Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції (ПМ і Т).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
948.22 Кб
Скачать

Енергопостачання

Енергопостачання міських і сільських поселень необхідно передбачати від мереж районної енергетичної системи з максимальним залученням нетрадиційних джерел електроенергії: геліоустановки, геотермальні та вітрові. Для попередніх розрахунків допускається використовувати укрупнені показники електроспоживання, в яких враховується житловий і громадський сектор, підприємства комунально-побутового обслуговування, зовнішнього освітлення, міський транспорт, системи теплопостачання, водопостачання та водовідведення (дивіться таб.8.5 ДБН 360-92).

Пункт 8.20

Трансформаторні підстанції потужністю більше 2*100 кВА та розподільні пункти напругою до 20кВ необхідно будувати закритими та розміщеними на відстані не менше 10м від вікон житлових та громадських будинків; і не менше 25 та 15м від лікувальних та оздоровчих установ.

Пункт 8.21

Не допускається розміщувати трансформаторні підстанції у зонах зсувів, затоплення та передбачати заходи проти їх затоплення.

Пункт 8.23

Повітряні лінії електропередач напругою 35кВ і вище, слід розміщувати за межами сельбищної території, а при реконструкції міст виносити їх за межі сельбищної території. Для повітряних і кабельних ліній електропередач, трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів та пристроїв всіх напруг встановлюються охоронні та санітарно-захисні зони, розміри яких залежать від типу і напруги електрооб’єкта (приймаються за таб.8.5 а ДБН 360-92).

В охоронних та санітарно-захисних зонах, електричних мереж забороняється:

- розміщувати житлові та громадські будинки;

- розташовувати автозаправочні станції та сховища паливо-мастильних матеріалів;

- влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, здійснювати зупинки всіх видів транспорту, крім залізничного;

- розміщувати будь-які споруди і будинки в охоронних і санітарно-захисних зонах ПЛ напругою 500-750кВ.

В охоронних та санітарно-захисних зонах ПЛ напругою до 330кВ дозволяється розміщення виробничих будинків і споруд, колективних гаражів і відкритих автостоянок, при цьому відстань по горизонталі від проекції крайніх проводів до найближчих виступаючих частин будинків повинні бути не менше ніж у таб.8.5 а ДБН 360-92.

Пункт 8.26

Теплоелектроцентралі необхідно розміщувати за межами сельбищної території, як правило з мінімальною довжиною магістральних теплотрас до центрів теплових навантажень.

Пункт 8.28

Районні опалювальні котельні необхідно розміщувати за межами житлових районів на спеціальних ділянках комунально-складської зони.

Пункт 8.32

У містах розташованих в IV кліматичному районі при відповідних техніко-економічних обґрунтуваннях необхідно передбачити геліокотельні, геліосистеми, для гарячого водопостачання.

Пункт 8.34

Розміри земельних ділянок для опалювальних котелень, які стоять окремо і розміщені в житлових забудовах необхідно приймати за таб.8.7 ДБН 360-92.

Пункт 8.37

Розміри земельних ділянок газонаповнювальних пунктів та складів балонів приймають не більше 0,6га. Відстані від них до будинків і споруд різного призначення необхідно приймати у відповідності до норм газопостачання (таб.8.8 та 8.9 ДБН 360-92).