Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
55.39 Кб
Скачать

2.Складові професійної майстерності екскурсовода

Екскурсія являє собою процес пізнання предметів і явищ світу, у якому ми живемо. Керівником цього процесу є кваліфікований фахівець — екскурсовод, що володіє професійною майстерністю. Екскурсоводи відрізняються друг від друга як фахівці визначених галузей знань і в той же час усі вони однакові в таких питаннях, як знання методики ведення екскурсій, педагогічної майстерності й уміння керувати групою в процесі пізнання.

Екскурсійна майстерність — це вид майстерності, що, крім своєї специфічної професійної основи, містить у собі елементи інших видів

11

майстерності (педагогічного, лекторського й ін.). Ця майстерність знаходить вираження в рівні виконання тих методичних рекомендацій, що забезпечують висока якість піднесення екскурсійного матеріалу.

Майстерність екскурсовода невід'ємна від володіння основними положеннями екскурсійної теорії і методики і їхнє постійне використання.

Професійна майстерність екскурсовода — це особливий вид мистецтва, що побудований на: активному використанні і вмілому сполученні показу і розповіді; участі в процесі сприйняття взаємодії таких компонентів, як екскурсовод, екскурсант і екскурсійні об'єкти; застосуванні методичних прийомів ведення екскурсії; володінні специфічними уміннями і навичками, властивої даної професії. Цій майстерності учаться в більш досвідчених фахівців, у самих себе в ході практичної діяльності.

Складаються професійної майстерності екскурсовода можна умовно розділити на двох груп — знання й уміння.

Знання: загальні знання (ерудиція) і знання за фахом (ерудиція за фахом), знання екскурсійної теорії, методики ведення екскурсії, психології і педагогіки, основ ораторського мистецтва, логіки й етики.

Уміння: сформулювати знання, викласти свої думки до проведення екскурсії (у тексті), розповіддю і культурою мови розширити кругозір людей, при проведенні екскурсії використовувати методичні прийоми, донести знання до аудиторії і керувати нею, передавати свою переконаність і поводитися в колективі.

Ерудиція екскурсовода. Від екскурсовода не потрібно, щоб він був підготовлений по всіх галузях знань і міг відповісти на будь-яке питання. Екскурсоводами-ерудитами прийнято називати тих, хто має глибокі знання по двох-трьох екскурсіях і може на основі їхній підготувати варіанти екскурсій для різних категорій екскурсантів, прочитати по своїй темі лекцію, написати реферат по одному з питань, що входять у підтему. Такі екскурсоводи добре інформовані про літературу за фахом.

12

Майстерність екскурсовода невід'ємна від володіння і постійного використання основних положень екскурсійної теорії. Головна функція екскурсовода не тільки передати знання групі, але і домогтися їхнього ефективного засвоєння екскурсантами. Тому важливої складовий екскурсійної майстерності є володіння методикою, що має на увазі не тільки доскональне знання методичних прийомів показу і розповіді, але і розуміння їхньої технології (тобто уміння керувати процесом, у ході якого відбувається засвоєння екскурсантами знань).

Рівень екскурсійної майстерності залежить від ряду факторів. їх можна розділити на двох груп: перша група — фактори, що не залежать від екскурсовода (рівень методичної документації, добір об'єктів показу, побудова маршруту, зміст "портфеля екскурсовода"); друга група — фактори, що залежать від екскурсовода (його загальна ерудиція, знання по темі, володіння методикою, культура мови, уміння установити контакт із групою, практичні уміння і професійні навички).

Важлива риса майстерності екскурсовода — уміння керувати групою, установити і зберегти необхідний контакт з екскурсантами протягом всієї екскурсії. Перед екскурсоводом устає задача перебороти сторожкість, що виникає при зустрічі з екскурсантами. Тут досвідченому екскурсоводу приходить на допомогу інтуїція-інтуїція екскурсовода. Екскурсовод має справу з групами, різними по запитах і інтересам, по своєму відношенню до даної теми, настрою, рівню уваги і т.д. Це жадає від його змін мови в залежності від конкретних ситуацій, використання більш діючих засобів вираження своїх думок. Тут на допомогу йому приходить інтуїція — здатність збагнення істини шляхом прямого її розсуду без обґрунтування за допомогою доказів і формулювання на цій основі своїх думок. Інтуїція приходить до екскурсовода після декількох років роботи і знаходить своє вираження: в умінні швидко визначити склад і запити екскурсантів; використовувати в розповіді несподіване явище, дія, факт, а також швидко зробити висновки при виникненні інтересу екскурсантів до чого-небудь; у правильній реакції на репліки екскурсантів;

13

умінні знайти правильний вихід при виникненні конфліктної ситуації і дати потрібну пораду й оцінку виниклим в екскурсантів асоціаціям і т.д.

Досвідчений екскурсовод, спираючи на свою інтуїцію, може без попередніх опитувань екскурсантів визначити їхні інтереси і на цій основі чи скоротити подовжити вступну частину розповіді, змінити зміст логічного переходу від підтеми до підтеми. Інтуїція екскурсовода підказує йому, який методичний прийом найбільш ефективний у даній аудиторії- Не меншу роль грає інтуїція у визначенні настрою екскурсантів, їхні відносини до об'єктів, що спостерігаються. Вона дозволяє екскурсоводу уникнути стандарту "усередненої"" екскурсії і диференційовано підійти до викладу матеріалу.

Робота екскурсовода носить творчий характер. Творчість у діяльності екскурсовода знаходить своє вираження не тільки в роботі його уяви, але й у повсякденній роботі при використанні методичних прийомів, підборі прислів'їв, приказок, літературних виречень, різних форм пожвавлення мови, у пошуках нових логічних переходів між підтемами, в удосконалюванні техніки ведення екскурсій. Однак творчість екскурсовода в ході ведення екскурсії не повинне виходити за рамки контрольного тексту і методичної розробки.

Важливо, щоб методичні працівники і керівники методичних секцій зауважували і підтримували розумну ініціативу екскурсоводів, заохочували їхнє прагнення до активних дій, спрямованим на удосконалювання екскурсійної справи. Деякі екскурсії, підготовлені і проведені екскурсоводами, що творчо відноситься до дорученої справи, є справжніми уроками професійної майстерності.

Важливою ділянкою роботи будь-якої екскурсійної установи є постійне удосконалювання професійної майстерності екскурсоводів. Для досягнення цієї мети можуть бути рекомендовані різні шляхи:

1) поліпшення організації методичної роботи всіх її ланок: методиста, менеджерів методичного відділу, методичної секції екскурсоводів, методичного кабінету і методичної ради;

14

  1. підготовка якісної методичної документації, своєчасне внесення необхідних доповнень і змін у контрольний текст екскурсії, коректування екскурсійного маршруту;

  2. розробка технології методичних прийомів розповіді і показу з урахуванням особливостей екскурсійних тим;

  1. відпрацьовування техніки ведення екскурсії й організаційних питань;

  2. встановлення і збереження контактів між екскурсоводом і екскурсантами на всьому протязі екскурсії, .що визначається володінням основами психології, педагогіки і логіки.

Уся робота з підвищення професійної майстерності носить плановий і організований характер. Велику допомогу екскурсоводам (особливо початківцем) може зробити спеціальна методична література.