Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовой проект РМА студ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
811.52 Кб
Скачать

Електробезпечність при технічному обслуговуванні, ремонті та монтажі медичної техніки

1. Основою організації безпечної роботи електромеханіків є їх висока технічна грамотність і свідома дисципліна, оволодіння безпечними і раціональними прийомами роботи, суворе виконання організаційних і технічних заходів, що забезпечують безпеку робіт.

2. Ремонт електромедичної апаратури, наприклад, заміна запобіжників, радіоелементів, ламп, пайка і монтаж у схемі апарата, підключення блоків, вимірювальних приладів, розбирання апарата і т.д. повинні виконуватися при відключеному від мережі апараті і знятому заряді з конденсаторів, фільтрів випрямлячів і з електронно-променевої трубки. Забороняється ремонтувати електромедичну апаратуру під час її роботи.

3. При регулюванні електромедичної апаратури, що знаходиться під напругою, необхідно для забезпечення безпеки роботи виконати такі заходи:

- струмоведучі частини, що знаходяться під напругою, повинні розташовуватися або перед регулювальником або тільки з однієї бічної сторони;

- організувати постійний нагляд за регулювальником при роботі;

- регулювальник повинний застосовувати придатні ізолюючі засоби і пристосування.

3.1. Регулювання в заснуванні охорони здоров'я електромедичної апаратури, що знаходиться під напругою, повинні провадитися особою, що має достатню виробничу кваліфікацію і кваліфікаційну групу по техніка безпеки: не нижче IV при роботі з апаратурою напругою вище 1000 В не нижче III - з апаратурою до 1000 В під наглядом другої особи, що володіє безпечними прийомами звільнення постраждалого від дії електричного струму й правилами наданнями першої помочі при улученні під напругу.

3.2. До початку регулювання електромедичної апаратури необхідно перевірити наявність і справність інструмента і захисних засобів:

а) електропаяльника - на відсутність замикання на корпус (жало заточувати тільки при виключеному паяльнику);

б) наявність інструмента з ізольованими ручками й стан ізоляції;

в) огляд діелектричних рукавичок перед кожним ужитком на відсутність проколовши і наявності клейма, що свідчить про їхню придатність;

г) відсутність механічних ушкоджень і термін придатності по штампі діелектричного гумового килима;

д) проводи живлення - на відсутність ушкодження ізоляції.

Захисні засоби, неперевірені і без клейма, що свідчить про їхню придатність, або з минулим терміном іспиту, повинні бути негайно вилучені з ужитку.

Регулювальнику категорично забороняється застосовувати захисні засоби, що не задовольняють вимогам “Правил користування й іспиту захисних засобів, які використовують в електроустановках”, і регулювати апарат, що знаходиться під напругою без використання захисних засобів.

3.3. При регулюванні електромедичної апаратури під напругою необхідно користуватися інструментом з ізольованими ручками, працювати при необхідності (напруга мережі і вище) у діелектричних рукавичках, під ногами регулювальника повинний бути діелектричний килим. Регулювальник повинний працювати одною рукою, в одязі з довгими рукавами або в нарукавниках, додержуватися правила техніки безпеки. Застосування захисних ізолюючих засобів і пристосувань (наприклад, екрана з оргскла) повинно виключати випадковий доторк регулювальника до неізольованими струмоведучих частин, що знаходиться під високою напругою.

3.4. Всі підключення і відключення контрольно-вимірювальних приладів при пошуці несправностей (вимір режимів роботи складових частин виробу), що потребують розірвання електричних ланцюгів, що знаходяться під напругою, повинні провадитися при повному знятті напруги.

При вимірах (без розірвання електричних ланцюгів), наприклад, напруги до 1000 В, дозволяється підключати і відключати вольтметр без зняття напруги в що вимірюється ланцюзі, застосовуючи при цьому проводи з підвищеною ізоляцією (ПВЛ) із спеціальними ізолюючими наконечниками, розрахованими на робочу напругу з металевими електродами довжиною не більш 1 см. Прилад розмістити на робочому столі, полиці. Забороняється тримати вимірювальний прилад у руках або навколішках. Виміри варто робити в діелектричних рукавичках, захисних окулярах і стоячи на гумовому діелектричному килимі.

3.5. Необхідно мати на увазі, що після зникнення напруги на електромедичному апараті, воно може з'явитися раптово. Ні при яких умовах не можна стосуватися струмоведучих частин при знятих стінках (корпусах) апарата, не вимкнув апарат від мережі.

3.6. Забороняється одночасне регулювання електромеханіком під напругою декількох апаратів (блоків).

3.7. До подачі напруги при регулюванні, технічному обслуговуванні й інших роботах металеві корпуса електромедичної апаратури класу захисту 1,01 і вимірювальних приладів повинні бути заземлені (занулені) відповідно до “Інструкції з захисного заземлення електромедичної апаратури в заснуваннях системи Мінздраву СРСР”. При відключенні апаратури провід захисного заземлення від'єднують в останню чергу.

3.8. Апарат при регулюванні необхідно розташовувати так, щоб електролітичні конденсатори напругою вище 100 В знаходилися проти особи регулювальника і не були звернені убік сусідніх робочих місць.

При неможливості виконання даних умов варто застосовувати з боку сусідніх робочих місць у масці з оргскла, що захищає його від опіків електролітом конденсатора, що розірвався.

4. Робочі місця електромехаників повинні бути відділений друг від друга перегородкою, добре освітлені і мати додаткове освітлення з можливістю підсвічування монтажу.

5. Електроживлення робочих місць повинно мати роздільне із запобіжниками на кожному столі.

Забороняється включати апарат у розетку за допомогою оголених проводів без вилок.

6. Заземлені предмети, наприклад, металеві труби водопроводу, опалення, каналізації й ін., що знаходяться в помешканнях ремонтного підприємства, де провадяться роботи з електромедичною апаратурою, що знаходиться під напругою, повинні бути захищені дерев'яними щитами (недоступні для доторку під час роботи).

7. Перевіряти електромедичну апаратуру під напругою дозволяється тільки в тих випадках, коли виконання робіт у відключеному від мережі стані неможливо (настроювання, вимір режимів, перебування поганих контактів у перемикачах, вимір току відпливу і т.д.). При цьому необхідно бути особо уважними щоб уникнути влучення під напругу і додержуватися правила техніки безпеки.

8. Для підготування робочого місця при проведенні технічного обслуговування, ремонту електромедичної апаратури повинні бути виконані такі технічні заходи:

а) зроблені необхідні відключення і прийняті міри, що перешкоджають помилковому або самовільному вмиканню комутаційної апаратури;

б) вивішені плакати , що забороняють “ “Не включати - працюють люди” на приводах ручного і ключ дистанційного керування комутаційної апаратури, при необхідності повинні бути встановлені огородження;

в) перед початком робіт перевірити відсутність напруги на струмоведучих частинах перевіреними покажчиком напруги або переносного вольтметра. Перевірка справності приладу й відсутності напруги повинна провадиться в діелектричних рукавичках.