Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР СКЕП 2011№ 1-6.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
767.61 Кб
Скачать

Література

  1. В.М. Терехов, О.И. Осипов. Системы управления электроприводов. – М. Издательский центр « Академия », 2005 – 301 с.

  2. В.М. Васин . Электрический привод. – М.:ВШ, 1984 – 231 с.

  3. В.В. Москаленко. Электрический привод . – М.ВШ, 1991 – 430 с.

  4. Справочник по автоматизированному электроприводу под ред. В.А. Елисеева. - М.: Энергоатомиздат, 1983 – 616 с.

  5. Справочник по проектированию автоматизированного электропривода и систем управления технологическим процессом. - М : Энергоатомиздат, 1982 – 416 с.

  6. В.М. Винницький, С.Р. Бойко, Є.С.Лонкевич. Електричні апарати та засоби автоматизації промислових установок . Львів: Львівська політехніка , 1997.

  7. Е.Н. Зимин и др. Электрооборудование промышленных предприятий и установок. – М. : Энергоиздат, 1981.- 552 с. , ил.

  8. Ю.К. Розанов. Основы силовой электроники . – М: Энергоатомиздат, 1992 – 296 с.

  9. С.Н. Головенков, С.В. Сиротин. Основы автоматики и автоматического регулирования станков с програмным управлением . – М: Машиностроение , 1988 – 288 с.

  10. М.М. Фотиев. Электропривод рудничных машин, 1978 – 236 с.

  11. В.Н. Терехов. Элементы автоматизированного электропривода. М. :Энергоатомиздат, 1987 – 224 с.

  12. П. Сеп. Тиристорный электропривод постоянного тока. М.: Энергоатомиздат, 1985–232

  13. Комплексные тиристорные электроприводы . Справочник под ред. В.Н. Персельмутер. – М: Энергоатомиздат, 1988–319 с.

11. Справочник по експлуатации електрооборудования/ В.П. Таран. – Киев:

Техніка, 1985. – 184 с., ил.

12. О.А. Андрущенко, В.А. Водичев Электронные программируемые реле серии

EASY и MFD. – Titan: Одеса, 2006.:224 с., ил.

3

Практична робота № 1 тема: Вивчення особливостей ручного керування релейно-контактних схем

Мета роботи: Практично вивчити особливості ручного керування релейно-контактних схем, засвоїти особливості побудови принципової та схеми з’єднань та сполучень.

Теоретичні відомості

Кнопки керування. Ці апарати призначені для подачі оператором керуючого впливу на ЕП. Вони розрізняються за величиною – нормальні і малогабаритні, за кількістю замикаючих і розмикаючи контактів, за формою штовхача. Дві, три і більше кнопок, змонтованих в одному корпусі, утворюють кнопочну станцію. Одноланцюгові кнопки керування випускають з замикаючими і розмикаючими контактами.

Ключі керування (універсальні перемикачі). Ці апарати призначені для подачі керуючого впливу на ЕП і мають два або більше фіксованих положень ручки і декілька замикаючих і розмикаючих контактів В середньому положенні ручки ( позиція 0 ) замкнутий контакт SM1, що позначається точкою на схемі, а контакти SM2 i SM3 розімкнуті. В положенні 1 ключа замикається контакт SM2 і розмикається SM1. Кількість контактів ключів і діаграма їх роботи можуть бути різними.

Командоконтролери (командоапарати). Апарати керування для комутації декількох малопотужних (струм навантаження до 16 А) електричних ланцюгів. Ці апарати мають ручне керування від ручки чи педалі з кількома положеннями.

Рубильники. Найпростіший силовий комутаційний апарат, який в основному призначений для неавтоматичного нечастого замикання і розмикання силових електричних ланцюгів двигунів постійного і змінного струму напругою до 500 В і струмом до 5000 А.

Пакетні вимикачі. Різновид рубильників, який характеризується тим, що їх контактна система набирається з окремих пакетів по числу полюсів (комутуючих ланцюгів). Пакет складається з ізолятора, в пазах якого знаходиться нерухомий контакт з гвинтовими затискачами для під’єднання проводів і пружинний рухомий контакт з дугогасильною камерою.

Контролери. Багато позиційні електричні апарати з ручним або ножним приводом для безпосередньої комутації силових кіл двигунів постійного і змінного струму.

Кулачкові контролери характеризуються тим, що розмикання і замикання їх контактів забезпечується змонтованими на барабані кулачками, поворот яких здійснюється за допомогою ручки, ятки, маховичка або педалі. За рахунок профілювання кулачків забезпечується необхідна послідовність комутації контактних елементів.

Магнітні контролери являють собою комутаційний пристрій, в склад якого входять командоконтролер і силові електромагнітні апарати – контактори. Командоконтролер за допомогою своїх контактів керує котушками контакторів, які вже своїми контактами здійснюють комутацію силових кіл двигунів.