, заради якого вона живе. Цінності є основними складовими одиницями особистості, її ядром, основною змістовною особистісною характеристикою.

Вони виконують дві найважливіші функції:

1. Мотивують людину, спонукають її творити, працювати, діяти.

2. Висвітлюють для неї певні речі та ідеї. Цінності, як маяки, яскраво висвітлюють певні аспекти життя та привертають до них увагу, залишаючи все інше у пітьмі.

Існує декілька класифікацій людських цінностей. Залежно від об’єкта цінності можуть бути матеріальними та духовними. Якщо розглядати цінності як приналежності до певного суб’єкта, то вони можуть поділятися на індивідуальні (особисті), групові та загальнолюдські. Х.А. Абдурагімова пропонує поділяти цінності залежно від ставлення індивіда до різних видів життєдіяльності таким чином: на цінності родини, праці, освіти та інші.

Інші дослідники розрізняли цінності за різними показниками – за ступенем усвідомлення; за спрямованістю (видами цінностей); за суб’єктами (носіями) ціннісних орієнтацій; за ступенем загальності; за ступенем сталості; за місцем та роллю в процесі життєдіяльності людини тощо. У своїх численних роботах К. Харський пропонує поділяти цінності людини за своєю структурою на:

1. Ідеологічні цінності (містять у собі все, що пов’язане з релігією,

політикою, інформацією. Це, наприклад, вірність, обов’язок, патріотизм,

ідея тощо).

2. Матеріальні цінності (до них відносять все, що пов’язане з грошима в

широкому сенсі, а саме: накопичення, гроші, професія, освіта, кар’єра,

місце роботи тощо).

3. Емоційні цінності (містять у собі всі переживання людини – любов,

порозуміння, радість, спокій, ненависть, гордість тощо).

4. Життєві цінності (містять все, що пов’язане з самим життям: збереження

життя, покращення здоров’я, відпочинок, родина, харчування, екологія

тощо).

Ціннісна орієнтація - це поняття соціальної психології, під яким розуміється:

  • ідеологічні, політичні, моральні, естетичні та інші підстави оцінки людиною соціальних об'єктів і подій;

  • спосіб організації людиною своєї поведінки відповідно до усвідомленими мотивами, зведеними в ранг смисложиттєвих орієнтирів.

Система ціннісних орієнтацій становить змістовну сторону спрямованості особистості і відображає внутрішню основу її ставлення до дійсності.

Ціннісні орієнтації - складне утворення, в якому можна виділити три основні компоненти: когнітивний, емотивний і поведінковий. Когнітивний є елемент знання, емотивний - емоційна складова, яка випливає з оцінки; поведінковий - пов'язаний з реалізацією ціннісних орієнтацій у поведінці особистості.

Систему цінностей соціального суб'єкта можуть складати сутнісно-життєві уявлення про добро і зло, щастя, мету та сутність життя та універсальні:

  • вітальні (життя, здоров'я, особиста безпека, добробут, сім'я, родичі, освіта, правопорядок);

  • суспільного визначення (працелюбство, соціальний статус та ін.);

  • міжособистісного визначення (чесність, альтруїзм, доброзичливість);

  • демократичні (свобода слова, совісті, національний суверенітет);

  • партикулярні (належність до малої батьківщини, сім'ї);

  • трансцендентні (віра в Бога, прагнення до абсолюту) цінності.

Студентська молодь - соціально-демографічна група суспільства, що виділяється на основі сукупності характеристик, особливостей соціального положення в межах навчального закладу і обумовлених тими або іншими соціально-психологічними властивостями, які визначаються рівнем соціально-економічного, культурного розвитку, особливостями соціалізації в нашому суспільстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]