Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tov_vur-18_04_2012.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
60.38 Кб
Скачать
  1. Розвиток товарного виробництва за сучасних умов.

Характерні ознаки сучасного товарного виробництва:

  1. У ХХ ст. спостерігається стрімка еволюція товару і товарного виробництва в умовах поглиблення суспільного проділу праці. Прикладом може бути автомобільне виробництво. США щороку випускали до 17 млн., а Японія – до 15 автомобілів щороку. Сучасний автомобіль складається в середньому з 15 тис. деталей. Їх виробництвом зайняті як гігантські компанії, так і величезна маса дрібних підприємств-постачальників.

Американський «Боїнг-748» складається з 4,5 млн. різноманітних частин, які виробляють 16 тис. компаній.

«Дженерал моторз» нараховував майже 40 тис. постачальників, а частка закупівель у сумі обігу становила майже 48%. У японських компаній «Тойота» і «Ніссан» питома вага деталей, що закуповуються, складала майже 70%.

Тобто зв‘язки з постачальниками встановлюються не звичайним шляхом повної та вільної конкуренції на ринку, а плануються заздалегідь у формі договору. Головна фірма жорстко контролює витрати виробництва у своїх відділеннях-постачальниках,вводить для них обмежений комерційний розрахунок.

Гігантська концентрація виробництва, зростання рівня усуспільнення праці зумовлює те, що конкретна праця все менше виявляється як приватна праця незалежного, економічно відокремленого товаровиробника.

Тобто, сфера ринкових відносин, по суті, перетворюється на сферу прямих зв‘язків між виробниками і споживачами. Багато економістів в тому вбачають підрив ринкової економіки.

  1. Перетворення науки на безпосередню продуктивну силу.

  1. Завдяки стрімкому розвитку НТП, відбувається перехід до комп‘ютерізації та автоматизації виробництва, перехід до гнучких виробничих систем ( органічне поєднання стандартної масової продукції з індивідуальними замовленнями). Таким чином знімається проблема підтвердження ринком суспільної необхідності товарів, що виробляються.

  2. До недавнього часу посилювалося втручання держави в економіку (через укладення державних контрактів, закупівлею державою більшої частини виготовленої продукції, що означає гарантований державний попит на неї).

  1. Кожні 5-10 років подвоюється кількість нових товарів з новими споживчими властивостями.

  1. Новим елементом вартості стають організаційні відносини у формі маркетингової діяльності. Маркетингові дослідження, які проводять переш за все гігантські корпорації, впливають на збільшення вартості товару (у середньому на 20%). Також сприяють узгодженню суспільно необхідних витрат із суспільною споживчою вартістю, із суб‘єктивною оцінкою економічних благ споживачами.

  2. В умовах глобалізації поглиблюється міжнародний проділ праці. Утворюються міжнародні та транснаціональні корпорації, спільні підприємства. Значну роль відіграє наднаціональне регулювання економікою.

Глобалізація ґрунтується на лібералізації торгівлі, активному русі фінансового капіталу і робочої сили між країнами, інформаційній і технологічній революцій. Супроводжується значними за обсягами інвестиціями і трансакціями капіталів, цілі й об‘єкти яких все частіше розташовано за національними межами. Її рушійною силою є експансіоністська економічна політика ТНК, транснаціональних банків, розвинутих держав, регіональних інтеграційних угрупувань поза своїми кордонами.

Відбувся перехід від домінування світової торгівлі та фінансових потоків, що її опосередковують, до стадії транснаціоналізації виробничих відносин (наднаціонального виробництва), які обслуговують інтернаціональний відтворювальний процес.

На сучасному етапі глобалізації відбувається транснаціоналізація світової економіки у формі злиття ринків окремих продуктів, вироблених ТНК та посиленні залежності національних економік від їхньої діяльності. Останнім часом вчені акцентують увагу на формуванні наступного етапу еволюції глобалізації – супратериторіальності (транскордонних відносин). Це означає фактичну втрату для національних економік можливості й здатності розпоряджатися територією і проводити самостійну економічну політику, у т.ч. структурну.

Форми прояву транскордонності різноманітні. У відтворювальній сфері - це формування блукаючих інтернаціоналізованих відтворювальних ядер, які перетворюють країну в «країну-систему», що включає великі «чужі» господарські території. У фінансовій сфері - це потужні транскордонні фінансові потоки. В інформаційній сфері – функціонування світової комп‘ютерної мережі. У правовій сфері - перехід від міжнародного до корпоративного права. У військовій сфері – перетворення національних військ на сили швидкого реагування, що захищають в основному економічні кордони «країн-систем». У соціальній сфері - наростання різкої поляризації країн «золотого мільярду» і країн третього світу.

  1. Суттєвий вплив на сучасне товарне виробництво здійснює розвиток «віртуальної» економіки. Це не проходе просто так. Спокуса швидкого збагачення (хоч на інноваціях, хоч на спекуляціях) все більше посилюється. Так корпоративні запозичення у США із спекулятивним рейтингом становили: у 2010 р – 11%; 2012р очікується 27%: у 2013р. – 50% (Олександр Шаров. Дз.тижня № 29, 13 серпня 2011р. с7 Довіряти не має кому).

Отже, основними рисами сучасного товарного виробництва є:

А) поглиблення існуючих форм суспільного поділу праці та виникнення нового великого поділу праці;

Б) переважання колективних виробництв; колективного характеру праці та колективних форм власності;

В) економічні зв‘язки між товаровиробниками відбуваються не тілький речез ринок, а й через контрактну систему, кооперацію, спеціалізацію;

Г) переважає планомірний характер розвитку товарного виробництва в національному та інтернаціональному масштабі;

Д) державне регулювання товарного виробництва, конкурентного середовища;

Е) перетворення держави на крупного товаровиробника(підприємця, фінансиста, кредитора, організатора);

Є) послаблення соціально-економічної відокремленості товаровиробників.

Передбачають розвиток безтоварного і безгрошового планомірно організованого в межах окремих країн та розвинених інтеграційних угруповань типу ЄС виробництво товарів, їх обмін, розподіл і споживання за допомогою новітніх електронних засобів.

Висновки:

Отже,

Ринкова економіка є складною економічною системою, яка охоплює сьогодні всі сфери і галузі національної економіки, усі регіони держави. Для сучасного ринку характерними є складна структура та поява і розвиток нових сегментів ринку, розвинена інфраструктура, активна роль держави як суб’єкта господарювання

У товарі як елементарній клітинці товарно-грошових відносин відображається вся сукупність економічних відносин і,передусім, відносин економічної власності. У наш час переважає тенденція до розширення масштабів товарного виробництва.

Ще потрібно звернути увагу на те, що гроші в сучасному суспільстві є однією із функціональних форм капіталу, його складовою й елементом багатства. Гроші як капітал вимагають вигідного прибутку., як й інші форми капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]