Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка частина 1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
339.97 Кб
Скачать
      1. Короткі теоретичні відомості

2.1.1.1 Призначення та основні можливості програми

EVEREST - це програма для діагностики і тестування апаратних засобів комп'ютера, а також для їх налаштування на оптимальну роботу. EVEREST має багатомовний інтерфейс, який вибирається автоматично, і випускається як в безкоштовному (EVEREST Home Edition), так і в комерційному варіантах.

Програма збирає і відображує інформацію практично про всі компонентах комп'ютера: процесорі, материнській платі, чіпсеті, жорстких дисках, оптичних приводах і так далі

Зібрані дані можуть виводитися на екран, роздруковуватися на принтері, або зберігатися в текстових файлах або файлах форматів HTML і MHTML. Вбудований в програму модуль діагностики допоможе знайти потенційні проблеми, візуально підсвічуючи їх в звітах, що виводяться, про систему.

Робоче вікно програми EVEREST Home Edition (рис. 2.1) як завжди, містить смугу меню, панель інструментів, рядок стану і розділено на дві панелі. Зліва, на вкладці Меню (Menu) знаходиться ієрархічне дерево компонентів комп'ютерної системи - Комп'ютер (Computer), Системна плата (Motherboard), Операційна система (Operating System) і так далі, а справа - значки цих же компонентів.

Рисунок 2.1 – Робоче вікно програми EVEREST Home Edition

2.1.1.2 Робота в програмі при проведенні аналізу

Якщо клацанням миші виділити на лівій панелі який-небудь компонент, то справа з’являються значки, що відкривають доступ до інформації про складові даного компонента. Такі ж значки можна побачити на лівій панелі, розвернувши відповідну гілку дерева.

Наприклад, після подвійного клацання мишею на компоненті Системна плата (Motherboard) або одного клацання на значку праворуч від нього, на лівій панелі з'явиться вкладене меню з назвами елементів системної плати, а на правій панелі - відповідні ним значки (рис. 2.2): ЦП (CPU), CPUID, Системна плата (Motherboard), Пам'ять (Memory), SPD, Чіпсет (Chipset), BIOS.

Розвернути гілку дерева можна також, виділивши її і скориставшись командою меню Вигляд-Розвернути (View-Expand). Для згортання гілки служить команда меню Вигляд-Скрутити (View-Collapse). Щоб відображувати відомості про кожен з перерахованих елементів, досить клацнути на нім мишею. Наприклад, після клацання мишею на значку ЦП (CPU) можна отримати інформацію про процесор (рис. 2.3).

Використовуючи команди меню Вигляд (View), можна відображувати на правій панелі Великі значки (Large Icons), Дрібні значки (Small Icons), Список (List) або Таблицю (Details).

Рисунок 2.2 – Складові компонента Системна плата (Motherboard).

Рисунок 2.3 – Інформація про процесор

2.1.1.3 Робота зі звітами

Повну інформацію про систему програма EVEREST може представити у вигляді звіту. Для цього слід виділити компонент і скористатися командою меню Звіт-Швидкий звіт (Report-Quick Report) і в підміню вибрати формат: Простий текст (Plain Text), HTML або MHTML. Звіт, що згенерував, відображується в окремому вікні Звіт - EVEREST (Report - EVEREST) (рис. 2.4).

Рисунок 2.4 – Вікно Звіт – EVEREST (Report - EVEREST) з інформацією

Другий спосіб створення звіту — за допомогою Майстра, який запускається командою меню Звіт-Майстер звітів (Report-Report Wizard) або натисненням кнопки Звіт (Report) на панелі інструментів робочого вікна EVEREST Home Edition. У другому діалозі Майстра буде запропоновано вибрати профіль звіту, тобто розділи, які мають бути включені в звіт, а в третьому - формат звіту, після чого звіт буде створений.

Після цього звіт можна Зберегти у файлі (Save To File), Відправити по e-mail (Send In E-mail), а також виконати Передперегляд друку (Print Preview) і Друк (Print). Для цього досить скористатися кнопками у верхній частині вікна Звіт – EVEREST (Report EVEREST).

Окрім відображення інформації про компонентах комп'ютерної системи, програма EVEREST Home Edition може виконати порівняльне тестування продуктивності пам'яті. Для цього слід подвійним клацанням миші розвернути в меню компонентів на лівій панелі робочого вікна гілку Тест (Benchmark). Ви побачите значки, що відкривають доступ до трьох тестів продуктивності пам'яті: Читання з пам'яті (Memory Read), Запис в пам'ять (Memory Write), Затримка пам'яті (Memory Latency).

Коли ви клацнете мишею на одному із значків, програма виконає тестування і відображуватиме результати в правій частині робочого вікна.