Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНД 5 студентам.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

3. Пошук та підбір необхідної інформації. Загальна характеристика джерел теоретичного матеріалу.

Пошук та відбір необхідної інформації — це

Студент повинен оволодіти вмі­нням відшукати в інформаційному потоці найціннішу, актуальну інформацію, відкинувши непотрібні відомості та ідеї.

Інформацію можна класифікувати на

Використання інформації пов'я­зане з пошуком джерел, які містять необхідні наукові знання. В абсолютній більшості такі джерела знаходяться у фондах публіч­них та наукових (спеціальних) бібліотек.

Основними формами бібліотечного обслуговування читачів є

Довідково-бібліографічне обслуго­вування здійснюється спеціальними бібліографічними відділами (бюро) та системою каталогів. Бібліотечні каталоги —

Основними каталогами є алфавітний та систе­матичний.

Алфавітний каталог містить

Систематичний каталог

Для надання допомоги читачам у пошуку необхідної літерату­ри за систематичним каталогом існує алфавітно-предметний по­кажчик. Він включає в себе алфавітний перелік понять, що відо­бражені у каталогах, та надані їм індекси. Крім основних каталогів можуть створюватись і допоміжні, наприклад, каталоги періодики, статей тощо.

Але жодна бібліотека не в змозі повною мірою задовольнити різноманітні запити усіх читачів за рахунок своїх фондів. Серед публікацій існує багато відомчих видань, які випускаються неве­ликим накладом і розраховані на індивідуального читача та на спеціальні бібліотеки. Для повного задоволення запитів читачів на друковані видання бібліотеки використовують міжбібліотечний абонемент (МБА). Суть МБА полягає в тому, що бібліотеки для задоволення вимог читачів на відсутні в їхніх фондах книги отримують їх у тимчасове користування з інших бібліотек. Книги по МБА видаються читачам на термін до одного місяця. Література, що отримана по міжбібліотечному абонементу, як пра­вило, не відпускається читачам додому, а надасться для користу­вання лише у залах бібліотеки. МБА дозволяє більш повно вико­ристовувати фонди спеціальних бібліотек і забезпечити необхід­ними виданнями читачів, які живуть далеко від великих міст.

Разом з бібліотеками інформацією забезпечують організації, що входять до державної системи науково-технічної інформації. До цієї системи входять

На основі централізованої обробки наукової літератури органи науково-технічної інформації

Так, Інститут проблем ре­єстрації інформації НАН України разом з Національною бібліо­текою України імені В. І. Вернадського видають

Крім того, Книжкова палата України видає державні поточні бібліографічні покажчики: «Літопис книг», «Літопис жур­нальних статей», «Літопис авторефератів дисертацій» та «Літо­пис газетних статей».

Важливими джерелами теоретичного матеріалу є як неперіодичні так і періодичні видання.

Серед неперіодичних видань розрізняють:

Вихід у світ неперіодичних видань не підлягає чітко встановленому графіку, а зумовлюється готовністю нау­кового матеріалу для оприлюднення.

Періодичні видання виходять друком регулярно че­рез певні проміжки часу. До них належать:

Періо­дичні видання можуть бути центральними органами од­нієї або кількох державних, наукових, громадських організацій, мати постійну редакційну колегію та ре­дактора. Наукові журнали, як правило, тематичні, ві­дображають наукові досягнення, проблеми в певній га­лузі знань.